Příběh kávy 9/10 – Druhy kávy a kávové koktejly
Názvosloví u kávy má své jasné výrazy, které jsou nezaměnitelné a prakticky v celém západním světě jednotné. Pokud se tedy níže uvedené názvosloví osvojíte, máte jistotu, že vždy dostanete ten svůj oblíbený kávový nápoj.
Espresso
Espresso – to je naprostý základ, ostatní druhy kávy jsou vždy odvozeny z tohoto základu.
Jedná se o malý šálek velmi aromatické a chuťově silné kávy. V chuti najdete vše, co má správná káva obsahovat, od počáteční kyselosti, přes sladkost uprostřed, až po závěrečnou hořkost. Jedná se o kávu plné chuti s trochou crémy na povrchu. Espresso neobsahuje žádné mléko ani smetanu.
- Objem nápoje činí 25 – 35 ml, nejčastěji kolem 30 ml.
- Délka extrakce kávy je cca 30 vteřin.
- Obsah kofeinu je cca 65 mg.
- Množství kávy je 7 – 15 gramů, nejčastěji to bývá 10 gramů.
- Velikost šálku je 60 – 90 ml.
- Teplota vody je 90 stupňů Celsia.
- Potřebný tlak je 9 barů.
- Název pochází ze slov express – rychlý a esprimere, což bychom mohli přeložit jako protlačit.
- Italové si nikdy neobjednávají espresso, ale vždy un caffé – tedy kávu. Není zvykem dodávat nic dalšího.
Ostatní druhy kávy
Druh kávy | Popis |
Ristretto | Poloviční espresso, jedná se o kávu o objemu cca 15 – 20 ml. Pro přípravu je potřeba stejné množství kávy jako u espressa, ale použije se méně vody. Jedná se silný nápoj intenzivní chuti. |
Espresso | Základní druh kávy, ze kterého vše vychází – viz výše. |
Espresso lungo | Lungo znamená italsky dlouhý či prodloužený. Jedná se o nápoj, který je připraven ze stejného množství kávy jako espresso, ale z dvojnásobného množství vody. |
Espresso doppio | Dvojité espresso, též bývá nazýváno double shot. Nápoj obsahuje stejné množství vody i kávy jako dvě espressa. K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí. |
Americano | Jedná se kávu o větším objemu, která vznikne naředěním espressa horkou vodou. Poměr bývá cca 5 dílů vody na jedno espresso. V některých kavárnách si zákazník může horkou vodu sám doplnit dle své chuti z konvičky. |
Espresso macchiato | Macchiato znamená v překladu skvrnitý či tečkovaný. Jedná se opět o espresso, které je doplněné na povrchu trochou mléčné pěny. |
Cappuccino | Cappuccino se skládá opět z espressa a našlehaného mléka. Cappuccino má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna. Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné. |
Caffé latte | Caffé latte je původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji se podává ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev. Při přípravě se espresso prolije 210 ml mléka vyšlehaného do mikropěny. Káva je díky velkému poměru mléka velice jemná. |
Flat white | Flat white se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje, který je oblíbený hlavně v Austrálii, je kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio. |
Caffé mocha či Moccacino | Caffé mocha je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů, je doporučeno ho podávat se šlehačkou. |
Piccolo, latéčko a spol.
Piccolo
Piccolo to je v Čechách legenda, která vznikla někdy po Sametové revoluci, kdy se otevřely hranice a turisté ze západu k nám začali přijíždět na návštěvu ve velkém.
Když si tito turisté objednali v našich restauracích a kavárnách kávu, stávalo se jim, že dostali na stůl tureckou kávu s kávovou sedlinou a ještě ve velkém šálku. Domluva mezi personálem a hosty byla mnohdy kvůli jazykové bariéře složitá. Italové neuměli anglicky, natož česky, Češi zase neuměli až na výjimky italsky a málo z nich anglicky.
Hosté vyžadovali klasické espresso, tedy vizuálně malou kávu a při popisu, jak má taková káva vypadat často používali výraz piccolo, což italsky znamená malý. Mnoho číšníků, ale i ostatních Čechů si od té doby myslelo, že je to správný výraz pro malou kávu. Na piccolo v souvislosti s kávou raději zapomeňte, piccolo ve světě kávy vůbec neexistuje.
Je to stejné, jak když si v Itálii objednáte boloňské špagety – ty také neexistují. V originále jde o ragú a se špagetami se vůbec nepřipravuje, stejně jako se například naše svíčková nepodává s rýží či bramborami.
Latéčko
Tohle počeštělé italské slovo způsobuje často mnoho nedorozumění. Latte v italštině znamená mléko. Čeští kavárníci již většinou vědí, co zákazník vlastně chce, ale když si v Itálii objednáte latte, číšník, či obsluha se vás bude nejspíše ptát, zda si ho přejete studené či teplé (vy se budete nejspíše domnívat, že číšník je debil, z čehož může vzniknout další nedorozumění), případně vám rovnou přinesou sklenici mléka.
Pokud se v nápojovém lístku kavárny latte pojí s nějakým dalším slovem, je tím řečeno, že se jedná o kávu s mlékem. Když tedy chcete kávu s mlékem, objednávejte caffé latte, či jinou kávu s mlékem – viz tabulka výše.
Presso, preso, expresso ad.
Tyto zkrácené názvy a zkomoleniny nemají žádný význam a v praxi se ve světě vůbec nepoužívají. Čeští kavárníci vám pravděpodobně porozumějí, ale v zahraničí to může být příčina nedorozumění.
Český (velký) bazén
Český bazén je zvláštní druh kávy, u kterého nejde ani tak o kvalitu a chuť samotné kávy, ale spíše o množství a velikost nápoje.
Připravuje se tak, že se do hrnku o velikosti mnohdy více než 3 dl nasype mletá káva, která se poté spaří velkým množstvím vařící vody. Tímto způsobem se připravovala káva zejména za minulého režimu v domácích podmínkách, jednalo se o jakousi českou variaci na tradiční tureckou kávu.
Káva v Itálii
Když si po obědě objednáte v Itálii cappuccino, je možné, že se na vás místní budou dívat poněkud zvláštně. Italové mají svá vlastní pravidla ohledně toho, kdy se konzumuje který druh kávy. Cappuccino je v pořádku na snídani nebo jako dopolední káva, v odpoledních hodinách se však stává přijatelným pouze espresso. Po velkém jídle si ale můžete objednat také caffè corretto, espresso s trochou grapy či jiného destilátu.
V Itálii v některých podnicích stále ještě praktikují rozdílnou cenu za stejnou kávu, podle toho, zda si jí vypijete ve stoje u baru či pultu, nebo si jí dáte u stolku. V prvním případě bývá výrazně levnější, protože se zákazníci v podniku rychleji střídají.
Kávové koktejly
Káva patří také k oblíbeným ingrediencím při přípravě koktejlů ať už jako horký, či studený nápoj.
Více o koktejlech z kávy se dočtete zde – Kávy s alkoholem – ALKOHOL DRINK
Receptury na oblíbené kávové koktejly najdete na tomto webu:
- Jamajská káva, jak jinak než s rumem – ALKOHOL DRINK
- Francouzská káva – ALKOHOL DRINK
- Coffee Gin & Tonic – ALKOHOL DRINK
- Coco Espresso Affogato Cocktail – ALKOHOL DRINK
- Holandská káva – Horká s ginem – ALKOHOL DRINK
- Cafe Brasileiro – s Cachacou – ALKOHOL DRINK
- Kentucky coffee – ALKOHOL DRINK
- Turecká káva s rumem – ALKOHOL DRINK
- Calimero – Odlehčené Bombardino – ALKOHOL DRINK
- Alžír – Alžírská káva – ALKOHOL DRINK
- Mexická káva – Ta s tequilou – ALKOHOL DRINK
- Caffé corretto – Italská specialita – ALKOHOL DRINK
- Irská káva – Se smetanou a whiskey – ALKOHOL DRINK
- Světové koktejly – Espresso Martini – ALKOHOL DRINK
Všechny díly
- Příběh kávy 1/10 – Pěstování a druhy kávovníků – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 2/10 – Sklizeň a zpracování bobulí – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 3/10 – Pražení zrn a jeho stupně – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 4/10 – Hrubost mletí versus extrakce – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 5/10 – French press a aeropress – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 6/10 – Moka konvička a džezva – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 7/10 – Cold brew a překapávač, dripper – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 8/10 – Pákový poloautomat a automat – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 9/10 – Druhy kávy a kávové koktejly – ALKOHOL DRINK
- Příběh kávy 10/10 – Zajímavosti a statistiky o kávě – ALKOHOL DRINK