Amaro Lucano – Italský bylinný likér

Amaro Lucano je italský bylinný likér typu Amaro.

Vyrábí jej Amaro Lucano Sp A., rodinná firma se sídlem v Pisticci, v kraji Basilicata, v Itálii. Přívlastek „Lucano“ je odvozen od slova Lucanie, což je jiný název kraje Basilicata.

Historie likéru Amaro Lucano

Likér poprvé namíchal v roce 1894 cukrář Pasquale Vena z více než 30 bylin. Tajný recept byl v rodině předáván z generace na generaci.

V roce 1900 se Amaro Lucano proslavilo po celém italském království, když se rodina Vena stala oficiálním dodavatelem Savojského domu a když se na etiketě objevil jeho erb .

V roce 1950 se pod vedením Venových synů Leonarda a Giuseppeho stal z malé rodinne firmy průmyslový podnik. V roce 1965 byla otevřena nová továrna v Pisticci Scalo, která vyráběla 117 000 litrů ročně.

V 70. letech 20. století začala rodina Vena vyrábět další druhy likérů pod značkou „Lucano“, například Sambuca, Limoncello a Caffè, a také čokolády plněné likérem.

Výroba likéru Amaro Lucano

Proces přípravy Amara Lucana je rozdělen do sedmi kroků: výběr bylin, infuze, zpracování, přidání tajné ingredience, výrobní kontrola, mísení a plnění do lahví.

Bylinky a jejich výběr

Byliny, které se do likéru přidávají, pocházejí z celého světa. Usuší se přirozenou cestou, pak se drtí a míchají dohromady.

Jsou použity následující byliny:

  • Pelyněk pravý
  • Pelyněk pontický
  • Šalvěj muškátová
  • Řebříček pižmový
  • Benedikt lékařský
  • Pomerančovník hořký
  • Hořec
  • Děhel lesní
  • Bez chebdí
  • Ruta vonná
  • Aloe
  • skořicová silicej

Infuze

Směs se ponoří do roztoku čistého alkoholu a vody, přes noc se pak v lázni zahřívá na teplotu 55 ° – 60 ° C.

Zpracování

V dalším kroku se směs za tepla lisuje a tím ze získá bylinný odvar.

Tajná ingredience

Jakmile je infuze hotová, přidá se tajná ingredience.

Výrobní kontrola

Provedou se laboratorní testy; pak se nechá extrakt zrát pět měsíců. Během tohoto procesu dochází k jeho rozvrstvení, kdy těžší složky klesnou ke dnu, zatímco lehčí komponenty vyplavou napovrch. „Srdcem“ extraktu je to, co zůstane uprostřed.

Směs

V tomto kroku se smísí ve velké nádrži čistý alkohol, éterické oleje, voda, odleželý extrakt, cukr, karamel a voda, tím vznikne hydroalkoholický roztok.

Plnění do lahví

Směs se poté filtruje, plní se do lahví a připravuje se k prodeji.

Způsob konzumace likéru Amaro Lucano

Amaro Lucano má karamelovou barvu, má hořkosladkou chuť a obsahuje 28 procent alkoholu. 

Obvykle se podává jako digestiv po jídle nebo se používá jako základ pro koktejly. Amaro Lucano se tedy pije jako aperitiv a digestiv, i jako nápoj v průběhu dne.

Používá se v koktejlech, jako jsou italská Sangria, Gelato Lucano, Amarcord.

Další výrobky společnosti

  • Caffè Lucano
  • Sambuca Lucano
  • Limoncello Lucano
  • Vitae
  • Barocca
  • Amante
  • I vitigni del sud
  • Passione bianca

Ocenění

  • Zlatá medaile na Světové soutěži lihovin v San Franciscu v roce 2014
  • Tři hvězdičky v soutěži Superior Taste Award 2014
  • Stříbrná medaile (Zlatá medaile za Caffè Lucano) na vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles

Oficiální stránky