Historie a výroba vodky – 1/2

Vodka je silný bezbarvý alkoholický nápoj oblíbený po celém světě. Původ tohoto nápoje je však v Severovýchodní Evropě.

  • polsky – wódka
  • rusky – водка
  • ukrajinsky – горілка (nebo samohon v případě domácí výroby)
  • švédsky – brännvin

Kvalita a chuť vodky se mohou lišit vlivem různých faktorů. Vyrábí se z obilí, jehož složení určuje výrobce. Některé druhy namísto obilí obsahují destilaci z brambor. Specialitou jsou ukrajinské vodky, které se vyrábějí z nejlepšího ječmene a nebo ovsa (v ukrajinštině se nenazývají vodky, ale horilky). Ukrajinská vodka vyrobená doma se nazývá „samohon“.

Ovšem vždy platí, že základem každé výjimečně jemné a kvalitní obilné vodky je kvalitní pramenitá voda.

Od devadesátých let 19. století vodka obvykle obsahuje 40 % alkoholu.

Mezi celosvětově oblíbené koktejly z vodky patří například:

  • Cosmopolitan
  • Screwdriver
  • Bloody Mary
  • Martini
  • a mnoho dalších

Více o koktejlech z vodky se dočtete zde – Koktejly z vodky – ALKOHOL DRINK.

Původ slova vodka

Pojmenování „vodka“ pochází buď ze slovanského slova pro vodu, nebo od „vodit“ (rusky „водить“) (rozpustit léčivo v alkoholu jako destilát), nebo ze středověkého nápoje aqua vitae (Jednalo se o destilát obvykle připravovaný z vína). Než vznikl současný název „vodka“, často se používaly pojmy „chlebové víno“, „horké víno“, „zelené víno“ apod.

Slovo „vodka“ bylo pravděpodobně poprvé oficiálně zmíněno v polštině v roce 1405 při soudních akcích vojvodství Sandomierz (což znamená „malá nádrž“). V roce 1534 bylo slovo „wodki“ zaregistrováno s významem „destilované léčivé přípravky“.

Původní pojem „wódka“ znamenal „malá voda“. V roce 1533 byl pojem „vodka“ (rusky „водка“) použit v Rusku v případě léčivé alkoholové tinktury z bylin a ve smyslu alkoholického nápoje se začal používat až v 17. století.

Oproti tomu vodky na Ukrajině se vyrábějí z ječmene a nebo ovsa a jsou nazývány „horilka“ (tedy „kořalka“, „gořalka“), známy jsou ze 14. a 15. století, domácí výroba dříve, ovšem nesla dosud nese označení „samohon“ nebo „samohonka“.

Historie vodky v Polsku

V Evropě se destilace ve 13. a 14. století používala především v lékařství, alchymii a parfumerii. Mezi příchodem Slovanů na území budoucího Polska a první výrobou destilovaného alkoholu na těchto územích, v Polském království, uplynulo nejméně šest století. Nejdůležitějším nápojem té doby bylo pivo; ti bohatší si mohli pochutnat i na medovině a víně.

Destilované nápoje se s největší pravděpodobností dostaly do Polska spolu s polskými prvními mediky, kteří se vraceli ze studií v zahraničí, převážně v Montpellier nebo Salernu. Mezi nimi byl Mikołaj z Polska, lékař na dvoře Leszka Czarnyho, který veřejně ukázal techniky, které se naučil v Montpellier, včetně destilace.

Na Jagellonské univerzitě se umění destilace vyučovalo od 14. století. V raných polských lékařských učebnicích, z Jagellonské univerzity z roku 1368 nebo dílo „Falimirze“ z roku 1534, se vinný destilát přímo zmiňuje. Teprve na přelomu 16. a 17. století se objevuje rozlišení na obilné a ovocné destiláty.

Prodej brambor ke spotřebě v Polsku byl poprvé zaznamenán na krakovském trhu v roce 1739. V roce 1760 se poprvé v průmyslovém měřítku začal vyrábět destilát na bázi brambor. Odehrával se na území Pruského království a souvisel s novými technologickými řešeními – bramborami nebylo možné získat enzymy potřebné pro zcukernatění škrobu.

Až do roku 1790 byla technologie zdokonalována a její znalosti se šířily po Evropě, ale není známo, kdy přesně dorazily do Polska. V 19. století se brambory staly velmi důležitým produktem v polské kuchyni a nahradily kroupy jako zdroj sacharidů. Byly levné, snadno se pěstovaly a pomáhaly zažehnat problém hladu.

Teprve v polovině 20. století došlo v Polsku k postupnému návratu k obilné surovině. V sezóně 1912/1913 se v regionu Poznaň vyrábělo 99,6 % lihovin z brambor, v roce 1990 tvořily 66 % národní produkce a v roce 2009 pouze 3 %.

Historie vodky v Rusku

Konzumace vodky byla do Moskvy importována v 16. století a ještě v 19. století byla označována jako vino. Zrovna tak neruského původu byl i název pro výčep kabak, který od 16. století označoval státní koncesované hostince, přičemž privátní lihovary a výčepy (korčmy) byly zakázané a konzumace vodky v nich ilegální.

Od 17. století se pro státní výčepy používal výraz carský kabak (carskij kabak). Se zavedením státního monopolu na vinopalny od roku 1898 se mohl stoprocentní alkohol prodávat pouze v lahvích a za státem stanovenou cenu, což posílilo konzumaci piva.

S vypuknutím první světové války byl v Carském Rusku vydán zákaz alkoholu, který platil až do roku 1921. V době zákazu pálení značně vzrostla konzumace piva a vína. Po velké úrodě v roce 1922 započali rolníci pálit vlastní ilegální alkohol z brambor a žita tzv. samohonku (samogon). To byl také důvod, proč stát převzal od roku 1923 opět výrobu vodky do svých rukou.

Nejprve pouze dvacetiprocentní a s odůvodněním, že chce předejít zdravotním potížím z načerno pálené kořalky. Na příkaz bolševické vlády se mohla nakonec vyrábět vodka s obsahem 38 % alkoholu, pro kterou se vžil lidový název Rykovka, podle Alexeje Ivanoviče Rykova, předsedy Rady lidových komisařů, který dekret podepsal.

S nástupem Stalina vodka nakonec ztratila všechny své dosud lidově používané přívlastky. Po zavedení potravinových lístků v roce 1930 byla volně k dostání ve státních obchodech, její cena ale rapidně vzrostla. To vedlo opět k domácímu pálení samohonky.

S nástupem volného trhu v Rusku se s vodkou doslova roztrhl pytel, přičemž k dostání byly i zahraniční vodky jako například Zubrovka nebo Absolut Vodka. Mnoho nových ruských podnikatelů se snažilo na výrobě vodky zbohatnout a zejména v 90. letech byl zaznamenán nárůst otravy alkoholem z nekvalitního pálení.

Ruský stát se snažil dostat výrobu vodky pod státní kontrolu a pravá ruská vodka musela být označena akcízovými nálepkami s vodoznakem. Ale i ty byly falšovány, takže stát vyhlašoval skoro každý měsíc jiné zabarvení vodky (zelené, modré, žluté), ale nakonec i ty padělané měly stejné zabarvení a stát kontrolu nad pravou ruskou vodkou vzdal. Levné a zdraví škodlivé vodky lze koupit na černém trhu ve třílitrových lahvích. K dostání je i vodka bez alkoholu.

Všechny díly