Amaro Lucano – Italský bylinný likér
Amaro Lucano je italský bylinný likér typu Amaro.
Vyrábí jej Amaro Lucano Sp A., rodinná firma se sídlem v Pisticci, v kraji Basilicata, v Itálii. Přívlastek „Lucano“ je odvozen od slova Lucanie, což je jiný název kraje Basilicata.
Historie likéru Amaro Lucano
Likér poprvé namíchal v roce 1894 cukrář Pasquale Vena z více než 30 bylin. Tajný recept byl v rodině předáván z generace na generaci.
V roce 1900 se Amaro Lucano proslavilo po celém italském království, když se rodina Vena stala oficiálním dodavatelem Savojského domu a když se na etiketě objevil jeho erb .
V roce 1950 se pod vedením Venových synů Leonarda a Giuseppeho stal z malé rodinne firmy průmyslový podnik. V roce 1965 byla otevřena nová továrna v Pisticci Scalo, která vyráběla 117 000 litrů ročně.
V 70. letech 20. století začala rodina Vena vyrábět další druhy likérů pod značkou „Lucano“, například Sambuca, Limoncello a Caffè, a také čokolády plněné likérem.
Výroba likéru Amaro Lucano
Proces přípravy Amara Lucana je rozdělen do sedmi kroků: výběr bylin, infuze, zpracování, přidání tajné ingredience, výrobní kontrola, mísení a plnění do lahví.
Bylinky a jejich výběr
Byliny, které se do likéru přidávají, pocházejí z celého světa. Usuší se přirozenou cestou, pak se drtí a míchají dohromady.
Jsou použity následující byliny:
- Pelyněk pravý
- Pelyněk pontický
- Šalvěj muškátová
- Řebříček pižmový
- Benedikt lékařský
- Pomerančovník hořký
- Hořec
- Děhel lesní
- Bez chebdí
- Ruta vonná
- Aloe
- skořicová silicej
Infuze
Směs se ponoří do roztoku čistého alkoholu a vody, přes noc se pak v lázni zahřívá na teplotu 55 ° – 60 ° C.
Zpracování
V dalším kroku se směs za tepla lisuje a tím ze získá bylinný odvar.
Tajná ingredience
Jakmile je infuze hotová, přidá se tajná ingredience.
Výrobní kontrola
Provedou se laboratorní testy; pak se nechá extrakt zrát pět měsíců. Během tohoto procesu dochází k jeho rozvrstvení, kdy těžší složky klesnou ke dnu, zatímco lehčí komponenty vyplavou napovrch. „Srdcem“ extraktu je to, co zůstane uprostřed.
Směs
V tomto kroku se smísí ve velké nádrži čistý alkohol, éterické oleje, voda, odleželý extrakt, cukr, karamel a voda, tím vznikne hydroalkoholický roztok.
Plnění do lahví
Směs se poté filtruje, plní se do lahví a připravuje se k prodeji.
Způsob konzumace likéru Amaro Lucano
Amaro Lucano má karamelovou barvu, má hořkosladkou chuť a obsahuje 28 procent alkoholu.
Obvykle se podává jako digestiv po jídle nebo se používá jako základ pro koktejly. Amaro Lucano se tedy pije jako aperitiv a digestiv, i jako nápoj v průběhu dne.
Používá se v koktejlech, jako jsou italská Sangria, Gelato Lucano, Amarcord.
Další výrobky společnosti
- Caffè Lucano
- Sambuca Lucano
- Limoncello Lucano
- Vitae
- Barocca
- Amante
- I vitigni del sud
- Passione bianca
Ocenění
- Zlatá medaile na Světové soutěži lihovin v San Franciscu v roce 2014
- Tři hvězdičky v soutěži Superior Taste Award 2014
- Stříbrná medaile (Zlatá medaile za Caffè Lucano) na vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles