Tiki koktejl – Manoa

Koktejl Manoa patří k tiki koktejlům.

O tiki koktejlech

Všechny tiki koktejly se vyznačují exotickým a hodně barevným vzhledem, exotickými surovinami, relativně pracnější a složitější přípravou, velkým množstvím potřebných surovin k jejich přípravě, divokým pestrým a exotickým zdobením a také exotickou chutí. zpravidla se skládají z likérů zajímavých chutí, několika druhů rumů a spoustu ovoce a ovocné šťávy.

Kultura tiki v sobě spojuje idealizované představy o dávných civilizacích Polynésie, Melanésie, jižní Ameriky, a spousty dalších destinací popletených zpravidla dohromady. Je spojena s tajemnem a také velkou dávkou představivosti, extravagance a zejména komerce.

Tyto koktejly se podávají v tematických tiki barech, kde je cílem návštěvníka ohromit exotickou specialitou – načančaným tiki koktejlem, za který je možné účtovat vzhledem k jeho exotickému vzhledu mnohem vyšší cenu, než za běžný koktejl.

Tyto koktejly je také zvykem podávat ve speciálních keramických tiki nádobách.

Více o kultuře tiki se dočtete zde:

Náročnost přípravy koktejlu Manoa

Samotná příprava koktejlu je velmi jednoduchá.

Koktejl se připraví snadno a rychle v šejkru.

Ovšem pokud nemáte s tiki koktejly zkušenosti a nepřipravujete si je doma pravidelně, nejvíce práce budete mít se sehnáním mnohdy exotických surovin.

Ovšem pokud už je jednou seženete a budete mít doma, každý další tiki koktejl už pro vás bude hračkou.

Recept na přípravu koktejlu Manola

  1. Připravíme si potřebné ingredience:
    • Tmavý rum, nejlépe, například Gosling’s Black Seal – 0,45 dl
    • Bíly agricole rhum – 0,3 dl
    • Passion fruit sirup (sirup z mučenky) – 0,15 dl
    • Velvet Falernum likér – 0,15 dl
    • Pimento Dram likér – 0,1 dl
    • Čerstvá limetková šťáva – 0,2 dl
    • Čerstvá grapefruitová šťáva – 0,2 dl
    • Angostura bitters – 2 střiky
    • Mučenka (passion fruit) na zdobení
    • Kostky ledu
    • Slámka
  2. Do šejkru dáme kostky ledu.
  3. Přidáme nadávkované veškeré tekuté suroviny.
  4. Šejkrujeme intenzivně pár desítek vteřin.
  5. Poté obsah šejkru přelijeme ideálně do keramické nebo skleněné tiki nádoby (tiki mug), pokud nemáme, použijeme jinou vhodnou, pokud možno exotickou sklenici.
  6. Do koktejlu vložíme 1/2 či segment mučenky jako zdobení.
  7. Vložíme slámku.
  8. Drink je hotov.

Původ a historie koktejlu Manoa

Tiki koktejl Manoa vytvořil odborník na tiki kulturu Daniele Dalla Pola.

Experimentoval při svém pobytu u přátel v havajském Honolulu, kde se inspiroval. Nový koktejl pojmenoval podle blízké ulice Manoa Valley, kde slavný Don the Beachcomber, otec všech tiki restaurací a barů v polynézském stylu, obvykle nakupoval čerstvé ovoce do svého baru.

Drink je složitější na suroviny, ale práce s přípravou rozhodně nebudete litovat.