Prosecco – Milované bublinky z Itálie

Perlivá vína, šumivá vína, sekty a bublinky – každý z těchto produktů má svojí početnou skupinu příznivců. Dnes se zaměříme na italský originál – prosecco.

Milované bublinky z Itálie, jak poznat co je a co není pravé prosecco, na kolik stupňů ho chladit a čím se liší od prosecco od sektu.

Prosecco je i v Čechách svým způsobem fenomén. Je to jistota, kterou nelze nic pokazit. Je vhodné pro všechny možné příležitosti, má lahodnou příjemnou chuť a vůni Itálie. Zároveň jeho cena nedosahuje částek, které si žádají za své produkty výrobci šampaňského. Prosecco je oblíbené v  restauracích i barech, a má spoustu příznivců a to zejména z řad žen a homosexuálů.

Příjemné šumění, bublinky vznášející se pomalu ve skleničce, jemné perlení na jazyku a pak už jen osvěžení a opojný pocit po těle. Tak to je, když dostanete chuť na prosecco? Přečtěte si, odkud pochází, jak se dělí a při jaké teplotě ho nejlépe podávat.

Oblast Treviso

Země původu je Itálie

Pravé prosecco pochází jedině z Itálie a začalo se tam vyrábět už před dvěma tisíci lety. Název nese podle stejnojmenného názvu vesnice u Terstu v severní Itálii a vyrábí se v devíti provinciích regionu Benátsko. Dříve nesla název prosecco původní odrůda hroznů, ale šumivá vína jsou od roku 2010 vyráběná výhradně z nově pojmenované odrůdy Glera.

Označení prosecco dnes náleží pouze samotnému šumivému vínu z vinic italské oblasti Treviso, kde dozrává asi 95 % všech hroznů, které se na prosecco zpracovávají. Kopce, na nichž se vinice hroznů Glera rozprostírají, byly v roce 2019 zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO.

Pravé prosecco

Pravé prosecco je chráněno ochrannou známkou a pokud se budete řídit informacemi na etiketách lahví, nemůžete se zmýlit. Na etiketě hledejte ochranou značku:

  • DOC – (Denominazione di Origine Controllata), nebo v případě nejvyššího stupně kvality
  • DOCG – (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Prosecco jako aperitiv i dezert

Šumivé víno se vyznačuje svěží květinovo-ovocnou chutí a důmyslnou lehkou vůní. Má také o trochu nižší obsah alkoholu než šampaňské, které ho obsahuje asi 12,5 %, zatímco prosecco kolem 11 %. Nejspíš proto se dá pít po celý den a hodí se k snídani, obědu i večeři. Je tedy ideální jako aperitiv i dezert na jakoukoli oslavu a přípitek. Nejvíce ho konzumují ženy a homosexuálové a hodí se skvěle také do různých koktejlů, včetně oblíbeného koktejlu Spritz (jméno dle označení IBA – mezinárodní barmanské asociace), který je však známý pod jménem Aperol Spritz.

Zajímavostí je, že tento koktejl je také vyhledávaný především ženami a homosexuály.

Teplota podávání prosecca

A jakou by mělo mít prosecco ideální teplotu? Prosecco vždy vychlaďte na 5-7 °C, ale rozhodně tento proces neurychlujte v mrazáku, aby vám tam láhev neexplodovala. Použijte lednici, kde to může trvat zhruba 2,5 až 3 hodiny, nebo nádobu s ledem, která šumivé víno ochladí přece jen postupněji. V lednici může pomoct také láhev obalit mokrou utěrkou.

Jak se liší prosecco od šampaňského

Stejně jako u šampaňského, i prosecco se dělí podle zbytkového cukru:

  • Extra Brut (0-6 g/l)
  • Brut (0-12 g/l)
  • Extra Dry (12-17 g/l)
  • Dry (17-32 g/l)

Co je ale odlišuje, je jednak země původu, neboť šampaňské pochází z Francie z oblasti Champagne, a hlavně zcela jiný způsob výroby. Zatímco šampaňské se druhotně fermentuje (kvasí) přímo v lahvích, prosecco se nechává kvasit v nádobách. Tím se v něm udrží víc svěžesti a ovocné vůně.

Druhotné kvašení probíhá u prosecca takzvanou metodou charmat, tedy v tlakových nerezových tancích, zatímco sekty se vyrábějí stejně jako šampaňské tradiční metodou druhotného kvašení v samotných láhvích. Doba zrání v tomto případě není omezená.

U prosecca je výroba tak výroba průmyslovější a méně pracná, proto je i výsledný produkt levnější než francouzský protějšek.

Růžové prosecco

Zajímavostí je, že do roku 2020 se vyrábělo prosecco výhradně bílé, ovšem po změně italské legislativy můžete nyní ochutnat i růžové.

Od listopadu 2020 se nově jako prosecco smí označit i rosé, ve kterém však musí být obsaženo minimálně 85 % odrůdy Glera. Zbytek smí být z jiné odrůdy, nejčastěji to bývá Pinot Noir.