Vychutnávání vína – Degustace 4/8
Charakteristika vína při vnímání čichem
Vůni mladého vína označujeme „buket“, těžší vůni zralého vína označujeme spíše jako „aroma“.
Vůně vína
- vinná
vůně zdravého vína bez odrůdových zvláštností - těžká
nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních - jemná
vůně jemně zapadající do harmonie ostatních složek - výrazná
vůně výrazně převažující složky - lahvová
druhotná vůně vznikající ležením vína v láhvi - zralá
směs vůně odrůdové a lahvové v období kulminující zralosti - vůně po stařině
vůně připomínající vypečenou chlebovou kůrku, tvoří se při zrání vín - odrůdová
vůně typická pro určitou odrůdu - muškátová
u odrůd s muškátovou vůní bobulí - kopřivová
vůně kopřiv, typická pro Sauvignon - lipová
vůně lipového květu, typická pro Ryzlink rýnský z lehčích půd - botrytidová
po napadení hroznů plísní šedou - vanilková
pro mladá, ale zralá vína Rulandského modrého - broskvová
vůně připomínající vůni broskve, u odrůdy Müller Thurgau, ale i Sauvignon - cizí vůně
neodpovídá charakteru odrůdy - vadná
vzniká nemocí nebo vadou vína - vůně po korku
palčivá vůně i chuť vzniká vyluhováním tříslovin z korkové zátky - vůně po sudu
vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů - pelargoniová
vada vína, vůně připomíná pelargonie - ovocná
vůně připomíná ovoce: jablka, maliny, černý rybíz, ostružiny, broskev, citron, hrozinky - květinová
voní po růžích, fialkách nebo po lučním kvítí - rostlinná
ve vůni připomíná seno, trávu, čaj, tabák - látková
ve vůni připomíná chléb, praženou kávu, pražené mandle - kořenitá
voní po skořici, hřebíčku, směsi koření - zatuchlá
- plísňová
- oxidativní
- zvětralá
Co všechno se dozvíte o vínu, když k němu přičichnete
Vůni mladého vína pojmenováváme spíše jako buket, těžší vůni zralého vína spíše jako aroma. Zkoumání vůně vína není při pití vína jen nějaký společenský rituál navíc. Z vůně se překvapivě dozvíte o vínu více, než vám o něm povědí vaše chuťové pohárky.
Zkuste zábavný experiment. Ochutnejte několik různých odrůd a mějte přitom nos ucpaný kolíčkem na prádlo. Bude to velmi těžké. A pokud si ještě navíc necháte zavázat oči, budete mít občas problém bez vůně určit, zda ochutnáváte víno bílé nebo červené. Tak to pojďme zkusit. Zavřete na chvilku oči, odpoutejte se od okolí, soustřeďte se na svůj nos a mobilizujte paměť. Pachová paměť patří k našim nejhlubším. Však to znáte, vyjdete ráno z domu, nadechnete se a napadne vás, kde už jsem tuhle vůni cítil? A z paměti se vám vynoří dávno zasutý zážitek, třeba půl století starý. Vnoříte nos do sklenice třeba s Pinotem noir neboli Rulandským modrým. A pak odvážně prohlásíte, cítím tam sušený fík a také trochu višně v čokoládě. V hořké čokoládě, dodáte jako upřesnění. A necháte pak ostatní očuchávat to víno a shledáte, jak slabší povahy náhle začnou souhlasně přikyvovat a opakovat po vás – no jistě, je tam hořká čokoláda a ty fíky také. Zkrátka, nebojte se vůni vína originálně pojmenovat.
Několik zaručených tutovek, pomocí kterých zazáříte ve společnosti milovníků vína. Je velká pravděpodobnost, že se nespletete, pokud k následujícím vůním suverénně přiřadíte tyto odrůdy či vína:
- limetka
hodně mladý ryzlink rýnský - petrolej
starší ročník ryzlinku rýnského - tráva, kopřiva
sauvignon z chladnější oblasti - černý rybíz
velmi mladý sauvignon - banán
hodně mladé chardonnay - ořezaná tužka s tuhou
Lafite Rothschild - sušená švestka nebo povidla
frankovka
Všechny díly
- Vychutnávání vína – Degustace 1/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 2/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 3/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 4/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 5/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 6/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 7/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 8/8 – ALKOHOL DRINK