České koktejly – Mozek
Český koktejl Mozek je koktejl, který zaujme a upoutá pozornost už jen svým vzhledem.
Skládá se ze dvou základních ingrediencí a sice griotky a vaječného likéru. Každá z obou složek má v koktejlu své nezastupitelné místo. Griotka symbolizuje krev a vaječný likér pak šedou mozkovou kůru.
Náročnost přípravy koktejlu Mozek
V tomto případě je pojem koktejl opět poněkud nepřesný a vhodnější název pro tento drink je vrstvený panák.
Drink se připravuje přímo ve sklenici, postupně přidáváme ingredience dle receptury níže. Tyto mají rozdílnou viskozitu (hustotou) a pokud je nalejeme správným způsobem, tak se navzájem nepromísí a vytvoří vizuální efekt jako na obrázku.
Nenechte se odradit prvními neúspěchy, kdy namícháte nevýrazné cosi. Správné vizuální provedení koktejlu vyžaduje alespoň trochu praxe a grif. Zkuste to znova, chuťově koktejl prakticky zkazit nejde.
Recept na přípravu koktejlu Mozek
- Připravíme si potřebné ingredience
- Griotku – višňový likér (0,3 dl)
- Vaječný likér (0,3 dl)
- Do sklenice na panáky Shot glass nalejeme griotku
- Poté přidáváme vaječný likér, nejlépe za použití nálevky, velmi pomalu, tenkým proudem a krouživými pohyby. Jedině tímto způsobem se vaječný likér v griotce vytvaruje do tvaru mozkových závitů jako na obrázku níže
- Drink je hotov
- Drink se pije jako panák, nejlépe na ex.
Původ a historie koktejlu Mozek
Proč se koktejl jmenuje Mozek asi není potřeba příliš zdůrazňovat, je to zřejmé už z jeho vzhledu. Při přípravě je potřeba přesně dodržet postup přípravy, jinak nedojde ke kýženému vizuálnímu efektu.
Všeobecně se má za to, že tento koktejl vznikl v hluboké normalizaci, jako česká odpověď na západní koktejly a míchané nápoje, jejichž příprava byla v socialismu nemožná pro nedostupnost základních surovin.
Oproti tomu Griotku i vaječný likér socialistické likérky běžně vyráběly tak tyto likéry byly k dispozici v každé hospodě, baru i výčepu v dostatečném množství.
Závěr
Mozek je považován hlavně za dámský drink, někdy také bývá označován jako „tlamolep“, protože se skládal pouze ze sladkých likérů s vysokou viskozitou. Nutno říci, že tento koktejl není chuťově vůbec špatný a obě jeho složky se navzájem doplňují.
Jednalo se však spíše o bizarní hospodskou zábavu a o módní stylovou záležitost, která dokázala barvami rozzářit šeď socialistických náleven a výčepů.
Obě složky koktejlu obsahují jen málo alkoholu, pokud tedy někdo zůstal u jednoho, popřípadě dvou koktejlů, bylo vše v pořádku. Ovšem celovečerní popíjení tohoto sladkého koktejlu nemohlo zůstat bez následků.