Kombucha – Houba z bakterií a kvasinek

Co je to Kombucha

Kombucha je nízkoalkoholický fermentovaný, jemně perlivý nápoj na bázi černého nebo zeleného čaje. Jeho blahodárné účinky na zdraví znali již staří Číňané v období 200 let před našim letopočtem. 

Kombucha je symbiotický útvar shluku bakterií a kvasinek, tvarem připomíná houbu, toto označení však není úplně přesné. Odborné označení pro tento útvar je SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts) česky symbiotická kultura bakterií a kvasinek. Čajová houba kombucha je však příznačně označována kvůli její konzistenci a tvaru.

Beztvará hmota tvořená bakteriemi a kvasinkami vzniká při kvasném procesu a tvoří na nápoji povlak, který je zpočátku šedého, později až hnědého zbarvení. Tento povlak slouží jako živná půda bakteriím mléčného kvašení a zároveň částečně zamezuje přístupu vzduchu. V tomto prostředí poté vzniká nakyslý nápoj plný užitečných látek jako jsou známé bakterie Lactobacillus a několika druhů zdraví prospěšných kvasinek.

Pozitivní vliv na zdraví

Největším přínosem pro naše zdraví je výše zmíněná přítomnost mnoha prospěšných kmenů probiotických bakterií a kvasinek, které obohacují organizmus a zejména pak střevní mikroflóru, tím napomáhají rovnováze a správné funkci trávicí soustavy. Ne nadarmo se říká, a je také prokázáno, že imunita je nejvíce závislá na dobré funkci našeho zažívání.

Díky mnohaletým zkušenostem a také pro to, aby tento nápoj odpovídal nárokům klientely zejména po chuťové stránce, je kombucha často doplňována různými příchutěmi, které z jejího popíjení dělají skutečnou chuťovou symfonii.

Nepasterovaná a nefiltrovaná kombucha dokáže chutí zaujmout jak milovníky vína, tak piva, ale díky velmi nízkému obsahu alkoholu také ty, kteří alkoholu a sladkým limonádám neholdují.

Výroba Kombuchy

Do připraveného nálevu z černého, zeleného, ale také bylinného čaje se přidá cukr. Tento roztok se po přidání násady kombuchy podrobí mléčnému kvašení, které nápoji dává typickou mírně octovou chuť a perlivost. Při správném použití, kdy část procesu probíhá anaerobně (bez přístupu vzduchu) pak vzniká malé množství alkoholu, zpravidla do 1%. Základní nálev dovoluje přidání rozličného množství bylin a přírodních chutí, které jednotlivé varianty odlišují.

Historie Kombuchy

První zmínky o zázračné houbě, působící jako všelék, pocházejí z Číny z  2. století př. n. l. za dynastie Tsin. Nápoj označován za elixír života svůj nynější název údajně dostal po korejském lékaři Kombu, který ho dopravil do Japonska a s jehož pomocí vyléčil císaře Inkia. Odtud tedy Kombu a japonské pojmenování čaje, tedy Cha – Kombucha.

Právě v Japonsku si nápoj získal oblibu v různých koutech země, kde se pil jako osvěžující nápoj s povzbudivými a prospěšnými účinky na lidský organismus. Lidé jej používali k léčbě zánětů. Geishy jej používaly jako kúru pro udržení štíhlé figury a jemné pleti. Někteří také účinky kombuchy zkoušeli pro léčbu nádorů.

Začátkem 20. století se začaly šířit zvěsti o zázračném nápoji také v Rusku, kde o kombuče vyšel v tamních novinách článek. V tomto bodě se skutečně začala psát jeho historie a nápoj se začal připravovat v mnoha ruských domácnostech.

Po drobném úpadku v první polovině 20. letech, který způsobily fámy o tom, že houba dál roste v lidském organizmu, se okolo roku 1928 začaly objevovat práce českých mykologů, které tyto fámy vyvracely. Vědecky prokázaly, že nápoj obsahuje mnoho vitamínu, ale také alkohol, kvasinky a bakterie. Ačkoliv závěry nepotvrzovaly až mýtické léčivé účinky, tak jejich práce zpopularizovala význam některých vitamínů a zejména lactobacilů pro lidský organismus.