Odrůdy révy vinné – N

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Negroamaro

Negroamaro je odrůda červeného vína pocházející z jižní Itálie. Pěstuje se téměř výlučně v Apulii a zejména v Salentu („pata“ Itálie). Hrozny produkují krásná plná vína vína velmi syté barvy.

Neronet

Neronet je velmi mladá odrůda vinné révy (barvířka), určená k výrobě červených vín původem z Moravy. Odrůda Neronet vznikla roku 1991 křížením odrůd (Svatovavřinecké x Modrý Portugal) x (Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon). Odrůdu vyšlechtil prof. Ing. Vilém Kraus, Csc. Odrůda Neronet má pravidelné a vysoké výnosy, je odolná proti plísni šedé a středně odolná proti houbovým chorobám. Sklizeň hroznů odrůdy Neronet probíhá koncem září, cukernatost hroznů je poměrně nízká. Pro svojí vysokou tmavou barvu bývá používána i k dobarvovaní červených vín jiných odrůd. Odrůda je vhodná pro kupáž s jinými odrůdami i pro výrobu odrůdových vín. Víno Neronet má tmavě červenou barvu s modrými odlesky. Chuť vína je středně plná s nižším obsahem kyselin. Víno nabízí charakter vín jižních vinařských oblastí s výraznou strukturou tříslovin. Vůně vína po černém rybízu, ostružin a višní. Víno Neronet je vhodné k těstovinám a tmavým masům, zvěřině, steakům nebo výrazným sýrům.

Neuburské

Vína Neuburského typu mají žlutou až zlatožlutou barvu. Mladé Neuburské má aroma připomínající ořechy, jeho kvalita bývá průměrná. Vyšší kvality se dosahuje zráním vína v lahvích. Dochuť vína je harmonická, neutrální a dlouhá. Z průměrného mladého vína se stává často přitažlivé, zralé lahvové víno, které výborně doprovází jídla s hustými omáčkami, pečenou drůbež nebo drůbeží paštiky.

Všechny díly