Domácí bar – Šejkr

Co je pro zedníka zednická lžíce, pro kadeřníka nůžky a pro zahradníka motyka, to je pro barmana šejkr. Bez šejkru se žádný barman neobejde, patří k z základnímu barmanskému hardware a je potřeba při přípravě většiny koktejlů. Tedy, ne že by to bez něj vůbec nešlo, ale výsledek by pak nestál za moc.

Co šejkr tedy je

Šejkr je nádoba velikosti větší sklenice, kterou barmani používají pro míchání koktejlů, tzv. šejkrování. Do šejkru se nalijí ingredience, přidá se led, šejkr se uzavře a energicky se s ním třepe, většinou po dobu 10-15 sekund. Cílem šejkrování není jen smíchání jednotlivých složek nápoje, ale také provzdušnění, ochlazení a naředění koktejlu vodou, která se uvolní z ledu. Typicky se šejkrují koktejly, které obsahují buď citrusovou šťávu, nebo bílkovinou složku (nejčastěji mléko nebo smetanu). Koktejly obsahující pouze alkoholické přísady se většinou nešejkrují, ale míchají barmanskou lžičkou ve vysoké sklenici. Šejkry jsou buď nerezové, nebo mají jednu část skleněnou a druhou nerezovou.

V praxi je volba druhu šejkru spíše osobní preferencí a zvyku barmana a se všemi lze připravit stejné koktejly.

Druhy šejkrů

Boston šejkr

Je dvoudílný šejkr. Skládá se z menší a větší nádoby, které do sebe zapadnou pod mírným úhlem tak, že z nich při šejkrování neunikne tekutina. Menší nádoba bývá skleněná a větší nerezová, moderní je i varianta s dvěma nerezovými částmi. K uzavření šejkru dochází úderem otevřenou dlaní a k otevření lehkým zapáčením. Tento typ šejkru nejčastěji používají profesionální barmani.

Cobbler šejkr

Je trojdílný šejkr. Skládá se z nádoby, víka která v sobě má sítko na led a menšího víčka na zakrytí sítka. Všechny části do sebe zapadnou tak, aby tekutina neunikla. Je určený spíše pro domácí použití, ale setkáme se s ním i v barech. Jeho použití je zpravidla jednodušší i pro amatérské barmany a není potřeba barmanský grif, jako k manipulaci s Boston šejkrem.

Parisian šejkr (též French shaker)

Je dvoudílný šejkr. Vzhledově připomíná Cobbler, ve víku ale neobsahuje sítko a proto také nemá třetí část, která u Cobbleru slouží k zakrytí sítka.