Vinařská abeceda
V následujícím přehledu najdete abecedně seřazené výrazy a termíny běžně používané při senzorickém hodnocení vín při degustacích a na vinařských soutěžích, a jejich význam.
A
Alkoholické
– víno je příliš silné a stoupá rychle do hlavy pro svůj vysoký obsah alkoholu.
Aromatické
– víno má odrůdové kvasné vůně a vynikají u něho ležácké bukéty.
B
Bez těla
– je víno chudé extraktem a alkoholem, bez žádoucí plnosti, šťavnatosti a kořene.
Bezvadné
– víno vyhovuje všem požadavkům na vzhled, vůni a chuť.
Bohaté v těle
– je víno, jehož chuťové složky jsou nadprůměrné.
Brilantní
– je víno, jehož jiskra září v slunečním paprsku bez poskvrny.
Buclaté
– je víno plné v chuti, bohaté extraktem, alkoholem a nezkvašeným zbytkem cukru.
Burčák
– je víno mladé, bouřlivé kvasící, mléčně zakalené.
D
Delikátní
– víno je jemné, lahodné, něžné, které nemá mnoho barvy, ani alkoholu, s jistou vznešeností.
Ničeho příliš, ale ode všeho dost.
Dlouhé
– víno je nemocné, táhnoucí se olejovitě a lepkavě tekoucí.
Dobré
– víno je čisté barvy, vůně i chuti.
Dokonalé
– víno bylo dobře školeno, rozvinulo své chuťové a vonné složky v krásnou harmonii a dokonalost.
Drsné
– víno je s přemírou tříslovin, způsobující zdrsňující pocit na jazyku.
E
Elegantní
– víno je jemné, svěží, dobře ošetřované, nevtíravé, s příjemně vyjádřenými odrůdovými vlastnostmi.
Extraktivní
– je víno plné, tělnaté, s vyšším extraktovým zbytkem.
F
Fádní
– je víno všední, mdlé, chudé alkoholem, bez svěžesti a života.
G
Gallované
– víno je rozmnožené cukernou vodou, za účelem snížení obsahu kyselin a zvýšení alkoholu.
H
Harmonické
– je vyrovnané víno, které dává příjemný chuťový výraz a jsou u něho sladěny jak chuťové, tak i vonné látky.
Hebké
– je víno lehčí, měkčí a laská se jako dotek hedvábí.
Hladké
– víno se příjemně pije, je hutné s pěkným tělem bez trpkosti a tvrdosti.
Hrubé
– víno je nedbale, nebo neodborně školené, které má přebytek kyselin i tříslovin.
Hubené
– víno je chudé alkoholem i extraktem. Je to víno tenké, prázdné, ze špatných ročníků.
CH
Chutné
– je víno, které příjemně a lahodně působí na jazyk.
J
Jemné
– víno je nepříliš výrazné, působí jemným nadechnutým dojmem.
K
Konzumní
– je víno pro běžnou spotřebu. Má být dobré jakosti a vyrovnané chuti.
Krátké
– víno je takové, jehož chuťový vjem trvá po napití jen krátkou dobu.
Kulaté
– též boubelaté, je víno plné a zaoblené chuti. Vzbuzuje až nepříjemně vyrovnaný pocit, většinou vlivem nedostatku kyselin. V ústech se točí dokola dík své ohebnosti.
Kyselák
– víno nadprůměrně kyselé, vyrobené obyčejně z nedozrálých hroznů.
Kytka
– směs vůní postižitelných dobrým čichem.
L
Lehké
– víno je obyčejně mladé, světlé, slabé tělem i duchem.
Lechtivé
– víno má pikantní kyseliny, které přesto, že jsou dráždivé, laskají hrdlo.
Letošní
– víno mladé, od vinobraní do vinobraní.
Líbezné
– víno velkých kvalit, příjemné a roztomilé.
M
Matolinové
– víno je vyrobené z matolin (druhák).
Mešní
– víno je připravené podle určitých církevních předpisů. Musí to být víno pravé, necukřené, čisté chuti, bez cizích přísad.
Měkké
– víno je chudé na kyseliny a málo trvanlivé.
Milé
– víno je lehčí, příjemné a dobře chutnající.
Mladé
– víno je svěží, měkké, s obsahem kysličníku uhličitého.
N
Naoctěné
– víno se zjevnou octovou příchutí a vůní.
Němé
– víno se neprojevuje ani ve vůni, ani v chuti a neposkytuje žádný chuťový zážitek.
Neškolené
– víno je mladé, které ještě neprodělalo všechny potřebné sklepní úkony.
O
Odrůdové
– víno je vyrobeno z hroznů jedné odrůdy, popřípadě s příměsí nejvýše 25 % jiné odrůdy avšak téže jakosti a třídy. Základní charakter označené odrůdy musí být zachován.
Ohnivé
– víno rozpaluje, je opojné, s vyšším obsahem alkoholu.
P
Panenské
– víno je z první sklizně nové vinice.
Plné
– víno vyniká vysokou obsažností všech látek, které mezi sebou vytvářejí příjemnou harmonii.
Prázdné
– víno je chudé extraktem, vodnaté, nevýrazné. Je hubené a projde ústy bez dojmu a ani nezavoní.
Přírodní
– víno je vyrobené z hroznů révy vinné, nealkoholizované, nekořeněné, se zachováním odrůdových vlastností.
Přírodní bílé
– víno se vyrábí z bílých, růžových, červených popřípadě i modrých (klaret) hroznů.
Přírodní červené
– víno se vyrábí z modrých hroznů nakvašováním, tepelným zpracováním, nebo jinými způsoby povolenými normou.
Přírodní růžové
– víno je vyrobeno z modrých, nebo červených hroznů lisováním, bez nakvašování. Může být získáno i scelením bílých vín s červenými. Jeho barva je světle až tmavě růžová.
Ř
Řezané
– víno nevhodně scelené.
S
Sametové
– víno je měkké, v chuti znamenitě vyladěné, s jemnými a velmi příjemně působícími tříslovinami.
Skromné
– víno nenáročných, průměrných jakostí, které bývá i příjemné, aniž musí být osobité.
Slabé
– víno se ztrácí na jazyku pro nedostatek alkoholu a extraktu.
Sladké
– víno s přirozenou, líbeznou a ušlechtilou sladkostí.
Směs
– je víno získané scelením několika odrůdových vín, stejné jakostní skupiny.
Stálé
– víno je řádně vyškolené, vyzrálé, které se nemění na vzduchu, v teple a na světle.
Staré
– víno je takové, které sice dospělo svého stupně zralosti, ale v chuti a vůni připomíná chlebovou kůrku, později juchtovinu (stařinku).
Stolní
– víno je označení běžného spotřebního vína, u něhož nemůžeme hledat nadprůměrné vlastnosti, ale jen přiměřenou cenu.
Sudové
– víno se podává přímým stáčením ze sudů do nádob.
Suché
– víno je takové, u něhož cukr zcela prokvasil.
Svěží
– víno má příjemnou dávku kysličníku uhličitého, který osvěžuje nejen ústa, ale i hrdlo.
Š
Špičkové
– víno je z vynikajících ročníků a odrůd prvé jakostní skupiny, z nejlepších vinohradnických tratí.
T
Tělnaté
– víno je s nadprůměrným extraktem, jsou ho plná ústa, možno je „kousat“.
Tenké
– víno je chudé a prázdné extraktem i alkoholem.
Těžké
– víno je silné, alkoholické a extraktní, v němž alkohol není v rovnováze s kyselinami. Prochází ústy robustně mate hlavu a unavuje žaludek.
Trpké
– víno je obyčejně z nezralých hroznů, nebo získané ze rmutu, který ležel zbytečně dlouho na matolinách.
Tříchlapové
– víno se lije pijáku do hrdla a aby se nevzpouzel, drží ho dva silní chlapi.
Tvrdé
– víno má velký obsah kyselin a tříslovin.
Typové
– víno se vyznačuje charakteristickými stálými vlastnostmi, podmíněnými odrůdami, polohou, půdou a způsobem výroby. Označení vína jako typového přísluší výhradně jen vínům pocházejícím z určité oblasti.
U
Ubité
– víno je zmučené neodborným školením.
Uhoněné
– víno je vyrobené uspěchaným školením, proto se v něm nemohly dokonale vyvinout všechny vlastnosti.
Unavené
– je víno po sklepních manipulacích a zejména po stočení do láhví.
Ušlechtilé
– víno je takové, v němž původ, odrůda, kytka, půdní tón a chuť jsou v naprostém souladu s vyzrálostí vína.
Uzavřené
– víno je takové, které neodhalilo své nitro, buď pro vleklé školení, nebo pro pozvolný vývoj v příliš chladném prostředím.
Útlé
– víno je řídké, pěkné kytičky a vybrané chuti.
V
Vlažné
– víno je chudší na kyseliny, skrytých vlastností a uzavřené.
Vodnaté
– víno je slabé tělem i duchem, jehož hrozny se sklízely, „když pršelo“.
Vtíravé
– víno je takové, které vadou nebo nemocí dotírá nepříjemně na chuťové vjemy.
Výběrové
– víno je takové, které ve zvýšené míře charakterizuje vlastnosti odrůd, nebo směsi odrůd.
Výrazné
– víno je s patrným odrůdovým a půdním charakterem.
Vyrovnané
– víno je dobře vyškolené a vyvinuté.
Výstavní
– víno je všestranně dobrých vlastností, kterým se můžeme kdekoliv pochlubit.
Vyškolené
– víno prodělalo všechny potřebné sklepní úkony a je hotové ke stáčení do láhví.
Vznětlivé
– je víno, které uložením v teplém sklepě se rozkvasilo.
Z
Zadušené
– víno je mladé, předčasně stočené do láhve, kterému nebyl dopřán čas vyzrát v sudě.
Zajímavé
– víno překvapí některou dobrou vlastností, nečekaným a zvláštním projevem ve vůni nebo chuti.
Zkažené
– víno je takové, jehož vlastnosti se změnily tak, že se stalo nevhodné k pití.
Zlomené
– víno je nemocné, které se po naplnění do lahví zakalilo.
Známkové
– víno je jakostní lahvové víno určitého závodu, se stálou jakostí a charakterem. Pojmenování i etiketa musí být chráněny podle platných předpisů o ochranných známkách.
Zralé
– víno je označení pro vína vyzrálá v sudě a schopná ke stáčení do lahví, nebo odleželá v láhvi a vhodná pro konzum.
Zvadlé
– víno je, které dlouhým ležením překročilo svůj vývojový bod a z nedostatku extraktu se u něho vytvoří nepříjemná stařinka.
Ž
Ženské
– víno je měkké, nepříliš silné, nasládlé, se sametovou hebkostí.
Živé
– víno je svěží, hbité, temperamentní, s kysličníkem uhličitým s příjemnými kyselinami, elegantního těla a plného elánu.