Pivní koktejly 5x jinak

Přemýšlíte někdy, zda si dát raději pivo, panáka, džus nebo rovnou nějaký koktejl?

Proč si to nedat všechno najednou a dohromady?

Corona s limetkou nebo radler, tedy pivo s limonádou? To už dnes snad pijí i abstinenti.

Zkuste následující méně obvyklou pivně koktejlovou inspiraci, výsledek bude určitě lepší. A předpokládáme, že mezi 5ti následujícími koktejly si snad každý najde svého favorita a pokud ne, vždy se může vrátit k tomu svému pivu.

V tomto článku si představíme 5 různých pivních koktejlů z britské produkce. Jejich složení a postup přípravy můžete shlédnout v následujícím videu.

Dobrou chuť

Shaky Petes ginger brew

Na obrázku 3. pozice (čas 0:20)

Složení koktejlu:

  • Citronový džus – 60 ml – čerstvě vymačkaný
  • Zázvorový sirup – 60 ml
  • London dry gin – 45 ml
  • Pivo typu ale na dolití

Postup přípravy koktejlu:

  1. Všechny suroviny kromě piva dáme do šejkru.
  2. Přidáme led a protřepeme.
  3. Přes strainer scedíme do namraženého půllitru (bez ledu) a půllitr dolijeme až po okraj pivem typu ale.

Poznámka – pro konzumaci běžného piva nikdy nepoužíváme namražené sklenice.

Mantini

Na obrázku 4. pozice (čas 1:40)

Složení koktejlu:

  • Pivo typu Ale – 15 ml
  • Gin – 70 ml
  • Pomerančové bitters – 1 střik (např. Angostura)
  • Oliva a kousek sušeného masa na zdobení

Postup přípravy koktejlu:

  1. Barmanskou míchací sklenici naplníme ledem
  2. Přidáme všechny tekuté suroviny.
  3. Promícháme míchací lžičkou a scedíme přes strainer do koktejlové sklenky (můžeme použít též sklenku V-shape určenou na Martini, protože koktejl má parodický název).
  4. Ozdobíme olivou a kouskem sušeného masa na jehle.

Pale Charlie

Na obrázku 5. pozice (čas 3:15)

Složení koktejlu:

  • Šťáva z růžového grapefruitu – 20 ml – čerstvě vymačkaná
  • Šťáva z citronu – 20 ml – čerstvě vymačkaná
  • Sloe gin – 20 ml (ginový likér)
  • Apricot brandy – 20 ml (např. Bols)
  • Absinth – 5 ml
  • Pivo typu Ipa na dolití
  • Kůra z grapefruitu na zdobení, slámka

Postup přípravy koktejlu:

  1. Všechny tekuté suroviny kromě piva dáme do šejkru s několika kostkami ledu a důkladně vyšejkrujeme.
  2. Vše slijeme přes strainer do sklenice na longdrinky na čistý led (v domácích podmínkách můžete použít led přímo z šejkru).
  3. Sklenici dolijeme pivem typu ipa a vše zamícháme barmanskou lžičkou.
  4. Zdobíme kouskem grapefruitové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly esenciální oleje.

Poznámka – grapefruit pokud není bio je potřeba omýt teplou vodou, poté očistit kartáčkem, opláchnout a osušit, abychom se zbavili postřiku, teprve poté krájíme.

De Beauvoir

Na obrázku 2. pozice (čas 05:00)

Složení koktejlu:

  • Žitná whisky – 30 ml
  • Lísko-oříškový likér – 20 ml – např. Frangelico
  • Citronová šťáva – 50 ml – čerstvě vymačkaná
  • Whisky aged bitters – 1 střik
  • Cukrový sirup z hnědého cukru – 1 lžička
  • Tmavé pivo (Stout, Porter, ad.) – 75 ml
  • Kůra z pomeranče

Postup přípravy koktejlu:

  1. Všechny tekuté suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru a důkladně protřepeme.
  2. Poté slejeme přes strainer a barmanský cedník (double strain) do koktejlové sklenky.
  3. Zdobíme kouskem pomerančové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme abychom ho ovoněli esenciálními oleji.

Poznámka – pomeranč pokud není bio je potřeba omýt teplou vodou, poté očistit kartáčkem, opláchnout a osušit, abychom se zbavili postřiku, teprve poté krájíme.

Weissen Sour

Na obrázku 1. pozice (čas 06:50)

Složení koktejlu:

  • Pomerančová anglická marmeláda – 1 lžička
  • Bourbon – 60 ml (např. Jim Beam)
  • Citronová šťáva – 25 ml – čerstvě vymačkaná
  • Pomerančové bitters – 1 střik (např. Angostura)
  • Pšeničné pivo na dolití
  • Segment citronu na zdobení, slámka

Postup přípravy koktejlu:

  1. Všechny tekuté suroviny kromě piva dáme do šejkru s marmeládou a několika kostkami ledu a důkladně vyšejkrujeme.
  2. Vše slijeme přes strainer do sklenice na long drinky na čistý led (v domácích podmínkách můžete použít led přímo z šejkru).
  3. Sklenici dolijeme pšeničným pivem.
  4. Zdobíme segmentem citronu včetně kůry.

Poznámka – citrón pokud není bio je potřeba omýt teplou vodou, poté očistit kartáčkem, opláchnout a osušit, abychom se zbavili postřiku, teprve poté krájíme.