Sirup Demerara – Rich Demerara syrup
Bohatý třtinový sirup je vyráběn z tmavého cukru Demerara, nejlépe s vysokým obsahem melasy jako Muscovado nebo Sucanat.
Tento sirup nejvíce oceníte u koktejlů postavených na tmavých stařených rumech nebo koktejlů z rumů agricole, jako například Ti Punch, případně v koktejlech z bourbonu jako Bourbon Reneval. Těmto drinkům dodává sirup demerara karamelový nádech a bohatou chuť třtinového cukru.
Přírodní třtinový cukr z úrodných plantáží ostrova Maurucius. Má krásnou světle hnědou barvu a jemnou karamelovo-medovou chuť díky zbytkovému obsahu melasy. Třtinový cukr neprochází chemickou rafinací.
Použití sirupu Demerara
Přírodní třtinový cukr Demerara vyniká příjemnou chutí a vůní a schopností podtrhnout přirozenou chuť pokrmů. Dodá chuť dezertům, sladkému pečivu, ovocným salátům a jogurtům, jeho zlatohnědé krystalky lze také používat jako křupavý posyp sladkého pečiva.
Je výborný do domácích limonád a koktejlů. Přírodní třtinový cukr z Mauricia je vyhlášený po celém světě. Tento tropický ostrov je obdařen ideálními podmínkami pro pěstování cukrové třtiny. Vulkanický původ ostrova zajišťuje úrodnou půdu bohatou na minerální látky a klimatické podmínky jsou jako stvořeny pro cukrovou třtinu. Mauricijský třtinový cukr má rovnoměrné stejně zbarvené krystalky a typickou třtinovou vůni.
Výroba sirupu Demerara
Potřebné ingredience
- Voda – 1 litr
- Třtinový cukr Demerara – 2 kg
Postup práce při výrobě sirupu
- Do hrnce nalijeme vodu a ohříváme.
- Přidáme cukr.
- Za občasného míchání necháme cukr rozpustit.
- Cukrový rozvar necháme vychladnout a poté stočíme do čistých lahví.
- Láhve opatříme nálevkami pro snadnější dávkování, bez nich se láhev brzy zapatlá.
Ochucený sirup Demerara
Sirup demerara je základní cukrový sirup, který je univerzální, je vhodný pro většinu koktejlů a najde uplatnění také v kuchyni při vaření a v gastronomii.
Pokud však máme nějaký oblíbený koktejl, nebo příchuť, můžeme tuto příchuť zapracovat přímo do samotného sirupu demerara a sirup touto příchutí ještě ochutit.
Může to být například
- Zázvor – oloupejte a najemno nastrouhejte 100 g čerstvého zázvoru.
- Vanilka – vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyjměte z něj semena.
- Skořice – Přidejte jednu velkou nebo dvě malé tyčinky skořice, případně 1 – 2 polévkové lžíce mleté skořice.
- Slaný karamel – přidejte tři čajové lžičky soli a cukr nechte zkaramelizovat.
- Pomeranč – ostrouhejte kůru z cca pěti pomerančů.
- Limetka – ostrouhejte kůru z cca pěti limetek.
- Citrón – ostrouhejte kůru z cca pěti citrónů.
- Vánoční koření – Přidejte tyčinky skořice, badyán, několik bobulí nového koření (sušené, celé) a celé hřebíčky, stejně jako při přípravě svařeného vína.
Postup práce při přípravě ochuceného sirupu Demerara
Pracovní postup je vždy stejný:
- Ingredienci svařte s vodou.
- Je potřeba povařit nejlépe několik desítek minut, aby ingredience předala rozvaru chuť.
- Poté vše přeceďte, pokud je to potřeba.
- Nejvhodnější je na to papírový kávový filtr.
- Teprve do přecezeného rozvaru přidejte cukr a další postup je stejný jako výše.
Závěr
- Demerara sirup je vlastně cukrový sirup, který můžete znát z receptur mnoha koktejlů, kde bývá v anglických recepturách uveden pod názvem simle syrup, což bývá často nesprávně přeloženo jako jednoduchý sirup, což je úplný nesmysl.
- Ovšem proti běžnému cukrovému sirupu, který se připravuje z řepného bílého cukru je sirup Demerara na úplně jiné úrovni. Připravuje se z tmavého třtinového cukru a má tak mnohem bohatší, plnější a jemnější chuť, což jeho konzumenti oceňují.
- Domácí výroba vlastního sirupu stojí cca 20% prodejní ceny hotového sirupu.
- Cukr Demerara je minimálně zpracovaný cukr. Minimální zpracování mu dodává zlatohnědou barvu a má velká zrna, která mu dodávají křupavou texturu. Chuť je hlubší než Turbinado cukr.
- Cukr Demerara se nejčastěji se získává z Afriky.
- Turbinado cukr je nejbližší náhradou za demerara. Turbinado má karamelovou chuť. Zatímco cukr Demerara má hlubší melasovou chuť.
- Domácí sirup Demerara může být uchováván při běžné pokojové teplotě a jeho životnost je prakticky neomezená, protože cukr působí jako konzervant.
- Pokud se zakalí, lze ho, a to i opakovaně, ohřívat a pak je opět čirý.
- Cukr Demerara pro přípravu sirupu lze zakoupit ve většině velkých obchodů s potravinami a specializovaných prodejců potravin. Často se nachází v sekci koření, pokud jej nemůžete najít vedle cukrů. Je k dispozici také v eshopech na internetu.