Koktejl Opilá horká višeň

Opilá horká višeň, to je ukrajinská specialita a výborný horký koktejl plný sladko-kyselé vyvážené chuti višní, pikantního koření, který je posílený panákem višňové brandy – višňovice.

Tento koktejl je příjemnou a zcela přírodní alternativou k mnohem rozšířenějšímu punči, grogu či svařenému vínu, je to nápoj jako stvořený pro chladné zimní večery, ať už ve městech, či na horách, u rozpáleného krbu po celodenních lyžovačkách.

Náročnost přípravy koktejlu Opilá horká višeň

Příprava tohoto horkého koktejlu je docela jednoduchá a rychlá. Mošt ohříváme klasicky v hrnci, případně v menším množství lze použít mikrovlnnou troubu. Koření musí projít varem, jinak nepustí silice.

Tento horký koktejl je vhodné servírovat do keramického hrnku, případně skleněného poháru z varného skla.

Recept na přípravu koktejlu Opilá horká višeň

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Višňový mošt 2 dl
    • Višňovou pálenku, višňovici 0,5 dl
    • Vodu – 0,5 dl
    • Citrus dle vlastní volby (nejlépe citrón, pomeranč nebo limetka)
    • Skořice – 1 svitek
    • Badyán – 1 kus
    • Hřebíček – 2 ks
  2. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme na kolečka nakrájený citrus a veškeré koření a vše alespoň pár minut svaříme.
  3. Pokud máme hotový rozvar z koření, přidáme do hrnce višňový mošt a ohříváme na cca 70 – 75 stupňů Celsia.
  4. Do poháru či hrnku nalijeme panáka višňového destilátu.
  5. Přidáme horký višňový mošt.
  6. Koktejl zdobíme plátkem citrusu, případně višněmi.
  7. Drink je hotov.
  8. Konzumujeme horké.

Suroviny pro přípravu koktejlu koktejlu Opilá horká višeň

Višňový mošt – tento horký koktejl se připravuje z moštu – tedy šťávy vylisované z višní, která je ohřáta na cca 75 stupňů Celsia. Most může také projít předem pasterizací, aby měl delší trvanlivost.

Do tohoto koktejlu lze případně použít místo moštu také džus, ovšem v tomto případě se musíte smířit s nižší kvalitou horkého koktejlu Džus má mnohem méně intenzivní vůni i chuť a neobsahuje žádnou dužinu. V tomto případě přidejte při přípravě více koření. Toto je ale opravdu jen nouzové řešení, pokud mošt neseženete.

Koření – aby koření pustilo silice, tedy všechnu svojí chuť a vůni, musí projít projít varem. Čím se bude koření déle vařit, tím bude rozvar obsahovat více chuti. Dávkování koření je stejné jako například u svařeného vína. Nepoužívejte umělá aromata – je to dražší a méně kvalitní alternativa.

Pálenka – použijte višňový destilát – pálenku z višní, višňovici. Alternativně lze použít také třešňovici. Pokud použijete jinou pálenku, vyrobíte jiný, odlišný horký koktejl.

Višňovice je destilát který má čistě višňovou, lehce štiplavou chuť, která bude krásně korespondovat s tímto horkým koktejlem.

Slazení koktejlu zpravidla není nutné, protože višňový mošt je již sám o sobě dostatečně sladký a kyselejší chuť mu dodává na pikantnosti. Pokud ovšem narazíte na kyselejší višňový mošt, lze použít běžná sladidla (cukr, cukrový sirup, med).

Zajímavost

Opilá višeň je také řetězec barů s původem v ukrajinském Lvově, který zahájil svou činnost v roce 2015 a dnes má desítky poboček na Ukrajině, v Polsku, Maďarsku, a dalších zemích. Pokud budete mít příležitost na svých cestách, určitě tam místní horký koktejl ochutnejte.

Informace najdete pod odkazem níže.

Homepage – П’яна Вишня (pianavyshnia.com)

Závěr

Opilá horká višeň je horký koktejl, který je také nabízen na některých vánočních trzích. Ovšem dobře se ujistěte, co si vlastně kupujete, přivoňte si a nejlépe alespoň lžičkou předem ochutnejte, protože na mnoha místech je to jen růžová voda s divným aromatem alkoholu, který ani nelze rozeznat. Chuť je mdlá a nevýrazná, barva pastelově růžová.

V tomto případě se jedná o levnou napodobeninu z džusu místo moštu a ještě ani ne 100%, případně jablko-višňového a alkohol bude místo višňové brandy jen nějaká laciná výčepní lihovina. Také koření bývá mnohdy nahrazeno nějakými umělými aromaty.

Přitom, když je tento koktejl připraven tak jak má – z originálních a kvalitních surovin, vyznačuje se úžasnou chutí a opojnou vůní višní. Takový koktejl pak způsobí to, že jen u jednoho rozhodně nezůstanete.