Jak vybrat správnou sklenici na víno 2/2

Vinných sklenic existuje opravdu velké množství.

Samozřejmě, nikdo po vás nemůže chtít, abyste měli doma všechny druhy vinného skla. Pro začátek si zkuste zakoupit sady sklenic podle vašich vinných preferencí, tedy podle toho, jaká vína nejraději pijete.

Pokud vám záleží na etiketě při servírování vína, je vhodná sklenice téměř nezbytná, protože ovlivňuje chuť vína. Tedy totožné víno v různých typech skla voní i chutná různě. Je to dáno právě tvarem sklenice, který má vliv na rozvinutí aroma vína a následné vnímání jeho chuti. Vždy je tedy dobré vybrat si ten typ skleničky, který je ideální pro váš oblíbený styl vína.

Sklenice na sekty šampaňské

Sklenici na šampaňské, nebo sekt, se také jinak říká flétna. Poznáte ji podle jejího podlouhlého tvaru, který při troše fantazie opravdu hudební nástroj flétnu připomíná.

Sklenice na šumivé víno je vysoká a úzká. Nejlépe v ní vynikne perlení, udrží víno příjemně vychlazené a dokonce ovlivňuje i odpařování alkoholu z nápoje.

Flétnový tvar sklenice je vhodný pro jedinečný zážitek ze šumivého vína. Pokud je tvar sklenice příliš otevřený, tak dochází k rychlému uvolňování oxidu uhličitého. Sklenice na sekt a šampaňské jsou menší než sklenice na červené a bílé víno.

Další výhodou jejich tvaru spočívá v tom, že déle udrží nápoje chlazené. Důležitým parametrem těchto sklenic je čirost a absolutní průhlednost skla, aby nezkreslovaly barvu nápoje.

Sklenice, které se nazývají šampusky (vintage misky na noze), jsou velice elegantní, nicméně na šumivé víno jsou nevhodné.

Jejich výhoda je ale v použití při slavnostních příležitostech, kdy se z nich dají stavět pyramidy, které se pak plní vínem (leje se vždy jen do horní sklenky).

Sklenice na fortifikovaná vína

I sherry, portské a další likérová vína patří do zvláštní sklenice.

Tvarem, stejně jako ta na bílé, připomíná tulipán, ale má menší objem. Obvykle je to do 150 ml. Když není speciální sklenka po ruce, použijte tu na bílé víno. Fortifikované lahůdky​​ rozhodně nepatří do likérových skleniček, jejichž malý objem by jim nedovolil plně rozvinout své aroma.

Malá sklenička tulipánového tvaru u portského vína zabraňuje nadměrnému vypařování alkoholu. Víno v této sklence má příjemné aroma i přes vyšší obsah alkoholu.

Závěr

Pokud si nejste s výběrem správné sklenice na víno jistí, podívejte se na doporučení výrobce daného vína. Stejně jako vína nemají stejné láhve, nejsou pro ně vhodné ani stejné sklenice.

Souvisí to s historickými tradicemi i krajovými zvyklostmi.

Samostatnou kapitolou jsou pak nadměrné sklenice. Jedná se zejména o módní záležitost, která zaujme zejména vizuálně. Jejich použití je složitější, zaberou soustu místa při skladování a pro rozvinutí chutí vín nejsou právě vhodné.

Správná sklenice na víno by však měla být vždy vyrobena z tenkostěnného čirého skla.

Všechny díly