Horké koktejly 3x jinak
V tomto článku si představíme receptury a způsob přípravy tří horkých koktejlů, které nejsou až tak úplně rozšířené a rozhodně nebývají první volbou, pokud přemýšlíte, který horký koktejl si připravíte.
Všechny následující horké koktejly se pak báječně hodí zejména k lyžařským horským pobytům a večernímu popíjení.
Horký cider
Cider je populární nejen v Británii, ale prakticky ve všech zemích Commonwelthu. Ovšem tradičně se pije ledově vychlazený. Pokud ho máte rádi, vyzkoušejte také tuto horkou a kořeněnou variantu.
Na jednu porci je potřeba
- Jablečný cider – láhev cca 0,3 l
- Pomerančová šťáva, čerstvá (z 1 pomeranče)
- Šťáva z granátového jablka, čerstvá (z 1 plodu)
- Hřebíček – cca 5 kusů
- Badyán – 1 ks
- Celou skořici – volitelně
- Cukr – podle chuti, pokud sladíte
Klasická příprava je v hrnci nebo rendlíku na sporáku. Ovocnou šťávu svaříme společně s kořením a cukrem (necháme projít varem, aby koření pustilo silice), odstavíme a zalejeme ciderem, který směs zároveň ochladí. Zamícháme a konzumujeme horké.
Pokud připravujete pouze jednu porci, lze vše urychlit použitím mikrovlnné trouby.
Punč s Becherovkou
S punčem se setkáte po celém světě, původ má v Indii. Slovo punč pochází z indického pánč, což znamená pět. To je totiž počet ingrediencí, které typický punč obsahuje: voda, cukr, alkohol, citron a koření. My pro vás máme netradiční verzi s českým legendárním likérem – Becherovkou.
Receptura na 10 porcí
- Likér Becherovka originál – 5 dl
- Koření – 2 skořice, 6 hřebíčků a 2 badyány
- Jablečný mošt – 1 l
- Citronová šťáva, čerstvá – ze 3. citronů
- Med – 2 polévkové lžíce
- Jablko nakrájené na plátky – na zdobení
Mošt s citronovou šťávou nalijeme do hrnce, přidáme všechno koření a přivedeme směs k varu (aby koření pustilo silice). Hrnec odstavíme a přidáme Becherovku. Ihned promícháme, aby se směs ochladila pod 80 stupňů Celsia a neodpařoval se nám alkohol. Zdobíme plátkem jablka a konzumujeme teplé.
Grog z brandy
Grog je u nás tradičně připravován z tuzemského rumu, neboli tuzemáku. V následující receptuře je však tento rumový likér nahrazen brandy.
Připravíme si na jednu porci
- Brandy – 0,5 dl – dle vlastního výběru
- Koření (např. hřebíček, skořice, badyán)
- Cukr podle chuti – pokud sladíte
- Voda (cca 2 dl na porci)
- Citrus na dochucení (např. pomeranč, limetka nebo citron, postačí i čerstvá šťáva)
Vodu společně s kořením přivedeme k varu nejlépe v hrnci (v případě jedné porce je rychlejší příprava v mikrovlnné troubě). Přidáme cukr a citrusovou šťávu, necháme mírně vychladnout na cca 80 stupňů Celsia a pak vmícháme panáka brandy. Konzumuje horké.
Pokud chceme citrus povařit s vodou a kořením odstraníme předem kůru, nebo jí důkladně omyjeme.