Jak se pije rum

Rum je jeden z nejrozšířenějších alkoholových nápojů vůbec. Pije se po celém světě v mnoha podobách. Vyrábí se ve velkém a že je z čeho vybírat.

Ovšem technologie výroby rumu je ve světě, v závislosti na geografii dosti rozdílná a tak je rozmanitost jeho chutí značná.

Rum se vyrábí všude, kde roste cukrová třtina. Díky tomu existuje tolik druhů a značek, že jejich objevování může trvat třeba celý život. 

Rum je destilát vyráběný výhradně z cukrové třtiny. Pokud nebyla použita při jeho výrobě cukrová třtina, nejedná se podle evropské legislativy o rum – to byl také důvod, proč se náš tuzemák už nejmenuje rum. Nikdy to nebyl destilát, ale rumový likér vyrobený z ochuceného lihu zemědělského původu studenou cestou.

Pokud tedy nakupujete alkohol z oficiálních zdrojů a na etiketě je nápis rum, ron, rhum – neměli byste sáhnout vedle.

Jak si nejlépe vychutnat rum

Mnoho lidí tvrdí, že kvalitní rum by se neměl míchat.

U jiných druhů alkoholu tomu tak totiž opravdu je. Málokterý výrobce whisky by byl nadšen, kdybyste mu ji smíchali s Coca-Colou.

Jak se tedy pije rum?

Rum je naopak pro koktejly mnohdy jako stvořený. Je základem pro nespočet koktejlů jako třeba Daiquiri nebo Cuba libre. Dokonce na Kubě je místní rum levnější než importovaná Coca-Cola a tak se tam často stává, že když si objednáte rum s colou, pijete často colu s rumem. 

Možná si myslíte, že chuť výběrového rumu může v koktejlu zaniknout. Při správných kombinacích to však může být přesně opačně.

Na Barbadosu se třeba rumy míchají se zázvorovou limonádou a plátkem pomeranče. V této kombinaci zaručeně poznáte, zda se jedná o rum dobrý či ne. K rumu se nejlépe hodí kombinace s colou, limetkou, zázvorem, kokosem nebo jablkovým džusem.

Více o koktejlech z rumu se dočtete zde – Koktejly z rumu – ALKOHOL DRINK

To, že kvalitní rum je nejlepší samotný však stále platí. Na trhu najdeme rumy, které se suverénně vyrovnávají kvalitním whisky. Takové rumy si nejlépe vychutnáte z degustačních sklenic ve tvaru tulipánu.

Jak se pije rum degustačně

  • Nalijte malé množství rumu do sklenky, nejlépe do degustační sklenky (obrázek výše). Nejlepší jsou sklenice ve tvaru tulipánu, které zachycují a koncentrují aroma rumu.
  • Krouživým pohybem točte rumem kolem sklenice tak, aby jemně pokrýval boky sklenice. Podívejte se na barvu rumu, a to jak se rum ve sklence pohybuje.
  • Nařeďte rum vodou a promíchejte (volitelné, týká se především silných rumů, u kterých to pomůže k potlačení alkoholu a uvolnění chutí i vůní obsažených v nápoji).
  • Přiložte sklenku až k nosu a pořádně nasajte vůni. Při prvním nasátí většinou ucítíte jen alkohol. Nadechněte se čerstvého vzduchu a znovu přičichněte. Tentokrát si všimněte vůní přítomných v rumu. Tento postup ještě několikrát opakujte a pokuste se identifikovat spektrum vůní a chutí, které rum obsahuje. 
  • Ochutnejte malý doušek rumu a určete, jakou má dominantní chuť v ústech. Opakujte a identifikujte co nejvíce dalších přítomných chutí.

Teplota, led a ředění rumu

Nejvhodnější sklenka pro běžnou konzumaci rumu je whiskovka. Rum v ní by pak měl mít pokojovou teplotu. Záleží tak taky kde se zrovna nacházíte. Jiná pokojová teplota bude v Česku a jiná na Kubě. Ať už jste kdekoliv, rozhodně rum neohřívejte ani neochlazujte.

Ve vašich ústech je teplota okolo 37 stupňů. To znamená, že čím studenější ho budete pít, tím větší rozdíl to bude pro vaše chuťové pohárky. 

Popíjením rumu s ledem, jeho vystříbeným chutím nepomůžete, ale pokud vám tak chutná, rozhodně to není nic proti ničemu. Pokud vám vadí vysoké množství alkoholu, může rum ochutnat lépe – s kostkou ledu nebo pár kapkami vody.

Nepsané pravidlo tady přece jenom je. Do skleničky jde vždy rum jako první, kostky ledu se vhazují až posléze. Nejlépe jen jedna velká kostka.

Jak poznáte kvalitní rum

Jestli s rumy začínáte, nejlépe se na začátku pije rum sladší a kořeněný. Chuť obou je výrazná a snadno identifikovatelná.

Pokud jste zvyklí vybírat podle stáří, není to vždy sázka na jistotu. Jeden rok zrání v sudu ve Skotsku a na Filipínách je v rumovém světě úplně jiné časové období. Vysoké teploty v tropických oblastech proces zrání v sudech urychlují. Jeden rok na Jamajce tak může být jako tři roky v Evropě. 

Pokud se napijete poprvé rumu a vaše tělo reaguje tak, že ho spíše odmítá, nelekejte se.

Ucítíte sílu na jazyku. To značí, že pravděpodobně pijete kvalitní přírodní produkt. Na kvalitní rumy totiž působí taniny ze dřeva sudu, ve kterém rumy zrály.

Pokud se napijete rumu a nemáte do půl minuty potřebu okamžitě znovu spláchnout svůj jazyk, je tento rum pravděpodobně kvalitní. Nemá v sobě totiž přísady, které jsou za pocit žízně zodpovědné.