Pivní encyklopedický slovník – D

V pivním encyklopedickém slovníku najdete slovník používaný při výrobě piva – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s pivem, pěstováním chmele, vařením piva a pivovarnictvím všeobecně.

  • Dekorace

Způsob rmutování piva. Jedná se o tradiční českou technologii, kdy je při rmutování část sladového roztoku přečerpána do vedlejší nádoby, kde je ohřívána a nakonec povařena nezávisle na zbylé části díla. Dekokci je možné provádět na jeden, dva či tři rmuty a docílí se jí vyšší výtěžnost sladu, která se pak projeví ve výsledné chuti.

  • Dormance ječmene

Charakteristický jev pro několikatýdenní období po sklizni, kdy obilky ječmene klíčí pomalu a nejednotně i za podmínek ideálních pro klíčení.

  • Dozrávání piva

Probíhá po kvašení u spodně kvašených piv v uzavřených tancích při tlaku 1,0 atm. a teplotě do 2° C. Výčepní piva leží přibližně 20 dnů, ležáky až 60 dnů.

  • Druh piva

Druh piva je základní orientační prvek ve výběru piv. Druhy piv jsou rozděleny do několika kategorií. Piva kvašená svrchně jsou anglo-americké ale, belgické ale, pšeničné pivo, porter a stout. U spodně kvašených jsou druhy dva: ležák a bock. Dále existuje druh piva lambic a ten je kvašen spontánně. Kritéria rozdělení druhů piv do kategorií jsou mnohočetná. Jedná se o historické souvislosti, typickou geografickou oblast, technologii varního procesu, použité suroviny, senzorické vlastnosti a další. Z toho důvodu může být složité piva přesně zařadit a stává se, že jedno pivo odpovídá více než jednomu druhu.

Všechny díly