Příběh kávy 9/10 – Druhy kávy a kávové koktejly

Názvosloví u kávy má své jasné výrazy, které jsou nezaměnitelné a prakticky v celém západním světě jednotné. Pokud se tedy níže uvedené názvosloví osvojíte, máte jistotu, že vždy dostanete ten svůj oblíbený kávový nápoj.

Espresso

Espresso – to je naprostý základ, ostatní druhy kávy jsou vždy odvozeny z tohoto základu.

Jedná se o malý šálek velmi aromatické a chuťově silné kávy. V chuti najdete vše, co má správná káva obsahovat, od počáteční kyselosti, přes sladkost uprostřed, až po závěrečnou hořkost. Jedná se o kávu plné chuti s trochou crémy na povrchu. Espresso neobsahuje žádné mléko ani smetanu.

  • Objem nápoje činí 25 – 35 ml, nejčastěji kolem 30 ml.
  • Délka extrakce kávy je cca 30 vteřin.
  • Obsah kofeinu je cca 65 mg.
  • Množství kávy je 7 – 15 gramů, nejčastěji to bývá 10 gramů.
  • Velikost šálku je 60 – 90 ml.
  • Teplota vody je 90 stupňů Celsia.
  • Potřebný tlak je 9 barů.
  • Název pochází ze slov express – rychlý a esprimere, což bychom mohli přeložit jako protlačit.
  • Italové si nikdy neobjednávají espresso, ale vždy un caffé – tedy kávu. Není zvykem dodávat nic dalšího.

Ostatní druhy kávy

Druh kávyPopis
RistrettoPoloviční espresso, jedná se o kávu o objemu cca 15 – 20 ml. Pro přípravu je potřeba stejné množství kávy jako u espressa, ale použije se méně vody. Jedná se silný nápoj intenzivní chuti.
EspressoZákladní druh kávy, ze kterého vše vychází – viz výše.
Espresso lungoLungo znamená italsky dlouhý či prodloužený. Jedná se o nápoj, který je připraven ze stejného množství kávy jako espresso, ale z dvojnásobného množství vody.
Espresso doppioDvojité espresso, též bývá nazýváno double shot. Nápoj obsahuje stejné množství vody i kávy jako dvě espressa. K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí.
AmericanoJedná se kávu o větším objemu, která vznikne naředěním espressa horkou vodou. Poměr bývá cca 5 dílů vody na jedno espresso. V některých kavárnách si zákazník může horkou vodu sám doplnit dle své chuti z konvičky.
Espresso macchiatoMacchiato znamená v překladu skvrnitý či tečkovaný. Jedná se opět o espresso, které je doplněné na povrchu trochou mléčné pěny.
CappuccinoCappuccino se skládá opět z espressa a našlehaného mléka. Cappuccino má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna. Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné.
Caffé latteCaffé latte je původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji se podává ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.  Při přípravě se espresso prolije 210 ml mléka vyšlehaného do mikropěny. Káva je díky velkému poměru mléka velice jemná.
Flat whiteFlat white se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje, který je oblíbený hlavně v Austrálii, je kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.
Caffé mocha či MoccacinoCaffé mocha je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů, je doporučeno ho podávat se šlehačkou.
Přehled základních druhů kávy

Piccolo, latéčko a spol.

Piccolo

Piccolo to je v Čechách legenda, která vznikla někdy po Sametové revoluci, kdy se otevřely hranice a turisté ze západu k nám začali přijíždět na návštěvu ve velkém.

Když si tito turisté objednali v našich restauracích a kavárnách kávu, stávalo se jim, že dostali na stůl tureckou kávu s kávovou sedlinou a ještě ve velkém šálku. Domluva mezi personálem a hosty byla mnohdy kvůli jazykové bariéře složitá. Italové neuměli anglicky, natož česky, Češi zase neuměli až na výjimky italsky a málo z nich anglicky.

Hosté vyžadovali klasické espresso, tedy vizuálně malou kávu a při popisu, jak má taková káva vypadat často používali výraz piccolo, což italsky znamená malý. Mnoho číšníků, ale i ostatních Čechů si od té doby myslelo, že je to správný výraz pro malou kávu. Na piccolo v souvislosti s kávou raději zapomeňte, piccolo ve světě kávy vůbec neexistuje.

Je to stejné, jak když si v Itálii objednáte boloňské špagety – ty také neexistují. V originále jde o ragú a se špagetami se vůbec nepřipravuje, stejně jako se například naše svíčková nepodává s rýží či bramborami.

Latéčko

Tohle počeštělé italské slovo způsobuje často mnoho nedorozumění. Latte v italštině znamená mléko. Čeští kavárníci již většinou vědí, co zákazník vlastně chce, ale když si v Itálii objednáte latte, číšník, či obsluha se vás bude nejspíše ptát, zda si ho přejete studené či teplé (vy se budete nejspíše domnívat, že číšník je debil, z čehož může vzniknout další nedorozumění), případně vám rovnou přinesou sklenici mléka.

Pokud se v nápojovém lístku kavárny latte pojí s nějakým dalším slovem, je tím řečeno, že se jedná o kávu s mlékem. Když tedy chcete kávu s mlékem, objednávejte caffé latte, či jinou kávu s mlékem – viz tabulka výše.

Presso, preso, expresso ad.

Tyto zkrácené názvy a zkomoleniny nemají žádný význam a v praxi se ve světě vůbec nepoužívají. Čeští kavárníci vám pravděpodobně porozumějí, ale v zahraničí to může být příčina nedorozumění.

Český (velký) bazén

Český bazén je zvláštní druh kávy, u kterého nejde ani tak o kvalitu a chuť samotné kávy, ale spíše o množství a velikost nápoje.

Připravuje se tak, že se do hrnku o velikosti mnohdy více než 3 dl nasype mletá káva, která se poté spaří velkým množstvím vařící vody. Tímto způsobem se připravovala káva zejména za minulého režimu v domácích podmínkách, jednalo se o jakousi českou variaci na tradiční tureckou kávu.

Káva v Itálii

Když si po obědě objednáte v Itálii cappuccino, je možné, že se na vás místní budou dívat poněkud zvláštně. Italové mají svá vlastní pravidla ohledně toho, kdy se konzumuje který druh kávy. Cappuccino je v pořádku na snídani nebo jako dopolední káva, v odpoledních hodinách se však stává přijatelným pouze espresso. Po velkém jídle si ale můžete objednat také caffè corretto, espresso s trochou grapy či jiného destilátu.

V Itálii v některých podnicích stále ještě praktikují rozdílnou cenu za stejnou kávu, podle toho, zda si jí vypijete ve stoje u baru či pultu, nebo si jí dáte u stolku. V prvním případě bývá výrazně levnější, protože se zákazníci v podniku rychleji střídají.

Kávové koktejly

Káva patří také k oblíbeným ingrediencím při přípravě koktejlů ať už jako horký, či studený nápoj.

Více o koktejlech z kávy se dočtete zde – Kávy s alkoholem – ALKOHOL DRINK

Receptury na oblíbené kávové koktejly najdete na tomto webu:

Všechny díly