Svatomartinské víno a legenda

Svatomartinská tradice

11. listopadu má svátek sv. Martin a tento den je spojen také s lidovou pranostikou, která praví, že sv. Martin přijíždí na bílém koni, čímž je myšleno že tento den je také spojen s prvním sněhem.

Ve světě vína je název a logo svatého Martina spjato se Svatomartinskou tradicí, což je rituál pití mladého vína, který je spojen s průvodem v historických kostýmech a lidovými oslavami.

Svatomartinské víno smí být prodáváno až od 11. listopadu a mnoho nedočkavých konzumentů tak čeká ve frontách až odbije půlnoc, aby mohli toto víno ochutnat.

Tento rituál je tak velmi podobný jako u francouzského mladého vína Beaujolais Nouveau, kde tisíce Francouzů také netrpělivě čeká na první doušek po půlnoci.

Kritéria vína

Aby víno mohlo nést název Svatomartinské víno a honosit se společným logem jezdecké postavy svatého Martina na etiketě, musí splňovat řadu požadovaných kritérií.

Kvalitu vína hlídá odborná komise, a každoročně kontroluje vlastnosti vína, jako jsou barva, aroma a chuť. Komise víno posuzuje „naslepo“ a hodnotí standardním stobodovým systémem vlastností. Tento proces má své kouzlo a podtrhuje kvalitu prezentovaného produktu, až pokud vinař dostane schválení, tak může dané víno dodávat na trh pod svou značkou a tímto označením.

Odrůdy pro svatomartinská vína

Pokud byste Svatomartinské víno chtěli zařadit odrůdově, tak se nejedná jen o jeden typ, toto víno lze vyrábět pouze z raných odrůd:

  • Růžové, klaret – Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Modrý Portugal
  • Bílé – Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Muškát moravský
  • Červené – Svatovavřinecké, Modrý Portugal

Červená vína jsou velmi často připravována metodou, která se nazývá karbonická macerace. Jedná se o speciální způsob, jak z modrých hroznů vyrobit červené bez macerace slupek.

Díky tomuto postupu jsou i červená Svatomartinská extrémně sametová a ovocná vína a doporučují se dokonce podávat lehce nachlazená.

Pokud si chcete opravdu na tomto mladém vínu pochutnat, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, do Velikonoc. Jen tak si víno udrží svou přirozenou svěžest a výjimečnou chuť.

Proč mladé víno? Protože se jedná první vína v novém ročníku. I přesto, že zrají pouze několik týdnů, tak již stačí získat svůj osobitý charakter. Jedná se o vína, která označujeme jako svěží a ovocitá.

Charakteristika svatomartinského vína

Svatomartinské víno ocení především milovníci suchých vín, jelikož v něm najdeme zbytkový cukr do 9 g/l a pouze nepatrný obsah CO2. Oproti ostatním suchým vínům se liší zejména obsahem alkoholu.

U růžových a bílých vín nesmí obsah překročit 12,5%, u červených 13%.

O svěží a ovocité chuti jsme již mluvili. Tato charakteristika je dána rozmanitostí odrůd, širokou paletou barev, vůní a chutí.

Pokud jste milovníci svěžího, ovocitého, vyrovnaného vína s velice příjemným aromatem a jemnou tříslovinou, tak se jedná o víno jako dělané pro vás. Zároveň se jedná o víno s vyváženým obsahem cukrů a kyselin.

Historická tradice svatomartinských vín

Svatomartinské slavnosti nejsou novodobou atrakcí pro turisty, ale jedná se o tradici, která sahá až do dob císaře Josefa II.

Ve své podstatě vznikla velice pragmaticky na oslavu ukončení služby vinařů, kteří hospodařili u velkých sedláků. Tato služba končila v podobném datu jako dnes slavíme svátek sv. Martina a při sklence prvního mladého vína z podzimní sklizně se domlouvala služba na příští rok. S tím se neslo i dnes již tradiční pojídání pečené husy a koláčů.

Jak je uvedeno výše, o tom, zda si na víno můžete dát „cejch“ Svatomartinského vína, rozhoduje komise. Vlastníkem této značky je od roku 2005 Vinařský fond.

K tomuto speciálnímu vínu se také váže řada zajímavých pravidel. Zaprvé se toto víno nemělo nikdo otevírat dříve než právě na sv. Martina a nalévat se muselo vždy z lahve, nikoli ze sudu.

Osoba svatého Martina

Svatý Martin byl poutník, který záměrně žil v chudších poměrech a pomáhal potřebným.

Také vůbec není pravda, že by jezdil na bílém koni a legendou se stal pouze kvůli soucitu s chudšími. Když se vracel do svého ležení, tak po cestě potkal žebráka, kterému daroval polovinu svého pláště. Nic co by překvapilo, ale dnes se jedná o jednoho z nejznámějších světců.

Asi by se sám Martin divil, kdyby dnes oživl a zjistil, že na jeho svátek se spořádají tuny pečené husy a vypijí litry vína, to byl totiž přesný opak toho, jak sám žil. Ale prostý lid potřeboval prodat nějaké to maso, a tak vymyslel historku, že se nějakou dobu Martin ukrýval v husím hejnu. Není to nic promyšleného, ale pečeni to prodávalo spolehlivě. No a proč by se nepřidali i vinaři, kteří tak mohou prodat své mladé víno.

Svatomartinské slavnosti

A protože se jedná o tak zakořeněnou tradici, napříč Moravou i Čechami nalezneme na svátek svatého Martina desítky slavností a to jak ve větších městech, tak na malých vesnicích. Slavnosti provází nejen samotné otevírání vín a jeho žehnání, ale i různé poutě, jarmarky, posvícení nebo průvody.

Hlavní ale stále zůstává košt a ochutnávka těchto mladých vín.