Jak si doma vyrobit kdykoliv v průběhu roku burčák
Výroba burčáku je u nás poměrně přísně regulovaná záležitost, která má mnohá omezení týkající se původu hroznů, sezonnosti, správného označování, apod. Příznivci a milovníci burčáku ho tak mohou ochutnat jen několik měsíců v roce, a to od 1. srpna do 30. listopadu.
Ale to se týká především jeho komerční výroby a následné distribuce. Jinak si doma každý může se svým i kupovaným hroznovým vínem experimentovat jak chce a jak uzná za vhodné. Mimochodem, existuje také nemalé procento vinařů, co si doma třeba připravují ledové víno za pomoci mrazícího boxu, třeba už jen proto, že se jim kvůli těch pár lahvím, co si pro sebe chtějí vyrobit, nechce v noci a za mrazu vstávat a na vinici sklízet hrozny.
Ale zpět k burčáku. Co když vám opravdu chutná a chcete si ho dát třeba teď, začátkem července?
To už dnes není žádný problém, díky všem těm exportům a importům. Legislativa pro burčák platí s ohledem na naše klimatické podmínky a sezónnost, ovšem jak už jste se na našem webu mohli dočíst víno se pěstuje téměř na celém světě a tak pokud není sezóna zrovna u nás, tak je určitě někde jinde.
Nenechte se tedy zbytečně omezovat a o chuť burčáku ochudit a připravte si ho i u sebe doma. Stačí vám pouze dvě základní suroviny – hrozny vína a cukr.
Určitě se vám nevyplatí vyrábět tímto způsobem z importovaných hroznů burčák na prodej. Jednak se mu nesmí říkat burčák, ale pouze částečně zkvašený hroznový mošt, což už značí, že to nebude úplně ta tradiční záležitost, na kterou jsme zvyklí a pak výroba burčáku tímto způsobem je poměrně finančně náročná záležitost. Ale co vám zbývá, když ho celoročně prostě nikde v láhvi neprodávají už vyrobený, připravený ke konzumaci.
O burčáku a jeho zdravotních benefitech
Kořeny burčáku sahající až do středověku, kdy byl známý jako hodně mladé víno. Tento nápoj byl považován za počátek vinobraní a tradičně se pil při oslavách sklizně hroznů. Později se z něj stal oblíbený nápoj nejen v českých, ale i středoevropských vinicích. Burčák je známý pouze u nás a v okolních zemích. V typicky vinařských zemích, jako je Itálie, Francie, nebo Španělsko burčák vůbec neznají.
Burčák je alkoholický nápoj, i když s nižším obsahem etanolu než tradiční víno. Je to nápoj velmi proměnlivý a má tendenci dále kvasit dál i v průběhu výroby, což znamená, že množství alkoholu se v průběhu kvašení mění a může stoupat. Rovněž tak, pokud probíhá kvašení burčáku v uzavřené láhvi, se zvyšuje její vnitřní tlak, proto byste měli být při výrobě burčáku být opatrní a pravidelně hlídat a snižovat tlak u uzavřených lahvích, jinak hrozí jejich exploze.
Nápoj z hroznů vinné révy je vlastně meziproduktem při výrobě vína. S burčákem, dostanete do těla spoustu zdravých látek, například vitaminy skupiny B, vitamin H neboli biotin, kvasinky nebo z minerálních látek zinek a železo. Blahodárně tak působí na vlasy, pokožku, v rozumném množství i na střeva.
Také obsahuje vitamin C a cenný antioxidant resveratrol. Má díky tomu nejen pozitivní čisticí účinky na střeva, ale zároveň podporuje imunitní systém. Je ovšem třeba brát také v úvahu, že je to stále alkoholický nápoj, i když slabý, a zároveň v sobě obsahuje dost cukru.
Burčák je zdravý nápoj, to ale neznamená, že čím více ho vypijete, tím lépe. Vinaři tvrdí, že kudy teče, tudy léčí, a že se ho má vypít stejné množství, jako máme krve. Právě benefit burčáku, který spočívá v obsahu prospěšných kvasinek, může při větším množství vést k problémům. Pamatujete, že kvašení dále probíhá i v trávicím traktu. Má to sice pozitivní očistný efekt, ale nadměrně požité množství může způsobit zažívací potíže.
Lidské tělo má asi pět až šest litrů krve. Burčák může obsahovat od jedné do sedmi procent alkoholu, přičemž nejčastěji je čtyři až šest procent. Denně se tak doporučuje vypít půl litru, nanejvýš jeden litr. Tolik, kolik máte krve, ho vypít klidně můžete, bude lepší to ale rozložit do delšího časového úseku.

Receptura na domácí výrobu burčáku
Suroviny potřebné pro domácí výrobu burčáku
- Hroznové víno – odrůdu révy vinné vyberte podle vaší preference, mohou to být hrozny bílé i modré, či jejich mix, bobule by měly být zralé a výrazně sladké, nepoškozené, bez nahnilých plodů.
- Řepný cukr, doporučené dávkování je 60 g na každý litr hroznového kvasu.
Postup práce při domácí výrobě burčáku
- V horké vodě důkladně omyjeme veškeré vybavení a vše příslušenství, co použijeme při výrobě burčáku.
- Hrozny omyjeme v teplé vodě, je dobré je nechat ve vodě cca 10 minut potopené, aby se z bobulí rozpustil případný ochranný postřik.
- Poškozené a nahnilé bobule révy vinné odstraňte.
- Hrozny odstopkujeme a samotné bobule rozmačkáme. Pokud se nechcete příliš špinit, je vhodné použít například pevnější igelitový pytel a přes ten je rukou pomačkat.
- Rozmačkané hrozny dáváme nejlépe do skleněného demižonu se širším hrdlem, který předem vypláchneme vroucí vodou.
- Hrdlo demižonu zakryjeme proti vnikání hmyzu, například utěrkou a vše necháme odpočívat při pokojové teplotě cca 1 den u bílých burčáků a cca 2 dny u červených burčáků, kde je žádoucí, aby se do nápoje uvolnila i barva ze slupek modrých hroznů.
- Po této době přidáme cukr v dávkování uvedeném výše, dle množství kvasu, obsah demižon promícháme, opět zakryjeme utěrkou hrdlo a necháme při pokojové teplotě 1 – 2 dny. Dávkování cukru lze samozřejmě upravit dle preferencí, ale chce to praktické zkušenosti.
- Burčák by měl začít kvasit a perlit. Až ta situace nastane, přesuňte demižon s burčákem do chladnější místností, třeba sklepa, nebo chodby, což by mělo kvašení zpomalit.
- Nyní je potřeba hrozny vylisovat. V domácích podmínkách, bez vinařského vybavení to jde složitě. Můžete použít například odšťavňovač, pokud nemáte, tak cedník, sítko, apod. Praktickým tipem pak jsou silonky, kdy budete mít minimum odpadu.
- Vylisovanou šťávu umístíme opět do demižonu, utěrkou zakryjeme hrdlo a necháme dále kvasit.
- Jak burčák kvasí, bude v něm stoupat obsah alkoholu a cukru bude ubývat. Aktivita kvasinek se postupně sníží, až zcela ustane a kvasinky klesnou ke dnu. Kvašení může trvat 2–6 dní, záleží na teplotě a druhu kvasinek. V některých případech může nápoj kvasit i 15 dní.
- Burčák pravidelně ochutnávejte, a jakmile dosáhnete požadované chuti, přelijte ho do lahví a uložte do chladu. Tím ovšem kvašení pouze zpomalíte, ale nezastavíte, proto vždy nechte nádobu mírně pootevřenou, aby mohl unikat vzduch.
Tipy a triky k výrobě burčáku
- Vyberte si hrozny odrůdy vhodné k výrobě vína, mají lepší chuťové vlastnosti. Burčák se vám však povede i z vína koupeného v supermarketu.
- Nepoužívejte pro drcení bobulí vína elektrický mixér, rozmixujete i některá zrníčka a ta pak dodají burčáku nežádoucí hořkou pachuť.
- Pro výrobu burčáku je nejvhodnější skleněná láhev, ať už z důvodu snadného mytí, a také pro snadnou kontrolu samostatného procesu výroby burčáku.
- Pokud chcete z burčáku odstranit sediment – kvasinky na dně, je vhodné použít papírový kávový filtr. Burčák by ovšem neměl být čirý jako víno, zákal je u něj přirozený a není na závadu.
- Více o burčáku se dočtete zde – Co je Burčák – ALKOHOL DRINK
