Opilé cukroví 2/2 – Ovocné pralinky a vinné cukroví
Ve druhém díle vám přinášíme několik dalších receptů pro přípravu opilého vánočního cukroví, tedy cukroví s alkoholem. Tentokrát jde o cukroví, které není úplně typické a tradiční. Recepty na toto cukroví je samozřejmě možné si připravit, třeba jako dezert kdykoliv, nejen o vánocích.
Ovocné pralinky ze sušeného ovoce a likéru
Tohle je opravdová a netradiční specialita, která vás příjemně zaměstná a provoní vám domov.
Potřebné suroviny
- Sušeného ovoce 300g – nejlépe meruňky, švestky, datle, fíky, apod.
- Perník na strouhání 200 g
- Likér, například tuzemák cca 200 ml
- Cukr jakýkoliv cca 100 g – zde záleží na sladkosti a druhu ovoce
- Hořká čokoláda 200 g – nejlépe na vaření
Postup práce
- Sušené ovoce nakrájíme na drobné kousky a poté ho namočíme do likéru, nejlépe na několik hodin.
- Nastrouháme si perník a přidáme ho do likéru s ovocem.
- Vše důkladně zamícháme
- Přidáme cukr, ale lze použít i med nebo třtinový cukr.
- Opět promícháme a zkontrolujeme a případně upravíme konzistenci.
- Potřebujeme aby těsto nelepilo a šlo z něj tvarovat kuličky.
- Z těsta tvarujeme pokud možno stejné kuličky.
- Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, ke které můžeme přidat trochu másla, ale není to nutné.
- Kuličky nabodneme na špejli a máčíme v rozpuštěné čokoládě.
- Necháme zatuhnout a poté uložíme do vhodného obalu, skladujeme v lednici.
Vinné cukroví
Vinné cukroví patří mezi netradiční vánoční dobroty a na svátečním stole většinou zmizí během chvilky. Receptura je přímo geniální – skládá se pouze ze tří ingrediencí, jeho příprava je tedy velmi rychlá a jednoduchá. V troubě se cukroví krásně nafoukne a poté stačí jen obalit, nejčastěji v cukru.
Potřebné suroviny
- Hladká pšeničná mouka 300 g
- Máslo 250 g
- Bílé víno cca 2 dl – dle konzistence těsta
- Vanilkový cukr na obalení
- Cukr moučka na obalení
Postup práce
- Z hladké mouky, másla a vína vypracujeme těsto.
- Těsto nesmí lepit, konzistenci upravujeme přidáním mouky pokud je příliš tekuté, či vína, pokud je příliš husté.
- Těsto necháme v chladničce na chvíli odpočinout.
- Po vychladnutí jej vyválíme na pomoučeném vále.
- Nyní vykrajujeme různé malé tvary dle vlastního výběru, případně kolečka.
- Pečeme lehce dozlatova v troubě na 180 °C cca 10 minut.
- Ještě horké vinné cukroví opatrně obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Tip na závěr
Vinné cukroví lze připravit i ve slané variantě. V tomto případě pečivo před pečení posypeme vhodným strouhaným sýrem (nejlépe Parmezánem, nebo sýrem Gran Padano), přidáme koření (kmín, pepř, paprika) a osolíme.
Takto připravené vinné cukroví je ve své slané variantě ideální jako občerstvení při konzumaci vína, případně svařeného vína.
Všechny díly