Aperitiv pro povzbuzení chuti

Aperitiv (z franc. apéritif nebo ital. aperitivo – „otvírající“) je alkoholický nápoj, který se podává 15–20 minut před začátkem jídla. Zpříjemňuje čekání na pokrm a vyvolává či probouzí větší chuť na jídlo. Mělo by ho být skutečně jen malé množství a jde také o společenskou záležitost.

Protějškem aperitivu je digestiv, který se podává na závěr.

Popis aperitivu

Podává se nejčastěji 1 decilitr ve skleničkách nebo miskách s tenkým plátkem citronu. Zde platí: jiný alkohol, jiný způsob podávání. Už ve starém Římě se pil aperitiv, aby se připravil trávicí trakt na požitky z nadcházející hostiny. Časem se z aperitivu stala velmi sofistikovaná záležitost. Velkou zásluhu na tom mají Italové, právě v Itálii se zrodily nejznámější aperitivy. jako je Campari, Martini nebo Cinzano. Jejich lehce nahořklá chuť stimuluje chuťové buňky a pokud je dobře připraven, působí v organismu při trávení jídla, pomáhá při tvorbě pepsinu a činnosti žaludku se slinivkou.

Nejčastější druhy aperitivů

Aperitiv může být lehký – sekt, šampaňské, suché bílé nebo červené víno.

Nebo sladký – Cinzano, portské víno, Martini, sherry, Metropol, případně jiná fortifikovaná vína

Řadí se sem také lihoviny – vodka, ovocné destiláty (např.slivovice, meruňkovice) – podávají dobře vychlazené 0,05 l bez přidané vody.

Hořké nebo hořkosladké likéry – Fernet Stock, Becherovka.

Další možností mohou být i koktejly, např. Martini, nebo Manhattan

Použití aperitivu

Slavnostní narozeninová večeře, oslava důležitého životního milníku, narozeninová oslava nebo třeba nedělní oběd. To vše jsou události, které si zaslouží pozornost. A je nutné si je náležitě užít. Ke správnému gastronomickému zážitku patří dobré pití. Žádná významná společenská událost se bez aperitivu rozhodně neobejde. A aperitiv je velmi dobrým nápojem.

Důležitou funkcí aperitivu je jeho společenská role. Se sklenkou ruce často opadává napětí a aperitiv tak pozitivně působí na atmosféru u slovu. Atmosféra se uvolňuje, lidé se baví, smějí a s úsměvem na tváři chutná pak i pokrm chutná výtečně.

Historie aperitivu

Staří Římané popíjeli aperitiv pro rozveselení chuti, mnichové si jím prodlužovali život. 

Aperitiv současné podoby se objevil na sklonku roku 1888. Nápoje obohacené o bylinky se do té doby považovaly za lék. Právě Josephu Dubonnetovi se povedlo vyrobit aperitiv, který dochutil chininem a předehra před dobrým jídlem byla na světě.