Jak vybrat správné víno 1/6 – základy

Výběr vína je docela složitá záležitost. Zejména pokud se ve vínech nevyznáte vůbec, nebo jen velmi málo. Vinaři to dobře vědí a tak si pro nezkušené zákazníky připravili poměrně dost pastí, jak je přesvědčit pro nákup svého výrobku.

A jednu vám sdělíme hned v úvodu – čím má víno křiklavější a výstřednější etiketu, tím bude méně kvalitní. Vinař potřebuje zákazníka zaujmout a pokud to nedokáže kvalitou vína, řeší to etiketou. Pokud je na ní tedy například nějaké zvířátko, popřípadě jsou použity výrazné neonové barvy, apod., měl by to být první kandidát na vyřazení z vašeho užšího výběru.

Odrůd révy vinné, ze kterých se víno vyrábí je více než 200 a to se ještě provádí kupáž, tedy jejich míchání. Máte vína bílá, červená růžová i oranžová. Vína mohou být tichá, perlivá i šumivá. Dále zde máme vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká, a to ještě nejsme ani u základního dělení vína.

Pokud tedy bezradně stojíte před regálem s víny a nevíte které vybrat, po přečtení tohoto vinného seriálu o výběru toho správného vína se vám to stávat nebude.

Záleží také za jakým účelem víno vybíráte:

  • víno k běžné konzumaci
  • víno k archivaci
  • víno k večeři
  • víno jako dárek
  • víno na večerní posezení

Základní dělení vína

V České republice se vína dělí dle cukernatosti hroznů ze kterých jsou vyrobena.

Pro měření cukernatosti je určena jednotka Československého normalizovaného moštoměru – zkráceně °NM. Obsah cukru v bobulích je jedním z faktorů, které určují, jaké víno se dá z hroznů vyrobit. Pokud víno obsahuje dostatek přírodních cukrů a nebylo doslazováno, může se z něj vyrobit víno s přívlastkem.

  • Víno – 11 °ČNM
  • Zemské víno – 14 °ČNM
  • Jakostní víno odrůdové – 15 °ČNM
  • Známkové – 15 °ČNM
  • Jakostní víno s přívlastkem kabinetní víno – 19 °ČNM
  • Pozdní sběr – 21 °ČNM
  • Výběr z hroznů – 24 °ČNM
  • Výběr z bobulí – 27 °ČNM
  • Výběr z cibéb – 32 °ČNM
  • Ledové víno – 27 °ČNM
  • Slámové víno – 27 °ČNM

Aby to nebylo úplně jednoduché, existuje ještě skutečnost, že řazení vín do vyšších kategorií je pro vinaře poměrně nákladná a administrativně složitá záležitost a mnoha menším vinařům se takový proces vůbec nevyplatí.

Proto i když jejich hrozny a vína splňují podmínky pro zařazení do vyšší kategorie, raději je zařadí do kategorie nižší a ušetří si starosti s papírováním.

Pro jednoduchost lze říci, čím vyšší je kategorie vína, tím vyšší bývá také jeho cena.

Dělení vín dle obsahu zbytkového cukru

Teprve nyní se dostáváme k tomu nejjednoduššímu při výběru vína a sice obsahu zbytkového cukru ve víně:

  • Suché do 4 g/l (pokud rozdíl zbytkového cukru do 9 g/l a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně)
  • Polosuché 4,1 -12,0 g/l (pokud rozdíl zbytkového cukru do 18 g/l a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně)
  • Polosladké 12,1 – 45 g/l
  • Sladké 45 a více g/l

Tento výběr je poměrně jednoduchý a na etiketě v 99% případů uvedený.

Sladká vína jsou považována za bolehlav a bývají spíše okrajovou záležitostí. A také suchých vín, která jsou zase považována za kyselá není až tolik. Většina lidí se rozhoduje mezi polosuchými a polosladkými víny.

Pokud tedy budete vybírat láhev pro někoho, koho vůbec neznáte a budete se řídit tímto doporučením, je velmi malá šance, že byste byli úplně mimo.

Dělení šumivých vín dle obsahu cukru

  • „brut nature“ – „přírodně tvrdé“: méně než 3 g cukru / litr (cukr nebyl dodán)
  • „extra brut“ – „zvláště tvrdé“: 0–8 g cukru / litr
  • „brut“ – „tvrdé“: obsah cukru nižší než 15 g cukru / litr
  • „extra sec“ („extra dry“) – „zvláště suché“: 12–20 g cukru / litr
  • „sec“ – „suché“: 17–35 g cukru / litr
  • „demi-sec“ – „polosuché“: 33–50 g cukru / litr
  • „doux“ – „sladké“: více než 50 g cukru / litr

Jak vybrat víno

  • Víno jako dárek

Vybrat víno jako dárek pro rodinu či obchodní partery je možná tou nejtěžší disciplínou. Zvlášť, pokud neznáte chutě obdarovaného. Ideální je předem zjistit, zda člověk, kterému chcete víno darovat, preferuje suché či sladké a jaká je jeho oblíbená barva. Pokud nevíte o jeho preferencích vůbec nic, sáhněte po bílém polosladkém, se kterým máte statisticky největší šanci na tu správnou trefu.

  • Víno k večeři

Hledáte vhodné víno k večeři, víno které dovede zvýraznit a doplnit chutě jídla a z poměrně obyčejné večeře dovede vykouzlit skutečně jedinečný chuťový zážitek. Důležité je však jídlo s vínem správně spárovat.

Více o párování vín a pokrmů se dočtete zde – Párování/Podávání vín – ALKOHOL DRINK

  •  Víno k večernímu popíjení

Pokud jde o vás, vyberte co, co vám chutná.

Prvním krokem je naučit se rozpoznávat ve víno jednotlivé chutě a zjistit, které lahodí právě vám. Najděte si víno s příchutí vaší oblíbené pochutiny a naučte se jednotlivé příchutě rozeznávat.

Různá vína mají různé příchutě. Můžete v nich nalézt příchutě například citrusů, bobulovin, skořice, ale třeba také čokolády, smetany, hrušek… Výběr je skutečně pestrý.

Pokud očekáváte společnost, volte různé druhy a nezapomeňte ani na bublinky, nemusí jít hned o šampaňské, ale třeba nějaký sekt, nebo oblíbené prosecco. Nabídněte volbu mezi bílým a červeným.

Jestli společnost neznáte, volte víno dle bodu výše – víno jako dárek a nešlápnete úplně vedle.

Všechny díly: