Italský koktejl Sunset Spritz
Koktejl Sunset Spritz má ve svém názvu západ slunce a mohli bychom ho tak nazvat letním koktejlem. Spojuje v sobě sladkou chuť bezinkového sirupu, hořkou chuť Aperolu a sílu mu dodává gin.
Pokud hovoříme o koktejlu, který obsahuje ve svém názvu slovo „spritz“, znamená to že v něm jsou bublinky. Ty zde zajišťuje slavné italské šumivé víno prosecco a obsah sklenice je doplněn na celý objem sodou, která ho odlehčí.
Zdobení pak spočívá v plátku pomeranče, jahodě, případně snítce máty, a to i současně.
Jedná se o klasický italský letní koktejl. Jakási další varianta koktejlu Aperol Spritz, jen silnější a sladší.
Koktejl Sunset Spritz není oficiálním koktejlem IBA (Mezinárodní barmanské asociace).
Náročnost přípravy koktejlu Sunset Spritz
Je jednoduchá, koktejl se míchá přímo ve sklenici. V tomto případě je nejvhodnější použití větší balonové sklenice, kam se vejde i spousta ledu.
Recept na přípravu koktejlu Sunset Spritz
- Připravíme si potřebné ingredience
- Gin (0,40 dl) – nejlépe suchý
- Prosecco (0,8 dl)
- Aperol bitter (0,1 dl)
- Bezinkový sirup (0,1 dl)
- Sodovku (0,5 dl) – na dolití sklenice
- Led
- Plátek pomeranče na zdobení
- Plátky jahod na zdobení
- Snítku máty na zdobení
- slámku
- Větší balonovou sklenici na víno naplníme ze 2/3 ledem
- Nalijeme gin a Aperol a sirup na led,
- Poté nalijeme opatrně prosecco, aby bublinky zbytečně nevyprchaly
- Dolijeme sklenici sodou a lehce promícháme, aby se chutě propojily
- Zdobíme kolečkem pomeranče, plátky jahod a snítkou máty
- Vložíme slámku
- Drink je hotov
Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout na videu níže.
Původ a historie koktejlu Sunset Spritz
Aperol Spritz je klasický italský aperitiv – koktejl vhodný k popíjení od oběda až do západu slunce. Rozjasní každé běžné odpoledne svou lehkou a osvěžující směsí sladké, ostré a hořké.
Vznikl ze dvou jiných italských koktejlů a sice Aperol Spritz a Hugo Spritz a jeho receptura je tak kombinací jejich chutí. O původu koktejlu Aperol Spritz se můžete dočíst níže.
Více o těchto koktejlech se můžete dočíst zde:
Letní koktejl – Aperol Spritz – ALKOHOL DRINK
Letní koktejl – Hugo Spritz – ALKOHOL DRINK
Původ a historie koktejlu Aperol Spritz
Aperol Spritz má dlouhou tradici – začal se míchat už v 50. letech 20. století. U nás na popularitě získává zejména v posledních několika letech. A není divu – báječně osvěží, krásně vypadá a ještě skvěle voní po pomerančích.
Samotný Aperol, je unikátní kombinace hořké a sladké chuti, což jsou hlavní znaky této nejprodávanější lihoviny v Itálii. Aperol pochází ze severovýchodní oblasti Itálie a vyrábí se louhováním hořce, rebarbory a výtažků z pomerančů, s přidáním směsí bylin, barviv, vody a cukru. Obsah alkoholu je 11%.
Aperol Spritz je opravdu velmi lehký drink už jen tím, že obsahuje pouze 11 % alkoholu, což je jednoznačně v souladu s moderními trendy. Obecně je drink považován za nápoj žen. minimálně stejně je ale pro svojí tajemnou nahořklou chuť oblíbený i mezi muži, kteří vyhledávají společnost jiných mužů, jen se o tom zdaleka tolik nemluví. Vidět pít muže Aperol Spritz už dnes není nic výjimečného, naopak v západní Evropě se nad tímto nikdo nepozastaví.
Projděte se v pozdním odpoledni italským městem – zejména v severních městech, jako je Milán a Benátky – a najdete skupiny lidí, kteří si užívají Aperol Spritzes. Spritz po práci je dlouhodobou italskou tradicí a naštěstí je to tradice, kterou lze snadno napodobit kdekoli.
Aperol má své kořeny v Padově v Itálii. Aperitivo – nápoj povzbuzující chuť k jídlu určený ke konzumaci před večeří – bylo vytvořeno v roce 1919. Jeho hořkosladká chuť, aromatické rostlinné látky a nenucený obsah alkoholu (pouze 11 % ABV) z něj udělaly perfektní volbu pro popíjení před večeří.
Spárujte Aperol s bublinkovým vínem a perlivou vodou a jen těžko budete hledat osvěžující koktejl, který uhasí žízeň. A protože obsahuje málo alkoholu, můžete začít pít brzy a ještě stihnout večeři.
Zatímco Aperol Spritz se v Itálii vychutnává již více než století, ve Spojených státech se masově prosadil až v roce 2010, kdy se pijáci více seznámili s aperitivy a nápoji s nižším obsahem alkoholu. Dnes je to základ koktejlových barů, italských i neitalských restaurací a najdete ho téměř všude, kde se na slunných terasách podává brunch.
Aperol Spritz je také skvělým kandidátem na domácí koktejlovou hodinu, protože jeho příprava je stejně snadná jako pití. Tyto tři ingredience jsou jednoduše smíchány ve sklenici s ledem, není potřeba žádné třepání, míchání nebo komplikované rozmachy. Po dokončení lahodně komplexní chuť nápoje a nádherný korálový odstín vám umožní vytvořit klasický koktejl za dvě minuty.
I když jakékoli šumivé víno lze kombinovat s Aperolem a sodou, uvědomte si, že pravý Aperol Spritz vyžaduje specificky italské bublinky. Prosecco se pohybuje od sladkých po suché, takže si vyberte takové, které dosáhne úrovně sladkosti, kterou preferujete. Pak si udělejte drink a relaxujte. Možná nejste v Itálii, ale s dobrým koktejlem v ruce můžete alespoň nasměrovat tamní dlouholetou tradici hodin aperitivů.