Tipy, jak rychle vychladit láhev nejen vína

Ideální cestou k vychlazení láhve vína na požadovanou teplotu při podávání je chladící vinotéka. V té na vás vychlazené víno čeká kdykoliv připravené k okamžitému otevření.

Ale každý doma vinotéku nemá, a spousta lidí jí ani nepotřebuje, protože pijí víno pouze občas a její provoz by se jim tak vůbec nevyplatil.

Ovšem všechny zde uvedené tipy se nevztahují pouze k vínu, můžete takto vychladit jakýkoliv nápoj ve vhodném obalu (většinou láhev nebo plechovka), a může se jednat o nápoje alkoholické i nealkoholické, o tvrdý alkohol, likér, pivo, limonádu, džus, nebo třeba cider.

Následující postupy řeší nouzovou situaci, kdy prostě láhev vína vychladit zapomenete, v takovém případě jdou všechny knížecí rady someliérů, barmanů vinařů a všech dalších odborníků na víno a jeho chuť stranou. Vy prostě potřebujete vyřešit situaci, kdy už potřebujete víno nalévat do sklenic a láhev stále není ještě ani vychlazená.

Pokud nejste v nouzové situaci, dejte láhev normálně do lednice a máte problém vyřešený, protože obecně stále platí, že vínu nesvědčí výrazné teplotní šoky, protože by se jeho křehká struktura mohla rychlými rozdíly teplot poškodit. Víno by pak nemuselo chutnat tak, jak má.

Správná teplota podávání vín

Aby se chuť vína perfektně rozvinula, je třeba respektovat doporučenou teplotu, která bývá uvedena na etiketě vína. A ta je pro každý jednotlivý typ vína jiná.

  • Červená vína chutnají tradičně nejlépe při servírovací teplotě 15-18 °C. Jenže zároveň je třeba, nechat je přibližně 2 hodiny dýchat. Jelikož během této doby v místnosti zteplají, je dobré je vychladit několik stupňů pod ideální teplotu a počítat s tím, že se během dekantace v místnosti ohřejí teplotním přírůstkem.
  • Bílá vína mají teplotu podávání nižší, nejčastěji bývá v teplotním rozmezí 7-10 °C.
  • Sekty či šumivá vína dokonce potřebují teplotu kolem 5 °C, aby v ústech rozehrály tu správnou symfonii.

Jak rychle vychladit láhev

Namočená utěrka a mrazák

Tato metoda je nejrychlejší, nejúčinnější a nejlevnější a dokáže vás doslova zachránit na poslední chvíli. Díky tomuto osvědčenému triku, doma i na cestách, zvládnete vychladit láhev vína za méně než 15 minut.

  1. Utěrku namočte do studené vody.
  2. Zabalte do ní láhev vína.
  3. Víno dejte do mrazáku.
  4. Za 15 minut máte hotovo.

Trik spočívá v tom, že namočenou vrstvou utěrky uspíšíte výměnu tepla mezi lahví a chladným vzduchem v mrazáku. Bez mokré utěrky by doba chlazení láhve vína byla mnohem delší. Nezapomeňte si ale víno ohlídat. V opačném případě by led vytlačil korek vyskočil dřív než podle vašeho plánu.

Utěrka může být běžná plátěná, látková, či papírová, je to jedno. Ale musí být mokrá, neždímejte jí.

Použijte led, studenou vodu a sůl

Vychlazení v lednici trvá třeba i přes hodinu, a tak vás jistě napadlo pomoct si jinak, například ledem. Ten může situaci urychlit, ale stále to bude trvat dlouho, lze to opět urychlit, pokud použijete led a studenou vodu, ovšem použití ledu a studené vody ve spojení se solí vše ještě výrazně urychlí.

Do vhodné nádoby, nejlépe nerezového chladiče na víno, nebo teriny, dejte láhev vína.

  1. Obsypejte jí kostkami ledu.
  2. Na led nasypte sůl a nešetřete, čím více, tím lépe.
  3. A zalijte jí studenou vodou (nechte trochu místa, aby vám během odtávání ledu nádoba nepřetekla).
  4. Za přibližně 20 minut máte hotovo.

Trik spočívá v tom, že sůl snižuje bod mrazu, a tak se chlazení výrazně urychluje. Pokud sůl nepoužijete, láhev se samozřejmě tímto způsobem také vychladí, ale bude to trvat přibližně o polovinu déle.

Použijte chladicí box

Tato rada je vhodná zejména na cesty na party, na večírky, grilovačky v přírodě a pikniky.

Chladící box je poměrně jednoduché a užitečné zařízení, které mnozí vozí v autě celoročně, protože dokáže nahradit v automobilu lednici, zajistí vám vychlazené nápoje a také si tam můžete umístit nákup ze supermarketu, který by měl být uchován při transportu v chladu.

Chladící boxy existují ve třech provedeních:

  • Pasivní – jde pouze o plastový box s izolací.
  • Aktivní – je vybaven větrákem, který z prostoru boxu odvětrává teplý vzduch a jeho obsah tak vydrží déle v chladu.
  • Autolednice – je vybavená kompresorem a dokáže nápoje v ní umístěné vychladit sama o sobě.

Pokud zapomenete láhev vína vychladit, dejte jí do boxu teplou a obsypte jí ledem z mrazáku. Než dojedete do cíle své cesty, máte láhev vína vychlazenou. Pokud nemáte dostatek ledu, lze ho běžně zakoupit na benzinových pumpách po cestě. Obsah chladící boxu vydrží chladný i několik hodin, pokud ho příliš často nebudete otevírat.

Kompresorovou autolednici napájenou autobaterií pak nastavte na nejnižší teplotu a led ani nebudete potřebovat.

Studený vzduch, studená voda

Toto je opravdu nouzová varianta, pokud vše ostatní selže a vy jste třeba někde na chatě v přírodě, bez přístupu k elektřině.

Na chalupě může pomoci sklep nebo studna, kde je stálá nízká teplota a navíc tam proudí studený vzduch. Jinak však postačí i studená voda v potoce, nebo v řece.

Tip na závěr

Vyhněte se pokud možno chlazení šumivého vína v mrazáku, láhev v něm může explodovat. V tomto případně je vhodnější počkat přibližně dvě a půl hodiny na vychlazení v lednici, případně použít chladicí nádobu s ledem, která oproti mrazáku chladí přece jen pozvolněji.

Pokud pospícháte a použijete mrazák, nastavte si raději budíka na hodinkách nebo na telefonu, abyste na láhev sektu nebo šampaňského v mrazáku za žádných okolností nezapomněli.