Nejsou bublinky jako bublinky – Šumivá a perlivá vína
Lidé je obvykle milují, mnohdy jsou symbolem úspěchu, oslavou sportovních výkonů, završením obchodních fůzí i předehrou k sexu. Bublinky jsou pro jejich konzumenty něčím více, jsou brány jako luxusnější alternativa k tichému vínu. Jsou vnímány jak symbol luxusu, přestože je mezi nimi velký rozdíl ve způsobu a náročnosti výroby a potažmo také v ceně.
Šampaňské
Tady je to opravdu velmi jednoduché. Šampaňské poznáte v první řadě podle ceny, v maloobchodě bývá cca od 25 eur výše. Na láhvi pak bude zřetelně uveden nápis „Champagne“ a je zcela zbytečné dodávat francouzské, protože žádné jiné ani neexistuje. již od roku 1908 se jedná o chráněnou značku.
Šampaňské se pozná také podle chuti, hlavně označení původu. Šampaňské pochází z Francie, a to konkrétně ze severovýchodní oblasti zvané Champagne. Vyrábí se tradiční šampaňskou metodou, která je nejen velice nákladná, ale také velmi pracná. Z toho důvodu se cena pravého šampaňského pohybuje výše, než je tomu u ostatních šumivých vín. Při nákupu je potřeba si uvědomit, že u známějších značek se do ceny z velké části promítají i marketingové náklady.
Podobnou metodu výroby využívají i jiní výrobci. Jejich šumivá vína však nepochází z věhlasné francouzské oblasti, a tak nemohou být označena ochrannou známkou Champagne.
Šampaňské vzniká kombinací tří odrůd:
- Pinot noir – dodává šampaňskému plnost
- Chardonnay – dodává šampaňskému lehkou chuť
- Pinot meunier – dodává šampaňskému svěžest.
Celý proces zrání v lahvích může trvat až několik let. Typické bublinky v šampaňském vznikají až sekundárně při kvašení klasickou metodou, takže do něj nejsou nijak uměle dodávány.

Sekt
Sekt je šumivé víno, které se vyrábí téměř stejnou či podobnou výrobní metodou jako šampaňské, avšak nepochází z francouzského kraje Champagne. Základ většiny sektů tvoří směs maximálně tří odrůd vín. Rovněž tak je zde volnější legislativa pro výrobu sektů. Označení sekt je převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století.
Sekty, tedy šumivými víny (angl. sparking wine) jsou například španělská cava, italské prosecco a do této kategorie patří například v Česku známý Bohemia sekt, který podle českého zákona musí před uvedením na trh zrát minimálně 6 měsíců.
Rozdělení podle obsahu cukru:
- brut nature (přírodně tvrdé) – pod 3 gramy cukru na litr; tyto údaje lze užít pouze na výrobky, kterým po vytvoření šumivého vína nebyl dodán žádný cukr
- extra brut (zvláště tvrdé) – mezi 0 až 6 gramů cukru na litr
- brut (tvrdé) – do 15 gramů cukru na litr
- extra dry (zvláště suché) – 12 až 20 gramů cukru na litr
- sec (suché) – 17 až 35 gramů cukru na litr
- demi-sec (polosuché) – 33 až 50 gramů cukru na litr
- doux (sladké) – nad 50 gramů cukru na litr
Prosecco
Prosecco je název italského vína, dříve též název bílé odrůdy vinné révy. Název je odvozen od vesnice, která je součástí Terstu v severní Itálii. Od roku 2010 smí být Prosecco užíváno jen k označování původu vína, odrůda se nyní jmenuje Glera.
Bublinky získává Prosecco díky použití Charmatovy metody – druhotné kvašení probíhá v uzavřených ocelových tancích, nikoli v láhvi jako u klasické „šampaňské“ metody. Na rozdíl od šampaňského je cenově dostupnější. A vlivem reklamních kampaní je velmi oblíbené i v Česku. Chuťově je svěží, šťavnaté a podbarvené lehkou vůní, takže se perfektně se hodí k salátům, rybím pokrmům či těstovinám.
Cava
Cava je šumivé španělské víno s označením původu, bílé nebo růžové, vyráběné tradiční metodou ve španělském regionu Cava, především v katalánské oblasti Penedès v provinciích Barcelona a Tarragona.
Metoda tradiční výroby cavy využívá stejné procesy jako při produkci šampaňského, tzv. méthode champenoise, přizpůsobené domácím modifikacím oblasti Penedès a dalším španělským oblastem její produkce.

Perlivá vína
Rozdíl oproti sektů je v kvalitě, vlastnostech, chuti i samotné výrobě. Sekt ani jiná šumivá vína nejsou uměle syceny, neboť bublinky v těchto vínech vznikají přirozeně díky druhotnému kvašení. Do vína se totiž přidávají kvasinky, které rozkládají cukr na alkohol a oxid uhličitý, takže šumivá vína krásně perlí.
Oproti tomu perlivá vína jsou buď uměle sycená, anebo v nich bublinky též vznikají druhotným kvašením, avšak mají nižší tlak. Rozpoznávacím znamením je jiný uzávěr, než u sektů. Po otevření perlí kratší dobu a mají hrubší charakter.
Perlivé víno je oblíbený nápoj milionů Čechů. Zákazníci najdou v regálech obchodů stovky značek a druhů perlivých vín, mezi něž patří například labrusco, ale také prosecco frizzante. Perlivá vína jsou z pohledu českého zákona považována za vína tichá a tak se na ně nevztahuje daňová povinnost.
Perlivá versus šumivá vína
Perlivé víno je lehce perlící víno. Podle české legislativy musí splňovat tlak v lahvi mezi 1 a 2,5 bary. Do perlivých vín se bublinky často dodávají umělým dosycením (stejně jako je tomu například při výrobě limonád), což je pro tuto kategorii povolené. Perlivá vína patří do kategorie tichých vín a mají nulovou sazbu spotřební daně.
Šumivé víno je podle zákona o spotřebních daních (353/2033 Sb.) každý výrobek, který je plněný do lahví s hřibovitou zátkou pro šumivé víno, která je upevněná zvláštním úchytným zařízením, nebo které při uzavřeném obsahu při 20 °C má přetlak 3 bary a více, který lze odvodit z přítomnosti rozpuštěného oxidu uhličitého. Šumivá vína podléhají platbě spotřební daně, sazba je 2340 korun za hektolitr.
Perlivá vína – spadající podle zákona do kategorie nedaněných tichých vín – nesmí přesáhnout přetlak do 2,5 baru. Zjednodušeně řečeno jde o množství bublinek a sycení oxidem uhličitým. Zdaněná šumivá vína mají přetlak od 3 barů výše.
