Mexický kávový likér – Kahlúa

Kahlúa je slavná značka likéru s příchutí kávy, která pochází z Mexika. Tento likér obsahuje 20% alkoholu a řadí se ke krémovým likérům.

Historie

Tento likér začal vznikat již o pár let dříve než začala oficiální výroba, když se místní pěstitelé kvalitní kávy bratři Alvarezové spojili s podnikatelem seňorem Blanco a vytvořili první recept, který byl posléze zdokonalen chemikem Montalvo Larou.

Nápoj začal vyrábět v roce 1936 Pedro Domecq ve státě Veracruz a nazval ho podle domorodé předkolumbovské kultury Acolhua. Do USA začal nápoj dovážet Jules Berman, podnikatel a mecenáš umění známý jako Mr. Kahlúa. Rodinná firma Domecq je od roku 2005 součástí nadnárodního koncernu Pernod Ricard.

Složení

Recept obsahuje pálenku z cukrové třtiny – rum, který zrál nejméně 7 let v dubových sudech, vanilku, cukr karamel a zrna kávovníku arabského (Arabica) pěstovaného v horských oblastech státu Veracruz. Obsah kofeinu činí 10 mg na 100 ml. Obsah etanolu byl původně 26,5 %, v roce 2004 byl snížen na 20 %. 

Po osmi týdnech, během nichž se plně rozvinou a propojí jednotlivé chutě je nápoj přefiltrován a stáčen do lahví.

Způsob konzumace

Kahlúa se dá konzumovat samostatně, v tomto případě by měla být podávána ledově vychlazená.

Mnohem častěji se však používá v mixologii, jako ingredience do míchaných nápojů, např. B-52 (Kahlúa, Baileys Irish Cream a Grand Marnier se nalijí do sklenice a díky rozdílné hustotě vytvoří tři různobarevné vrstvy) nebo White Russian (kahlúa, vodka a smetana)., Black Russian a další.

Používá se také k ochucení mléka nebo jako přísada do cukrovinek a zmrzlinových pohárů.

Poznámka

Existuje také luxusní verze Kahlúa Especial, která je k dostání především v bezcelních obchodech na letištích a která obsahuje 36 % etanolu a méně cukru.

Pokud si vybavujete doma koktejlový bar, Kahlúa, nebo jiný kávový likér je jeho nezbytnou součástí.

Kahlúa