Domácí bar – Sklo na víno 1/2

Základem každého domácí baru jsou hned po alkoholu sklenice, ze kterých si můžeme nápoj vychutnat. Začínáme těmi úplně základními vinnými sklenkami. Jejich výběr si zaslouží pozornost, protože pokud nemáme sklenku na nějaký exotický koktejl, je to omluvitelné, což ovšem už neplatí u skla základního a tedy nezbytného.

Nerozlišujeme pouze mezi menšími sklenkami na víno bílé a většími na víno červené, ale ukážeme si, na jaký nápoj je který tvar sklenky vhodný a proč tomu tak je.

Je zde i předpoklad, že sklenice na rozdíl od vybraného vína vám i déle vydrží, tedy pokud se vinný dýchánek nezvrhne v demoliční párty. I pro takový případ však existuje řešení, jsou jím sklenice vyrobené z křišťálového skla s tvrzeným okrajem.

Šumivá vína a sekty

Sklenice na šumivá vína a sekty je nezaměnitelná svým typickým tvarem. Někdy bývá také nazývána šampuska, nebo flétna. Měla by být štíhlá a vysoká, objem cca 150 – 230 ml. Specifický tvar se zúženým hrdlem umožnuje dokonale vyniknout perlení vína a bohatosti pěny při jeho nalévání. Konec hrdla díky zúžení umožňuje kumulaci aroma, které je uvolňováno vínem. Při pití vína je tak možné vnímat nejen jeho chuť, ale po přiložení sklenky k ústům proniká i jeho vůně do nosu a jsou tak zapojeny všechny smysly. 

Víno se v nich udržuje dlouho svěží: bublinky (mimochodem: v běžné láhvi jich je asi 57 miliónů!) se prodírají relativně vysokou vrstvou vína, podněcovány často speciální úpravou dna.

Červená vína

Sklenice na červená vína bývají zpravidla větší, cca 450 ml. Důvodem je, že tato vína obsahují často více alkoholu a bývají také aromatičtější. Větší prostor ve sklenici tak umožňuje vínu rozvinout aroma v dostatečných intencích a to má tak dostatek prostoru pro smíšení s alkoholem. Tento typ sklenic je možné také použít jako sklenice na aromatická bílá vína. 

Bílá vína

Sklenice na bílá vína bývají zpravidla menší, cca 350 ml. Bílá vína bývají často méně aromatická než vína červená, obecně obsahují také méně alkoholu a jsou takzvaně lehčí. U těchto sklenic je tedy důležité se zaměřit především na jejich tvar, který by měl připomínat tulipán. Hrdlo by mělo mít kónický tvar a zužovat se. Tento tvar sklenic pak umožní vínu plně rozvinout své aroma.

Růžová vína

Sklenice na růžová a lehčí bílá vína se vyznačují otevřeným okrajem, který má tvar zvonu. Tento tvar nechává plně vyniknout vůni a chuti vína. Růžové víno popíjené z takovéto sklenice na něj určené, zaručeně rozvášní vaše chuťové pohárky.

V příštím pokračování článku si představíme další sklenice na vína a doplňky.

.