Campari Spritz – Veneziano Spritz

Tento koktejl je známý také pod názvem Veneziano Spritz (benátský spritz).

Campari Spritz je další ze slavných a chuťově výborných italských spritzů. Campari Spritz je populární zejména na severu Itálie a je mnohem starší, než u nás známější Aperol Spritz.

Campari Spritz je vlastně stejný koktejl jako Aperol Spritz, tedy nápoj namíchaný z prosecca, perlivé vody a kořeněného bitteru. Tyto nápoje jsou populární hlavně na severu Itálie, kde se podávají jako aperitiv před jídlem. Míchají je tu snad v každém baru a často k nim přidají i různé pochutiny jako chipsy nebo oříšky jako pozornost podniku.

Právě bitter Campari dává touto koktejlu jeho hořkou chuť. která je pro většinu těchto italských nápojů spritz typická. Campari jí dodává speciální směs 86 bylin, jeho přesná receptura je však tajná.

Campari však zajištuje přímo úžasnou aromatickou chuť, které se využívá nejen v Campari Spritzu, ale i v dalších legendárních drincích, jako je Campari se sodou nebo Campari Orange s pomerančovým džusem.

Oproti koktejlu Aperol Spritz, který je jasně oranžový, má Campari Spritz barvu spíše temně červenou – viz úvodní foto.

Složení koktejlu Campari Spritz

  • Prosecco – 9 cl (3 díly)
  • Campari – 6 cl (2 díly)
  • Soda – 3 cl (1 díl) na dolití
  • Kostky ledu
  • Plátek pomeranče na zdobení
  • Slámka

Postup Přípravy koktejlu Campari Spritz

Koktejl se připravuje přímo ve sklenici a u sklenic máte dvě možnosti na výběr. Můžete použít stejné jako na Aperol Spritz, tedy nejlépe ty na víno, případně velké vinné balonové, ale nejsou výjimkou ani klasické sklenky na whisky.

Pokud si budete drink objednávat v Itálii, je to tam tak 50/50, podnik od podniku.

  1. Sklenici naplňte ledem.
  2. Přímo na něj pak nalijte postupně Campari, prosecco a sodovou vodu.
  3. Sklenici ozdobte plátkem čerstvého pomeranče. 
  4. Vložte slámku
  5. Koktejl je hotov

Závěr

Při konzumaci tohoto koktejlu se rozhodně vyplatí nespěchat. Dejte mu čas, aby se led pomalu rozpouštěl a umožnil bitteru Campari rozvinout svojí chuť. Aperitiv tak nejlépe splní svojí funkci a navnadí vás na následující kulinářský zážitek.

A o tom, že si tento koktejl nejlépe vychutnáte právě v Itálii a ve spojení s výborným italským jídlem, snad nelze vůbec pochybovat.