Příběh kávy 5/10 – French press a aeropress
V minulých dílech tohoto kávového seriálu jsme se seznámili s pěstováním kávy, sklizní kávových bobulí, pražením kávových zrn a také jejich mletím.
V dalších kapitolách se seznámíme s různými druhy přípravy kávy ve světě a tyto si také prakticky představíme, včetně návodu na přípravu kávy daným způsobem.
French press
French press je skvělá volba pro všechny, kdo rádi pijí klasickou tureckou kávu a chtěli by tuto metodu ještě vylepšit. Pomocí french pressu získáte dokonalou přefiltrovanou kávu se správnou dobou extrakce.
Káva se při přípravě běžné turecké kávy extrahuje tak dlouho, dokud šálek kávy nevypijete. To není úplně ideální, protože v optimálním případě by se káva měla extrahovat pouze několik málo minut. Poté se do ní vylučují ze sedliny i látky, které nejsou příliš chutné a ani zdravé pro naše trávení. A právě tento problém řeší french press.
French press je francouzský vynález, pomocí kterého si doma připravíte výbornou kávu. Jedná se velmi jednoduché a levné zařízení, které umožňuje kávu nechat extrahovat jen pár minut a poté jí pouhým stlačením pístu na kterém je připevněn kovový filtr přefiltrovat. To vše v jednom zařízení, ze kterého si jí nalijete přímo do šálku.
Předchůdce french pressu, jak jej známe dnes, vznikl původně jako celokovové zařízení, a to již v roce 1852 ve Francii. Tento model pánů ale nebyl příliš kvalitní a nedokázal kvalitně filtrovat kávu, což se samozřejmě podepsalo na její chuti. V podobě, jaké jej známe dnes, byl patentovaný až italským designérm Attilio Calimanim v roce 1929.
Příprava kávy ve french pressu
Návod jak na přípravu kávy pomocí french press
- Připravte si vodu o teplotě 95°C. Vodu používejte ideálně filtrovanou, pokud jí máte.
- Namelte si čerstvě praženou kávu v množství 18 gramů / 300ml vody, pokud chcete kávy více, počítejte s poměrem cca 6g / 100ml. Káva by měla být namletá hrubě a to na konzistenci cukru krystal.
- Do nádobky french pressu nasypejte odpovídající množství kávy a zalijte vodou. Nechejte extrahovat 3 minuty, kávu nemíchejte.
- Poté kávu zamíchejte a počkejte ještě další 1 min až klesne kávovina dolů. Přiklopte horní část french pressu.
- Pote píst stlačte dolů. Nemusíte na něj silou tlačit, píst neslouží k tomu, aby kávu stlačil, tj. vymáčkl z ní poslední zbytek vody, tyto chutě v kávě nechceme.
- Kávu ihned celou slijte do kávových šálků a servírujte. Káva by neměla zůstat ve french pressu, aby se již dále nelouhovala.
Poznámka
Nejčastějším problémem, i když se držíte receptu, je buď slabá a kyselá káva nebo příliš hořká káva. V prvním případě extrakci kávu ve french pressu a tedy chuť kávy napravíte zvolením jemnějšího mletí. V druhém případě potřebujete mlít kávu hruběji.
Aeropress
Aeropress je ve světě kávy relativní novinka. Její původ je v USA. Aeropress je vynálezem Alana Adlera z kalifornské firmy Aerobie z roku 2005. Aeropress se velmi rychle stal světovým hitem a dnes patří mezi nejoblíbenější alternativní metody, vhodné nejen pro domácí přípravu kávy. Díky lehkému, plastovému tělu je výborným doplňkem také na cesty.
Aeropress je zařízení, pomocí kterého si připravíte výbornou filtrovanou kávu za použití tlaku. Pomocí tlaku tak dostanete z kávy to nejlepší – ještě i další chutě, oproti filtrované kávě, nebo french pressu. Filtrace je také oproti french pressu dokonalejší a filtrací přes papírový filtr docílíte dokonale čisté kávy bez zbytků kávové sedliny. Velmi jednoduše lze také stanovit přesnou délku extrakce. Stlačením pístu si nalijete čerstvou kávu přímo do šálku.
Aeropress nabízí velkou variabilitu a existuje mnoho receptů jak pomocí něj připravit dokonalou kávu. Je možné vytvářet nápoje od 50 do 200ml, velmi snadno lze experimentovat s hrubostí mletí a dokonce lze zkoušet i různé teploty vody. U Aeropressu není jedna správná metoda přípravy.
Výhodou aeropressu je jeho nerozbitnost, jednoduchost, lehká váha a kompaktnost. Oproti jiným metodám přípravy kávy vyžaduje minimum starostí s čištěním, celý přípravek stačí pouze po použití opláchnout vodou.
Příprava kávy v aeropressu
Návod jak na přípravu kávy pomocí aeropressu
- Vložte papírový filtr do sítka aeropressu a propláchněte jej horkou vodou, takto filtr zbavíte zbytkového papírového aroma.
- Doporučujeme rovnou i propláchnout horkou vodou hrnek či servírovací nádobu, do které se aeropress bude připravovat. To je velmi vhodné, pokud nechcete, aby se vám výsledný nápoj ochladil.
- Namelte kávu zhruba na střední hrubost. S mletím lze experimentovat, v obecné rovině platí, že čím jemnější mletí, tím kratší by měla být doba extrakce.
- Uvařte vodu (nejlépe filtrovanou) na 95°C.
- Vytáhněte píst z aeropressu, otočte bajonetem nahoru a nasypte umletou dávku kávy.
- Zalijte cca 50ml vody a nechte kávu 30 vteřin předextrahovat, během tohoto času se káva zbaví přebytečného CO2, který čerstvě pražená káva obsahuje. Tento krok umožňuje lepší extrakci v dalším kroku.
- Krouživým pohybem zalévejte pomalu zbytek obsahu aeropressu a posléze kávu promíchejte.
- Nasaďte připravený propláchnutý filtr, extrahujte 30s a poté dalších cca 30s stlačujte píst. Celková doba přípravy nápoje by měla být zhruba 1,5 minuty.
Všechny díly
- Příběh kávy 1/10 – Pěstování a druhy kávovníků – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 2/10 – Sklizeň a zpracování bobulí – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 3/10 – Pražení zrn a jeho stupně – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 4/10 – Hrubost mletí versus extrakce – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 5/10 – French press a aeropress – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 6/10 – Moka konvička a džezva – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 7/10 – Cold brew a překapávač, dripper – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 8/10 – Pákový poloautomat a automat – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 9/10 – Druhy kávy a kávové koktejly – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 10/10 – Zajímavosti a statistiky o kávě – ALKOHOL DRINK