Krabicové víno – nejen krabičák

Pokud hovoříme o krabicovém víně, máme na mysli zejména víno v tetrapaku, ale krabicové víno není jen tento „klasický“ krabičák.

Tetrapak

V našich supermarketech se jedná zpravidla o ta nejlevnější vína, která se v akci dají sehnat už od cca 20 Kč/litr, pokud zrovna není akce, tak za cca od 30 Kč/litr. Obsahují zpravidla 10-12% alkoholu.

Za tuto cenu ovšem nečekejte přívlastková vína, jedná se zpravidla o stolní vína a to ještě v tom lepším případě. Ve většině případů se ale bude jednat o vína ovocná, Toto víno je vyráběno ze všech možných druhů ovoce, které jsou momentálně k dispozici. Půjde nejčastěji o ovocnou směs. Záleží ale na výrobci – ti z Itálie a Španělska používají častěji révu vinnou, ale třeba ti z Maďarska zase spíše ovocnou směs. Složení je ale (alespoň u vín prodávaných v supermarketech) vždy uvedeno na obalu.

Pokud se bude jednat o víno vyrobené z révy vinné, bude vyrobeno většinou ze zbytků hroznů různých odrůd a hroznů špatné kvality, které nejsou vhodné k výrobě vín odrůdových a jakostních. Výrobci stolních vín se snaží špatné vlastnosti vína maskovat a vylepšovat za pomocí velkého množství cukru a konzervovat oxidem siřičitým. Čím více cukru, tím horší kvalita hroznů, čím horší hrozny, tím více škodlivin ve víně. Obrovské množství cukru a také oxidu siřičitého pak způsobí pořádný bolehlav.

Největší úskalí u tohoto vína je, že mnoho výrobců zneužívá nízké ceny  a opravdu na výrobu tohoto vína využívají pouze  ty nejhorší hrozny a  takříkajíc odpad, který by se do jakostních vín či vín produkovaných v lahvích ani neodvážili použít. To se většinou týká klasických tetrapakových krabic a pet lahví.

Platí, že čím noblesnější a lepší obchod s potravinami, tím menší pravděpodobnost, že na krabicové víno narazíte. Velké hypermarkety tato vína mají v nabídce, ale mnohdy jen omezeně, aby příliš nelákaly k nákupům bezdomovce. Pokud si chcete udělat degustaci těchto vín, zajděte do nějaké zapadlé vietnamské večerky, kde bude větší výběr a určitě narazíte i na prošlé kousky.

Nejčastějším balením je objem 1 litr.

Oblíbenost mezi bezdomovci

Vína ať už ovocná, nebo ta z révy vinné balená v tetrapaku jsou oblíbená zejména mezi bezdomovci a důvod je jednoduchý. Slovy bezdomovce: „máš tam nejvíc volume za nejmíň korun“.

Mnoho těchto osob bez domova je závislých na alkoholu a mají omezené finanční prostředky. U těchto vín tak vychází nejlépe poměr množství získaného alkoholu a utracených peněz. Jedním z faktorů je také to, že tichá vína jsou osvobozena od spotřební daně.

Pokud by se bezdomovec chtěl opít například pivem, likérem, nebo destilátem, utratil by mnohem více peněz a ještě by hradil spotřební daň.

PET láhev

PET láhve patří podobně jako tetrapakové krabice k nejlevnějším obalům a tak se do nich stáčí také to nejlevnější víno. O vínech u nás prodávaných v PET lahvích a jejich kvalitě platí prakticky totéž co je napsáno v předcházejícím odstavci.

Na trhu jsou ale také vína v plastu, která se na první pohled tváří jako moravská. Jde však jen o fintu, kterou používají prodejci vína ke zvýšení zisku a napálení spotřebitelů. To, že se levné víno prezentuje jako moravské, ještě neznamená, že skutečně pochází z Moravy. Obvykle jde o zahraniční vína, která se k nám dovezou v kontejnerech a v České republice se lahvují. Pečlivě si proto projděte obal. Obvykle na něm objevíte informaci, že hrozny pocházejí ze zemí EU.

Nejčastějším balením je objem 2 litry, někdy také 1,5 litru.

Bag in box

Bag in Box (BIB) je velmi moderní způsob balení a distribuce kvalitních vín, který dobývá konečně i český trh. Výhodou tohoto obalu je, že se sáček uvnitř smršťuje během vytáčení a nedochází tak k oxidaci vína.

Nejčastěji se jedná o kartonovou krabici, ve které je umístěn sáček, tento bývá opatřen zpravidla plastovým výpustním ventilem. Nejčastěji se jedná o objem:

  • 3 litry
  • 5 litrů
  • 20 litrů

Tyto bagy se běžně prodávají v supermarketech i velkoobchodech a jsou ekonomičtější variantou balení vína, kde obal vychází levněji než láhve. Bagy s větším obsahem pak jsou určeny pro gastro provozy.

V tomto případě se může jednat i o velmi kvalitní vína, jen ve větším balení. Přesto platí, že v kvalitní restauraci dostanete na stůl vždy pouze láhev.