Horké koktejly 8/9 – Horká medovina, cider i pivo
V předposledním díle našeho seriálu o horkých koktejlech se po svařeném vínu, punči a grogu zaměříme na ty méně známé, které jsou u nás upozaděny. Pokud budete mít někdy příležitost, určitě tyto netradiční horké koktejly ochutnejte, alespoň si rozšíříte obzory.
1. Hořící medovina
Medovina patří k velmi starým, avšak dnes již polozapomenutým a nepříliš rozšířeným lihovinám. Dnes ovšem zažívá svojí renesanci, především mezi malovýrobci a dá se pít nejen jako studená, ale hodí se i pro přípravu netradičních horkých koktejlů.
Suroviny jsou uvedeny pro jeden drink
- Medovina – 0,5 dl
- Hruškový mošt 100% – 2,0 dl
- Skořice celá – 1 svitek
- Hřebíček 2-3 ks
- Pomeranč – 1 kolečko včetně kůry
- Cukr – dle chuti
Postup práce při přípravě koktejlu Hořící medovina
- Do hrnce dejte hruškový mošt a nechte ho ohřívat.
- Přidejte koření (skořici a hřebíček).
- Pomeranč omyjte pod teplou vodou, kůru vydrhněte houbičkou, osušte a odkrojte z něj kolečko (cca 8-10 mm silné včetně kůry).
- Kolečko pomeranče dejte do hrnce a přidejte cukr dle chuti.
- Obsah hrnce nechte projít varem, aby koření uvolnilo silice a chutě se propojily.
- Následně nechte lehce vychladnout na cca 70 – 75 stupňů Celsia.
- Přidejte do hrnce medovinu a vše promíchejte.
- Přelijte do skleněného hrnečku.
Více o koktejlu Hořící medovina se dočtete zde – Horký drink – Hořící medovina – ALKOHOL DRINK.
2. Svařený cider
Cider bychom mohli jednoduše charakterizovat jako víno z jablek. A pokud umíme z běžného vína vyrobit víno svařené, není žádný důvod proč bychom nemohli stejně postupovat i u cideru. Horký cider je v česku upozaděn až za všemi těmi svařáky, punči a grogy. V tomto horkém koktejlu si vychutnáme šťavnatá jablka i voňavé koření.
Suroviny jsou uvedeny pro jeden drink
- 200 ml cideru
- 2 hřebíčky
- 2 svitek skořice
- Kůra z ½ pomeranče, nakrájená na kousky
- Kůra z ½ citronu, nakrájená na kousky
- Med na doslazení podle chuti
Postup přípravy horkého koktejlu
- Koření a kůru z citrusů dejte do hrnce, zalijte malým množstvím cideru – cca 50 ml a nechte několik minut projít varem.
- Poté do hrnce nalijte zbytek cideru, zamíchejte a vše ohřejte na cca 70 stupňů Celsia.
- Přelejte do skleněného poháru a medem slaďte až těsně před konzumací.
3. Svařené pivo
Horké pivo, to českému pivaři musí znít příšerně Ale dejte mu šanci a uvidíte, že vás svou chutí zaručeně potěší. V Anglii se mu přezdívá winter warmer, tedy „zimní zahřívák“. Vyznačuje se vyšším obsahem alkoholu a pivovary ho vaří výhradně v zimních měsících. Chuť tohoto nápoje se od klasického piva dost liší, rozhodně však stojí za ochutnání.
Suroviny jsou uvedeny pro jeden drink
- 0,5 l piva
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 svitek skořice
- pár kousků hřebíčku
- špetku mletého zázvoru
- 1 citrus citrón nebo pomeranč
Postup přípravy horkého koktejlu
- Koření s nakrájeným citrusem, zázvorem a cukrem dáme do hrnce a zalijeme cca 1 dl piva.
- Necháme několik minut projít varem.
- Zbytek piva nalijeme do hrnce a ohřejeme na cca 70 stupňů Celsia.
- Poté přelijeme do půllitru a med přidáme až těsně před konzumací.
Více informací o koktejlu Svařené pivo se dočtete zde – Svařené pivo – Pivní svařák – ALKOHOL DRINK.
4. Hot Apple Toddy
Hot Apple Toddy je jablečnou variací na klasický britský horký koktejl Hot Toddy. Tento horký koktejl kombinuje cider s whisky nebo jablečnou brandy.
Počátky koktejlu Hot Toddy sahají do poloviny 18. století a nápoj tradičně obsahuje lihovinu, cukr a horkou vodu, možná s citronovou kůrou nebo nejrůznější koření. V Irsku používali irskou whisky. Ve Skotsku používali skotskou. Ve Spojených státech, no, používali, co bylo po ruce – často brandy nebo rum. Dnes většinou vítězí whisky.
Suroviny jsou uvedeny pro jeden drink
- 200 ml jablečného cideru
- 1 lžička medu
- 50 ml whisky, případně jablečné brandy, například calvados
- 1 citrón
- 1 svitek skořice
- 2 hřebíčky
Postup přípravy horkého koktejlu
- Koření a nakrájený citrus dejte do hrnce, zalijte malým množstvím cideru – cca 50 ml a nechte několik minut projít varem.
- Poté do hrnce nalijte zbytek cideru, zamíchejte a vše ohřejte na cca 70 stupňů Celsia.
- Do skleněného poháru z varného skla dejte na dno lžičku medu a zalijte jí whisky či brandy.
- Přelejte do skleněného poháru horký cider z hrnce.
- Zamíchejte a můžete ochutnat.
Více o koktejlu Hot Toddy se dočtete zde – Svařený koktejl – Hot Toddy – ALKOHOL DRINK.
Všechny díly
- Horké koktejly 1/9 – Úvod do problematiky – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 2/9 – Svařené víno, teorie svařáku – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 3/9 – Svařené víno, recepty na svařák – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 4/9 – Punč a teorie o punči – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 5/9 – Recepty na přípravu punče – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 6/9 – Teorie o přípravě grogu – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 7/9 – Receptury na přípravu grogu – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 8/9 – Horká medovina, cider i pivo – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 9/9 – Kávy s alkoholem, Bombardino, ad. – ALKOHOL DRINK