Jak vybrat správné víno 3/6 – červené

U červených vín platí několik jednoduchých pravidel, kterých se dá držet. Snadno si tak dokážete vybrat červené víno, který vám opravdu bude chutnat.

Většina nejlepších světových vín jsou právě vína červená. Ať už to je klasické Bordeaux, Barolo, Barbaresco, Chianti, Vino Nobile, Brunello di Montalchino, Chateauneuf du Pape, Rioja, Malbec, všechno to jsou červená vína. Mezi největšími víny na světě jednoduše převládají červená vína.

Červených vín se u nás pije asi jen jedna třetina. Červená vína jsou jednoznačně náročnější na docenění. Nicméně jsme na dobré cestě a spotřeba pozvolna stoupá.

Sladké versus suché červené víno

Červená vína jsou velmi často spíš suchá. Přírodní sladké víno jde vyrobit jen z velmi vyzrálých hroznů. A k přezrávání u červených hroznů tak často nedochází.

U červených vín platí pravidlo, že sladká červená vína téměř neexistují. Ale každé pravidlo má svojí výjimku, zde je to odrůda Rubinet, ze které se vyrábějí i sladká červená vína.

V červených vínech přirozeně není tolik cukru, aby z hroznů šlo vyrobit víno a zároveň v nich zůstal přírodní zbytkový cukr. To je téměř nemožné. To se týká celého světa, ne jen České republiky, kde to červená vína mají trochu náročnější.

Proto sladká a podezřele levná červená vína by měla probudit vaši ostražitost. Takové víno bylo s největší pravděpodobností doslazeno řepným cukrem a nepůjde o kvalitní produkt – chuť bude mdlá, cukr v lahvi se bude snažit schovat mizernou kvalitu vína. A vám druhý den poznáte bolehlav.

Proto u červeného vína reálně vybíráte ze suchých, někdy polosuchých vín. Sladká červená raději hledejte v kategorii dezertních vín, která jsou naopak výborná. Portská vína jsou úžasná a například jako jedny z mála vín hodí například k čokoládě.

Nejlepší řešení při výběru červených vín je vybírat podle odrůd. Každá z nich má jinak výrazné třísloviny. Zároveň některé jsou ovocnější a jiné zase víc čokoládové. Proto v případě, že chcete chuťově nasládlé víno, je dobré vybírat ovocnější odrůdy. Třeba Merlot může být tak ovocný, že je až sladký. A to hovoříme stále o suchém vínu.

Ovocnější odrůdy červených vín

Merlot a Malbec

Tyto dvě odrůdy, které, pokud zrají pouze v nerezovém tanku, jsou tak ovocné, že jsou až sladké. Chuť se někdy dá přirovnat k explozi sladkého a vyzrálého ovoce v ústech. Dominují plody červeného ovoce jako jsou jahody, maliny, třešně a lesní plody.

Samozřejmě, pokud se jedná o starší vína nebo vína, která zrála v dubovém sudu, tak ovoce jde trochu stranou. Vedle toho se objeví víc čokolády, případně tabáku.

Zweigeltrebe, Dornfelder

Tyto dvě odrůdy získávají na velké popularitě zejména v posledních letech. I tady jde o velmi ovocná vína. V porovnání s Merlotem nebo Malbecem jde trochu o jiný ovocný projev. Bližší spíš lesnímu ovoci. I tak jde ale o primárně ovocné odrůdy. Jejich ovocnost ale působí méně sladce.

Primitivo a Nero d’Avola

Typově víno docela podobné Merlotu. Chuťově snad jen jednodušší, se sladkou tříslovinou a explozí ovoce. Podobné jsou i všechna sicilská vína, zejména Nero d’Avola nebo Etna Rosso.

Primitivo znamená první, tedy že víno dozrává nejdříve. Jde o výborné víno, které se skvěle pije i v létě. V USA se tato odrůda nazývá Zinfandel.

Další odrůdy z ovocné kategorie

  • Modrý portugal
  • Svatovavřinecké
  • Syrah

Sem bychom ještě mohli zařadit Sangiovese. Tam je ale důležité koukat na název vína a ročník. Sangiovese je totiž odrůda ze které se vyrábí lehčí a ovocná vína. Ale taky velmi výrazná vína, která dlouho zrají v dubových sudech (Chianti, Vino Nobile, Brunello di Montalcino).

Výrazná a plná vína červená vína

U výrazných a plných vín už nehraje tolik roli odrůda, ale spíš jméno vína.

Velmi často totiž jde o tzv. kupáže (míchaná vína). Jde taky o velmi tradiční vína jejichž ideální receptura, tedy složení odrůd a jejich poměr, je ověřena časem, desítkami až stovkami let. Původní kategorizační systém Bordeaux je z roku 1855. Za tu dobu se v něm udály pouze dvě drobné změny.

Chianti Classico, Vino Nobile, Brunello di Montalcino

Vína postavená na odrůdě Sangiovese. I přes svou ovocnost jde už o víno plné výrazných tříslovin. Mají tak krásně výrazné tělo a vedle ovocných tónů také tóny čokolády, vanilky nebo tabáku.

Tato vína musí před konzumací dýchat, nebo rovnou dekantovat.

Barolo, Barbaresco

Ani Barolo nebo Barbaresco nejsou odrůdami. Jde o vína z italského Piemonte, která pochází z katastrů obcí Barolo a Barbaresco. Nicméně jde o odrůdová vína odrůdy Nebbiolo. Pro obě vína platí velmi přísná pravidla, která je na trh pustí už relativně vyzrálá. Navíc si musí předepsanou dobu odpočinout v dubových sudech.

Chuť vín je velmi výrazná. Ovocné tóny nahrazují primárně tóny čokolády, tabáku a kůže. Je třeba hledat klidně i 5 let stará vína. Klidně i víc. Důvodem jsou třísloviny. U mladých vín jsou velmi divoké a ještě nemusí ladit s charakterem vína. Tady platí, že starší bývá lepší.

Červená vína z Bordeaux

Tohle je opravdová špička ledovce. Vína z levého břehu Bordeaux jsou postavená na odrůdě Cabernet Sauvignon. U této odrůdy převládají spíš bylinné a někdy lehce paprikové tóny. Vedle toho nechybí kůže, tabák, vanilka a čokoláda.

Vína mohou být klidně i 10 let vyzrálá. To ničemu nevadí. Vína jsou tak výrazná a bohatá, že nemají problém vydržet klidně i déle. Upřímně, takové Bordeaux je opravdovým zážitkem. Pokud máte rádi výrazná červená, tak tímhle vínem je potřeba se jednou za čas odměnit.

Červená vína s nižší tříslovinou

Zajímavé je, že mezi nejlepší červená vína na světě patří víno, které díky nevýrazné tříslovině může vlastně chutnat poměrně lehce. Ale velmi komplikovaně.

Pinot Noir (Rulandské modré)

Nejlepší pocházejí z Burgundska, ale i naše Pinoty patří mezi špičková vína.

Chuť je velmi komplikovaná plná švestek a povidel, ale taky kůže. Vedle ovocných tónů Merlotu nebo Malbecu jde samozřejmě o trochu méně líbivé tóny. Nicméně k tomuto vínu to patří.

Našli jste se v některé z těchto kategorií? Zkuste ochutnat. Uvidíte, že to vlastně není taková věda a

Podle těchto jednoduchých pravidel si snadno vyberete přesně to červené víno, na které právě máte chuť. Jde o léty prověřená pravidla, která se příliš nemění. Proto se na ně můžete spolehnout.

Všechny díly: