Jak vybrat správné víno 6/6 – sladké

Sladká vína jsou ta, se kterými lidé, kteří se seznamují s víny zpravidla začínají. Pokud tito lidé u pití vín zůstávají, drtivá většina z nich pokračuje přes vína polosladká, polosuchá až k vínům suchým, ke kterým je potřeba se takzvaně propít. U sladkých vín zůstává naprosté minimum konzumentů a milovníků vína.

Přesto mají i mezi zkušenými vinaři a znalci vína sladká vína mají svou početnou základnu fanoušků, kteří je rádi ochutnávají. Mezi oblíbená sladká vína patří například ledová vína a vína slámová. Nesmíme zapomínat ani na tokajské výběry, světoznámé portské a mnoho dalších fortifikovaných vín.

Jak definovat sladká vína

V České republice označujeme jako sladká vína ta, která mají minimálně 45 gramů zbytkového cukru na litr vína. To je samo o sobě docela hodně cukru. Na této hranici nicméně vína někdy chutnají docela normálně, tedy ne příliš sladce.

To je dáno zejména množstvím kyselin ve víně, které dokáží sladkou chuť částečně neutralizovat. Pokud má víno okolo 10ti gramů kyselin na litr, může stále chutnat vyváženě a svěže.

Mezi taková vína patří například Tramín červený, nebo známější odrůda Pálava. Vína s tímto množství zbytkového cukru se dají výborně párovat například s ovocem nebo zeleninovými saláty, které obsahují sladší dresing. Tedy sladké víno ke sladkému ovoci či sladkému salátu.

Sladké víno je k zákuskům geniální volba

Opravdu jsou chvíle, kdy je sladké víno doslova nenahraditelné. A pochutnáte si na něm i v případě, že sladká vína jinak tolik, či vůbec nemusíte.

Sladké víno je k zákuskům geniální volba. Můžete vyzkoušet všechny možné kombinace, párovat k dezertům vína suchá, ale prostě bez sladkých vín to stále nebude ono a vinaři a milovníci vín se na tomto pravidlu shodují.

Zákusky a dezerty již samy o sobě obsahují hodně cukru. Stejně tak sladká vína. Ta mají běžně i okolo 200 až 250 gramů zbytkového cukru na litr vína. Představte si, čtvrt kila cukru v litru vína – vypadá to až šíleně. Pít takové víno samotné není moc příjemné. Cítíte sladkou chuť, tedy příliš sladké chuti a nic moc dalšího.

Ale v kombinaci se sladkým dezertem se sladkost jak zákusku, tak vína v podstatě vytratí. Dezert tak chutná méně sladce a samotné víno také chutná mnohem lépe, chutná, jako kdyby snad ani nebylo vůbec sladké.

Tato kombinace je prostě dokonalá a nenahraditelná. A to je také důvod, proč i zkušení milovníci a příznivci vína, kteří se již dávno propili k vínům suchým stále vyhledávají i vína sladká, na která nezapomínají. K dortům zatím nikdo nic lepšího nevymyslel.

Co vše jsou sladká vína

Z čeho tedy budete nejčastěji vybírat v případě sladkých vín:

  • ledová vína
  • slámová vína
  • tokajské výběry
  • portské
  • madeira
  • cherry

Ledová, slámová vína a tokajské výběry mají relativně nízký obsah alkoholu. Někde mezi 9 a 11 %. Díky cukru působí medovějším dojmem. Stále jsou ale lehčího typu

Oproti tomu fortifikovaná vína, jehož nejznámějším zástupcem je portské víno, nebo sherry, jsou vína dolihovaná, tedy doplněná o další alkohol, který nepochází z kvašení vína, ale vznikl destilací.

Nejčastěji se jedná čistý vinným destilát. Tímto postupem dojde ke zvýšení obsahu alkoholu na cca 17 – 20%, ale mnohdy i více . Tato vína pak působí robustnějším a plnějším dojmem a chutnají tak trochu jako likéry, proto se také nazývají likérová vína.

Párování sladkých vín

Jak už jsem si uvedli výše, sladká vína se výborně hodí k dezertům, dortům a zákusků.

Co je však opravu složité na párování jsou dva druhy potravin:

  • čokoláda
  • zmrzlina

Víno se příliš k čokoládě ani zmrzlině nehodí. Zmrzlin i čokolád je opravdu velmi velké množství a jednotlivé jejich druhy mohou chutnat naprosto rozdílně.

Představte si sladkou čokoládu například typu mléčná Milka (tedy ty takzvaně méně kvalitní velmi sladké čokolády, které ale spoustě lidí chutnají) na jedné straně a na druhé straně třeba tmavou čokoládu z Madagaskaru s 90% procenty obsahu kakaa (tedy ty takzvaně kvalitní, které ale spousta lidí vůbec nemusí). A stejné je to i se zmrzlinami. Na jedné straně můžete mít ovocnou citrusovou zmrzlinu, která kombinuje sladkost s výraznou štiplavostí a kyselostí a na druhé straně jemnou krémovou smetanovou zmrzlinu s výraznou sladkostí.

Tato disciplína je hodně o experimentování. Tedy k vaší oblíbené zmrzlině a čokoládě zkoušet jednotlivá vína tak dlouho, až vás některá kombinace zaujme. Mělo by to být víno s vysokým obsahem zbytkového cukru – tedy sladké a je jen na vás, zda zvolíte to s výraznými či méně výraznými kyselinkami.

Sladká vína a sýry – to je dokonalá kombinace

Je všeobecně známé, že se sladká vína skvěle hodí k sýrům. K sýrům se obecně hodí výrazná vína. Suchá, bílá i červená. Musí ale být výrazná. Sladká vína jsou výrazná sama o sobě a tak se k sýrům hodí už jen z podstaty věci.

Ke sladkým vínům se lépe hodí zrající měkké sýry. Čím chuťově výraznější, tím lépe. K sýrům se hodí všechny typy sladkých vín, které jsou uvedeny výše.

I této kombinace platí, že je to zejména o experimentování a vždy záleží jak na konkrétním druhu a stupni zralosti sýru, tak i na druhu vína.

Všechny díly: