Volba jídla dle vína – stručně
Představme si situaci, že máme doma láhev, případně několik lahví, oblíbeného vína a rádi bychom si k němu vybrali vhodné jídlo tak, abychom ještě umocnili chuťový zážitek.
Výběr správného jídla k odrůdě vína je především uměním harmonizace. Obecně platí, že bílé víno podáváme především k předkrmům, polévkám, zeleninovým jídlům, drůbežímu a světlému masu, rybám, plodům moře, světlým omáčkám a sýrům. Sladká výběrová vína jsou vhodná i k dezertům nebo jako aperitiv. Červené víno se doporučuje podávat k tmavým jídlům, jako jsou steaky, uzená masa a ryby, zvěřina, grilovaná masa a některé druhy sýrů.
Správná kombinace vína a podávaného jídla je velmi širokou oblastí a neexistuje předem daná dokonalá harmonie. Základní předpoklad pro správnou kombinaci vína a jídla nalezneme v harmonii barevnosti, vůní a chutí. Pojďme se tedy podívat na základní doporučení, které vás určitě nezklame.
André
Červené víno odrůdy André je vhodné ke studeným předkrmům z hovězího masa, k hovězí pečeni, steakům a grilovaným masům, uzeninám, uzenému masu a tvrdým a plísňovým sýrům.
Aurelius
Bílé víno odrůdy Aurelius se hodí k zeleninovým salátům, studeným předkrmům, sladkovodním rybám, chřestu a ovčím nebo kozím sýrům.
Cabernet Sauvignon
Červené víno odrůdy Cabernet Sauvignon je vhodné k podávání zvěřiny, hovězího masa, steaků, grilovaných tmavých mas, kozím a ovčím sýrům a měkkým sýrům s plísní.
Frankovka
Červené víno odrůdy Frankovka je vhodné k podávání studených předkrmů z hovězího masa, zvěřiny a zvěřinových polévek, hovězí pečeně, steaků a grilovaných mas, těstovin, skopového masa, klobás, uzenin a tvrdých a plísňových sýrů.
Chardonnay
Vína bílé odrůdy Chardonnay jsou vhodná k předkrmům, mořským rybám, plodům moře, korýšům a měkkýšům, kaviáru, drůbeži, vepřovému masu, pizze a měkkým sýrům.
Modrý Portugal
Červené víno odrůdy Modrý Portugal je vhodné k podávání studených předkrmů, krocana, krůty, kachny, husy, vepřového a hovězího masa, grilovaných mas a sýrů.
Müller Thurgau
Bílé víno odrůdy Müller Thurgau je vhodné k podávání studených a ovocných předkrmů, lehkých salátů a zeleninových jídel, drůbeže, tvrdých a ovčích sýrů.
Muškát moravský
Vína bílé odrůdy Muškát moravský jsou vhodná k podávání studených předrmů, paštik a měkkých sýrů. Sladké výběry odrůdy Muškát moravský jsou vhodné jako aperitiv nebo k podávání sladkých desertů.
Neuburské
Vína bílé odrůdy Neuburské jsou vhodná k podávání hovězích vývarů, krémovitých polévek, jemných ryb, telecích a drůbežích mas, zeleninových jídel a čerstvých bílých sýrů.
Pálava
Bílé víno odrůdy Pálava je vhodné k podávání drůbežího, kuřecího a krůtího masa, kořeněných jídel, paštik, studených a ovocných předkrmů. Sladká výběrová vína jsou vhodná k sladkým dezertům a moučníkům.
Rulandské bílé
Vína bílé odrůdy Rulandské bílé jsou vhodná k podávání světlého drůbežího, telecího a vepřového masa, sladkovodních ryb, hustých polévek a tvrdých sýrů.
Rulandské šedé
Bílé víno odrůdy Rulandské šedé je vhodné k podávání studených předkrmů, vepřového masa, ryb, mořských plodů, pizzy, drůbeže, smetanových omáček, majonézových jídel a salátů, polotuhých a měkkých sýrů s plísní. Sladší výběrová vína Rulandské šedé podáváme k sladkým dezertům a moučníkům.
Ryzlink rýnský
Vína bílé odrůdy Ryzlink rýnský jsou vhodná k podávání ryb, vepřového a telecího masa, drůbeže, teplých i studených předrmů, tvrdých a polotvrdých sýrů, uzeného masa a uzenin.
Ryzlink vlašský
Vína bílé odrůdy Ryzlinku vlašského jsou vhodná k podávání studených a teplých předkrmů, paštik, světlého masa, drůbeže, ryb, tvrdých sýrů a sýrů s plísní.
Sauvignon
Vína bílé odrůdy Sauvignon jsou vhodná ke grilovanému masu, pečené kachně a huse, vepřovému, skopovému a uzenému masu, uzeným rybám a sýrům s modrou plísní.
Svatovavřinecké
Červené víno odrůdy Svatovavřinecké je vhodné k podávání pečené kachny, krůty a husy, skopového, hovězího a uzeného masa, steaků, grilovaného masa, zvěřiny, polotuhých, kozích nebo ovčích sýrů.
Sylvánské zelené
Bílé víno odrůdy Sylvánské zelené je vhodné k podávání krémových a bílých polévek, polotvrdých, uzených a ovčích sýrů.
Tramín červený
Bílé víno odrůdy Tramín červený je vhodné k podávání dezertů, moučníků a sladkých jídel, ovocných salátů, hodí se k asijské kuchyni, masům se sladkou úpravou a sýrům s modrou plísní.
Veltlínské červené rané
Vína bílé odrůdy Veltlínské červené rané se hodí k hustým polévkám, masovým omáčkám, salátům a sýrům z kysaného mléka.
Veltlínské zelené
Vína bílé odrůdy Veltlínské zelené jsou vhodná k podávání světlého masa, steaků, ryb, jehněčího masa, drůbeže, měkkých sýrů, hodí se k polévkám, hustým omáčkám, teplým předkrmům a zeleninovým pokrmům.
Zweigeltrebe
Červené víno odrůdy Zweigeltrebe je vhodné k podávání kořeněného bifteku, hovězího, jehněčího, vepřového masa a steaků, těstovin, grilovaných ryb, bažanta a koroptve a polotvrdých a polotuhých sýrů.
