Jak vybrat správné víno 4/6 – suché

Říká se, že k suchým vínům je potřeba se propít přes všechna ta sladká a polosladká vína. Začátečníkům, kteří se ve vínech neorientují, připadají tato vína příliš kyselá.

Pokud však patříte k trochu zkušenějším znalcům vína, tak u vás doma převažují suchá vína. Obecně se dá říct, že pokud se podíváme na světově nejuznávanější vína, většinou jde o suchá.

Je tedy opravdu z čeho vybírat, tento článek se pomůže zorientovat i těm méně zkušeným, aby našli pro sebe to správné víno, které uspokojí jejich chutě.

Jak definovat suché víno

Každá země má svůj vinařský zákon. To znamená, že specifikace toho, co je suché víno u nás nemusí platit jinde ve světě.

Kategorie vín podle zbytkového cukru v ČR

  • Suché (do 4 g/l)
  • Polosuché (do 12 g/l)
  • Polosladké (do 45 g/l)
  • Sladké (45 a více g/l)

Český vinařský zákon má dvě výjimky, které vinaři občas opravdu využívají. Suché a polosuché může víno za určitého předpokladu být i když má víc než 4, resp. 12 gramů.

  • Suché (do 9 g/l, pokud je rozdíl mezi zbytkovým cukrem a kyselinami 2 gramy nebo méně)
  • Polosuché (do 18 g/l, pokud je rozdíl mezi zbytkovým cukrem a kyselinami 10 gramů nebo méně)

Ve světě se používá apelační systém

Nejvýznamnějšími oblastmi ve světě je Francie a Itálie.

Tam funguje apelační systém.

Apelace je zákonem vymezená a chráněná oblast. Zpravidla jde o nejlepší vinařské polohy v daných regionech a vinaři se v rámci své produkce musí řídit velmi přísnými pravidly.

To znamená, že každá apelace má sice přísná, ale vždy odlišná pravidla. V Itálii ani ve Francii například nikdy nenajdete na etiketě informaci o tom, že je víno suché. Tato informace je totiž na etiketě zapsána formou jména apelace.

Například známá apelace Chianti Classico DOCG má pravidly dáno – minimálně 12 % alk a minimální doba zrání 1 rok před uvedením na trh.

O zbytkovém cukru se zde nic nepíše. Jeho množství je dáno určením minimálního množství alkoholu. Aby totiž ve víně tolik alkoholu vzniklo, musí všechen cukr prokvasit v alkohol. A navíc u Chianti platí letitá tradice, že víno nikdy není sladké.

Naopak třeba Moscato d’Asti DOCG je dle specifikace příjemně sladké víno, které má od 4.5 % alk. maximálně do 11 % alk. To v praxi znamená, že víno může mít klidně okolo 30 až 40 gramů zbytkového cukru na litr vína.

Ve světě se kategorizace vín podle zbytkového cukru příliš nepoužívá.

Více informací o jednotlivých vínech najdete zde – Druhy vín – ALKOHOL DRINK

Jak si vybrat správné suché víno

Nejjednodušším způsobem je řídit se podle odrůd. Většinu tradičních odrůd jako je Chardonay, Sauvignon, Rulandské šedé, Veltlínské zelené, Pinot Noir, Frankovka, Cabernet Sauvignon, nebo Merlot většinou najdete jako suchá vína.

U Moravských a českých vín se můžete řídit podle etikety. U našich vín je víno totiž vždycky označeno zbytkovým cukrem.

U zahraničních vín je to trochu jednodušší. Kvalitní vína jsou totiž vždy suchá.

Velmi suchá vína

Obecně chuťově působí velmi suchým dojmem následující odrůdy:

Bílé odrůdy:

  • Sauvignon
  • Veltlínské zelené
  • Müller Thurgau
  • Ryzlink rýnský

Tyto odrůdy mají lehce vyšší kyselinu a někdy citrusovější chuť. Působí díky tomu více suchým dojmem. Veltlínské zelené zase vyniká jemnou ostrostí a chuťově je méně ovocné.

Modré odrůdy:

  • Cabernet Sauvignon
  • Frankovka
  • Rulandské modré (Pinot Noir)

Tyto modré odrůdy většinou nemají moc ovocný projev (v porovnání s jinými) a působí tak jednoznačně sušším dojmem než například Merlot nebo oblíbené Primitivo.

Ovocnější suchá vína

Lehce ovocnější odrůdy vytváří dojem méně suchého vína. I přesto, že stále má málo zbytkového cukru a patří tak mezi suchá vína. Kterých odrůd se tedy držet?

  • Rulandské šedé
  • Chardonnay
  • Sylvánské zelené
  • Merlot
  • Primitivo

V zahraničních je mnohem jednodušší uplatňovat opačný přístup – tedy si pamatovat těch několik málo vín, která jsou sladší až sladká. Není jich moc a snadno se pamatují. Ten zbytek pak patří v drtivé většině případů mezi vína suchá.

Všechny díly: