Rumy z karibských ostrovů 3/4

Kuba

Kuba se nachází na severu karibské oblasti jižně od východní části USA, v místech, kde se stýkají vody Karibského moře, Mexického zálivu a Atlantického oceánu. Jméno Kuba pochází z domorodého cubanacán, což znamená centrální místo.

Kuba byla objevena již při první cestě Kryštofa Kolumba dne 28.10. 1492. V roce 1511 Diego Velázquez de Cuéllar založil první španělské osídlení v Baracoa, Havana následovala v roce 1515.

Na Kubě se vyrábí anebo má svůj původ mnoho slavných rumů. Mají zde původ např. značky Matusalem a Bacardi. Kuba je rozsáhlé území, a proto se styl rumu nedá přesně kvalifikovat. Říká se, že ve dnech koloniální slávy zde bylo přes 1.000 palíren. 

Kubánský rum ale trpěl nízkou kvalitou, a proto se španělská vláda rozhodla podpořit pokrok k vyšší kvalitě rumu. Toto využil i Don Facundo Bacardi Masso, který se přistěhoval ze Španělska na Kubu do města Santiago de Cuba v roce 1843. Jeho experimenty s destilačními technikami, filtrování uhlím a kultivování speciálních druhů kvasnic pomohly vyrobit jemnější a hladší rum, který byl následně ještě vylepšován zráním v sudech z amerického dubu.

Don Facundo založil společnost Bacardi y Compaňia v roce 1862. Dnes je proslavena po celém světě zejména výrobou lehčích rumů.

Kubu proslavil také slavný milovník rumu Ernest Hemingway. Měl rád rum čistý a také v podobě koktejlů Mojito nebo Daiquiri. Jeho stálicí bylo také dvojité Daiquiri, které se získalo jméno Papa Hemingway. Připravuje se bez cukru s dvojitou porcí rumu.

Matusalem Gran Reserva (patnáctiletý, 38%)

Patnáctiletý rum vyráběný metodou solera. Rumy Matusalem se na Kubě vyráběly od r. 1872, ale po kubánské revoluci museli majitelé uprchnout do zahraničí. Přestože se dnes Matusalem vyrábí v Dominikánské republice, nadále se svým stylem hlásí ke kubánským rumům. 

Varadero Silver Dry (38%)

  • Charakter – bílý suchý rum, vhodný do míchaných nápojů

Varadero 3 y.o.(silver, 40%)

  • Charakter – jemný rum s krásným aroma, vhodný k přípravě míchaných nápojů   

Varadero 5 y.o. (gold, 40%)

  • Charakter – lehký zlatý rum s příchutí citrusů a karamelizovaného ovoce    

Varadero 7 y.o. (40%)

  • Charakter – tmavý rum s výrazně karamelovou chutí, vhodný jako základ koktejlů    

Varadero 15 y.o. (patnáctiletý, 38%)

  • Charakter – tmavý rum s velmi výrazným aroma po ovoci a karamelu určený zejména k přímé spotřebě

 Martinik (Martinique)

Ostrov se nachází v Karibiku severně od Trinidadu a Tobaga a je součástí francouzských zámořských oblastí. Na Martiniku bylo přes 150 palíren rumu, ale dnes jich je v provozu jen kolem desíti.

Převažuje zde výroba rumu z čerstvé třtinové šťávy (tzv. „rhum agricole“ – rum vyráběný z třtinové melasy se nazývá „rhum industriel“). Byla mu udělená francouzská ochranná známka původu Appellation d’Origine Controleé Martinique. Použití této značky zaručuje oblast i to, že byl vyroben pouze ze šťávy cukrové třtiny a podle stanoveného postupu. Tato přísná pravidla zaručují jistotu kvality.

Rumy z Martiniku se řadí mezi světovou špičku. I přes poměrně vysokou produkci se téměř 60% všeho rumu vyprodukovaného na Martiniku vypije lokálně. Rum je součástí kultury. Bez rumu není představitelná taneční oslava a ani svatba anebo pohřeb. Podobně tomu je i jinde v Karibiku, například na Barbadosu.

Rum Saint James se na Martiniku vyrábí již od r. 1765, kdy král Ludvík XIV zakázal výrobu rumu ve Francii. Nacházel odbyt zejména v Nové Anglii, kde byl vůbec nejpopulárnějším západoindickým rumem. Vyrábí se z čisté třtinové šťávy jednoduchou destilací podobně jako Armagnac a pak zraje v sudech z limousinského dubu a sudech po bourbonu.

Saint James Imperial Blanc (45%),

  • Charakter – mladý rum čisté, lehké chuti

St. Etienne Blanc (45%), 

  • Charakter – mladý nezrající rum z třtinové šťávy (rhum agricole)

St. Etienne VSOP (45%)

Směs rumů z třtinové šťávy (rhum agricole) zrajících nejméně 6 let v dubových sudech. Držitel zlaté medaile na Concours Général Agricole v Paříži v r. 2005 a bronzové na International Wine & Spirit Competition v Londýně v r. 2006.

  • Aroma – intenzivní aroma dřevěných sudů po bourbonu, doplněné vůní kávy a čokolády
  • Chuť – vanilka a káva s příměsí kořeněného kandovaného exotického ovoce a včelího vosku
  • Doporučená konzumace – digestiv namísto koňaku

Všechny díly