Odrůdy révy vinné 3/9

Odrůdy bílých vín v Čechách a na Moravě

Mezi nejrozšířenější moštové odrůdy u nás patří Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Müller-Thurgau. V menším zastoupení se pak na vinicích pěstuje Neuburské, Ryzlink vlašský, Veltlínské červené rané a Sylvánské zelené. Před odrůdami silně aromatickými jako je Tramín červený a Muškát moravský, dnes konzumenti upřednostňují vína s neutrálním buketem. V současnosti zaujali mezinárodní trhy odrůdy pocházející ze západní Evropy – Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay, u nás se pěstují asi na 20% plochy vinic. Díky své schopnosti dosahovat vysokou cukernatost dávají velmi žádaná plná vína s přívlastkem.

Aurelius (Au)

Je to naše odrůda, která byla v Perné vyšlechtěna křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský. Vyšlechtili jej Ing. Veverka a Ing. Zatloukal. Odrůda se vyznačuje dobrou mrazuodolností. Je vhodná do všech vinařských oblastí, nejlépe se jí daří na slunných polohách.

List je velký, pětilaločný, tmavě zelený, na rubu šedozelený. Středně velký kuželovitý hrozen je hustý, má zelenožluté bobule s tenčí slupkou.

Dozrává středně pozdně, v první polovině října. Dává většinou hrozny výborné jakosti s vysokým obsahem cukru, často až v kategorii výběru z hroznů. V praxi se dosud ve větším rozsahu nerozšířil – podílí se 0,35 % na veškeré ploše vinohradů ČR, ale jeho podíl narůstá.

Víno je barvy zlatožluté, s krásnou vůní po lipovém květu, v chuti vyrovnané, plné, harmonické, extraktivní s mírně kořenitou chutí s vyšší kyselinkou (kolem 10 g/ l). Je vysoce kvalitní, charakteru Ryzlinku rýnského. Vína mají často velký potenciál pro několikaleté ležení v láhvi. Aurelius se doporučuje k drůbežímu a rybímu masu.

Chardonnay (Ch)

Pochází z Burgundska. Pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského s odrůdou Heunisch.

 Ampelograficky se rozeznává hlavně tím, že řapíkový list má lyrovitý tvar, u něhož je vnitřní strana ohraničující lyru lysá, bez listové čepele.

Je to pozdnější odrůda s poněkud nižšími výnosy, ale zpravidla vysokou kvalitou sklizně. Používá se k výrobě přívlastkových a nově i barikových vín. Na Moravě a v Čechách se spolu s Rulandským bílým pěstuje od nepaměti. Nyní tvoří 3,4 % vinic ČR s tendencí k dynamickému růstu (od roku 1994). V poslední době patří k nejmódnějším bílým odrůdám jak v ČR, tak i ve světě.

Víno se vyznačuje příjemným buketem a lahodnou chutí s pikantní kyselinkou. Oproti Rulandskému bílému je plnější, harmoničtější a má vyšší intenzitu aromatických látek. Obsah kyselin v moštu ve srovnání s Rulandským bílým je o 2 až 4 g/l vyšší. Víno je vhodné pro dlouhodobé uchovávání a jako jedno z mála bílých odrůdových vín je vhodné pro technologii „barrique“. Obvykle se hodí k delšímu ležení v archivu, kde jeho vůně a chuť získává na ušlechtilosti. Je výbornou surovinou pro výrobu nejjakostnějších sektů. V současné době se stalo vínem módním a nejlépe placeným na celém světe. Jeho jakost je nejlepší jen ve výborných polohách našich teplejších vinařských oblastí, jen z nejlepších francouzských klonů a hlavně u vín neslazených, predikátních, počínaje kabinetem.

      Chardonnay je často alkoholičtější, než ostatní bílá vína, a kromě sýrů, bílého masa a ryb se dobře hodí i k masům tmavým. Chardonnay

Müller-Thurgau (MT)

Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 prof. H. Müllerem, který pocházel ze Švýcarského kantonu Thurgau a šlechtění prováděl v Geisenheimu. Uvádí se, že se jedná o křížení Ryzlink rýnský se Sylvánským zeleným. Poslední poznatky (genová analýza provedená Dr. Ferdinandem Regnerem) ale nasvědčují tomu, že odrůda vznikla křížením Ryzlinku rýnského s Madlenkou královskou.

Roste středně a má řidší olistění. Mrazuodolnost je nižší, ale po mrazových poškozeních se rychle regeneruje. List je pětilaločný, kožovitý, hluboce vykrajovaný. Hrozen je středně velký, válcovitý se žlutozelenými oválnými bobulemi.

Zraje koncem září až začátkem října a nedosahuje vysoké cukernatosti, tato odrůda dává pravidelné a bohaté úrody.

Před více než šedesáti lety se u nás začínala pokusně pěstovat na několika místech. Odrůda se během sta let rozšířila v severních vinohradnických oblastech tak, že dnes patří mezi základní odrůdy. Dnes je u nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Pěstuje se na 13,9 % plochy vinic ČR, přičemž trend směřuje ke značné redukci.

Víno je barvy světle žluto-zelené, vůně jemné muškátově až kopřivově broskvové. Chuť má harmonickou, extraktivní. Pro nižší kyseliny je harmonické až měkčí, středně plné s příjemnými aromatickými látkami. Pro tyto aromatické látky a nižší obsah kyselin bývá často používáno do směsí s pozdě zrajícími odrůdami, které mívají nadměrný obsah kyselin. Příkladně s Ryzlinkem vlašským a Veltlínským zeleným je hlavním základem našich známkových vín.

Vhodné je k telecím pokrmům, rybám (pstruh, candát, štika), šunce, k bílým měkkým sýrům, k předkrmům a zeleninovým polévkám.

Všechny díly