Tiki koktejl – Manoa
Koktejl Manoa patří k tiki koktejlům.
O tiki koktejlech
Všechny tiki koktejly se vyznačují exotickým a hodně barevným vzhledem, exotickými surovinami, relativně pracnější a složitější přípravou, velkým množstvím potřebných surovin k jejich přípravě, divokým pestrým a exotickým zdobením a také exotickou chutí. zpravidla se skládají z likérů zajímavých chutí, několika druhů rumů a spoustu ovoce a ovocné šťávy.
Kultura tiki v sobě spojuje idealizované představy o dávných civilizacích Polynésie, Melanésie, jižní Ameriky, a spousty dalších destinací popletených zpravidla dohromady. Je spojena s tajemnem a také velkou dávkou představivosti, extravagance a zejména komerce.
Tyto koktejly se podávají v tematických tiki barech, kde je cílem návštěvníka ohromit exotickou specialitou – načančaným tiki koktejlem, za který je možné účtovat vzhledem k jeho exotickému vzhledu mnohem vyšší cenu, než za běžný koktejl.
Tyto koktejly je také zvykem podávat ve speciálních keramických tiki nádobách.
Více o kultuře tiki se dočtete zde:
- Kultura tiki 1/5 – Původ, význam a počátky – ALKOHOL DRINK
- Kultura tiki 2/5 – Poválečná historie a koktejly – ALKOHOL DRINK
- Kultura tiki 3/5 – Vliv na módu a hudbu – ALKOHOL DRINK
- Kultura tiki 4/5 – Odraz v TV, první a druhá vlna – ALKOHOL DRINK
- Kultura tiki 5/5 – Bary, hrnky a koktejly – ALKOHOL DRINK
Náročnost přípravy koktejlu Manoa
Samotná příprava koktejlu je velmi jednoduchá.
Koktejl se připraví snadno a rychle v šejkru.
Ovšem pokud nemáte s tiki koktejly zkušenosti a nepřipravujete si je doma pravidelně, nejvíce práce budete mít se sehnáním mnohdy exotických surovin.
Ovšem pokud už je jednou seženete a budete mít doma, každý další tiki koktejl už pro vás bude hračkou.
Recept na přípravu koktejlu Manola
- Připravíme si potřebné ingredience:
- Tmavý rum, nejlépe, například Gosling’s Black Seal – 0,45 dl
- Bíly agricole rhum – 0,3 dl
- Passion fruit sirup (sirup z mučenky) – 0,15 dl
- Velvet Falernum likér – 0,15 dl
- Pimento Dram likér – 0,1 dl
- Čerstvá limetková šťáva – 0,2 dl
- Čerstvá grapefruitová šťáva – 0,2 dl
- Angostura bitters – 2 střiky
- Mučenka (passion fruit) na zdobení
- Kostky ledu
- Slámka
- Do šejkru dáme kostky ledu.
- Přidáme nadávkované veškeré tekuté suroviny.
- Šejkrujeme intenzivně pár desítek vteřin.
- Poté obsah šejkru přelijeme ideálně do keramické nebo skleněné tiki nádoby (tiki mug), pokud nemáme, použijeme jinou vhodnou, pokud možno exotickou sklenici.
- Do koktejlu vložíme 1/2 či segment mučenky jako zdobení.
- Vložíme slámku.
- Drink je hotov.
Původ a historie koktejlu Manoa
Tiki koktejl Manoa vytvořil odborník na tiki kulturu Daniele Dalla Pola.
Experimentoval při svém pobytu u přátel v havajském Honolulu, kde se inspiroval. Nový koktejl pojmenoval podle blízké ulice Manoa Valley, kde slavný Don the Beachcomber, otec všech tiki restaurací a barů v polynézském stylu, obvykle nakupoval čerstvé ovoce do svého baru.
Drink je složitější na suroviny, ale práce s přípravou rozhodně nebudete litovat.