Welcome drink, nápoj na uvítanou

Welcome drink neboli nápoj na uvítanou, je dnes jež klasickou součástí společenských akcí. Nejde jen o to, návštěvníkovi akce dát do ruky něco hned při vstupu, ale jedná se o příležitost hosta osobně přivítat, prohodit s ním pár úvodních slov a prověřit, zda jde o hosta akreditovaného, tedy pozvaného nebo pouze náhodného kolemjdoucího, který vycítil příležitost k nezvané návštěvě.

Základní funkce welcome drinku

  • navodí srdečnou atmosféru již při příchodu
  • zkrátí čas čekání na jídlo či začátek programu
  • zaměstná ruce
  • pomůže otevřít konverzaci
  • funguje jako aperitiv

Jaký welcome drink vybrat

Welcome drink by měl být připraven těsně před příchodem hostů předem, nejlépe na tácech u vstupu a průběžně doplňován podle docházky hostů, tak aby na něj hosté nemuseli čekat na jedné straně a na druhé straně zase nepili zteplalý, nebo vyprchaný nápoj.

Složitost přípravy volíme podle druhu společenskou akce. Pokud se jedná o menší událost a jen pár hostů můžeme zvolit i nějaký míchaný koktejl, nebo koktejl namíchaný barmanem na přání. Pokud se jedná o vyšší desítky až stovky hostů, nebudeme mít na tento přístup kapacity a volíme např. rozlévané šumivé víno.

Je potřeba počítat s tím, že někdo alkohol nepije, popřípadě mohou přijít i mladiství. Měli bychom tak mít připravenou alternativu pokud možno ve stejné sklenici – zde je vhodný zejména jablečný džus, který vizuálně vypadá jako víno.

Co tedy zvolit jako welcome drink

Jako welcome drink se obzvláště hodí šumivá vína (Prosecco, Lambrusco, sekt, šampaňské) právě pro jejich schopnost stimulovat chuť a aktivovat zažívání. Pokud chcete posílit funkci aperitivu, můžete podávat i aromatizovaná anebo kořenená vína t.j. vermuty (Cinzano, Martini).

Šumivé víno budou hosté pravděpodobně očekávat. Zkuste je tedy překvapit něčím méně tradičním, co navíc krásně vypadá. Hodí se třeba Campari anebo malý koktejl s vermutem či cider ve vysoké skleničce s ovocem.

Na trhu je už i spousta nealkoholických resp. dealkoholovaných šumivých vín. Tradičním nealko aperitivem je pak Crodino a nezapomínáme ani na možnost zvolit si minerálku, vodu, nebo sodovou vodu,

Pokud chceme být originální, nabídneme návštěvníkům více. Nejen na výběr ze dvou nápojů (bílé/červené), ale doplnění nápoje o ozdobu, např. kousek ovoce.

Tácy umožňují rychlé doplnění

.