Feuerzangenbowle – německá specialita

Feuerzangenbowle je považována za párty drink a německou lokální vánoční specialitu. Jedná se zvláštní druh punče, kde je důležitá zejména příprava, která obsahuje ohnivou show a je už sama o sobě zajímavou společenskou událostí.

Nápoj je to poměrně silný a také hodně sladký.

Feuerzangenbowle by se dalo do češtiny přeložit jako „punč ohnivé kleště“

Potřebné suroviny pro výrobu Feuerzangenbowle

  • Červené víno, nejlépe suché – 2 l
  • Silný rum – 0,3 l potřebujeme rum s minimálním obsahem alkoholu cca 55 %, aby homole cukru správně hořela. Nemusí se nutně jednat o karibský rum, lze použít například silný rakouský Stroh.
  • Pomeranč – 2 ks nakrájíme na kolečka
  • Citron – 1 ks nakrájíme na kolečka
  • Pomerančový džus, čerstvě vymačkaná šťáva – 0,3 l
  • Homole cukru – 1 ks pokud neseženeme, můžeme si doma sami vyrobit z běžného krystalového cukru, který lehce navlhčíme, vytvarujeme pomocí formičky do žádaného tvaru – můžeme použít například sklenici a necháme vysušit. Poté vyklopíme.
  • Celá skořice – 2 ks
  • Hřebíček – 10 ks
  • Zázvor – cca 30g – najemno nastrouháme
  • Muškátový oříšek strouhaný – špetka

Návod k přípravě Feuerzangenbowle

  1. Do většího hrnce nalijeme víno a pomalu zahříváme.
  2. Přidáme postupně pomerančovou šťávu, ovoce – pomeranče a citron, přidáme veškeré koření a zázvor.
  3. Vše důkladně promícháme
  4. Přes hrnec položíme kovové sítko, do něj vložíme homoli cukru a tu poléváme rumem. Postupujeme pomalu tak, aby homole do sebe vsákla co nejvíce rumu. Pokud nemáme kovové sítko, můžeme použít například kovové struhadlo, na které položíme homoli cukru.
  5. Homoli zapálíme a rumem postupně poléváme homoli tak, abychom udrželi oheň.
  6. Rum hoří, cukr lehce karamelizuje a celé to odkapává do hrnce s horkým punčem.
  7. Až veškerý cukr prokape do hrnce, máme hotovo.
  8. Zamícháme a pomocí naběračky můžeme servírovat do hrníčků.
  9. Konzumujeme teplé.

Postup přípravy této speciality můžete shlédnout na videu níže.

Feuerzangenbowle by neměla projít varem, punč bychom měli pouze ohřát na cca 80 stupňů, aby se nám nezačal odpařovat alkohol.

Pro pomeranče a citrony pak platí, že pokud je nemáme v kvalitě bio, je nutné je před použitím omýt teplou vodou, vydrhnout kartáčkem, opláchnout a osušit, abychom nich odstranili chemický postřik, který by se jinak uvolnil do nápoje, což je nežádoucí.

Postup přípravy Feuerzangenbowle