Vychutnávání vína – Degustace 7/8
Charakteristika vína při vnímání chuti
Chuť hodnotíme širokým spektrem pojmů charakterizujících víno podle plnosti, obsahu alkoholu nebo obsahu kyselin.
Chuť vína podle plnosti
- prázdné
bez chuti - krátké
krátký chuťový vjem - lehké
nižší obsah alkoholu i extraktu, harmonické, pitelné a příjemné pro stolování - řídké
chybí extraktivnost, vůně i kyseliny bývají zastoupeny plně, vzniká při nadměrné sklizni hroznů - plné
všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy - dlouhé
nemusí být vždy plné, ale některá ze složek působí dlouhotrvající vjem chuti - extraktivní
většinou plné s výrazně působícím vjemem extraktivních látek vín, přitom odrůdově charakteristické - tělnaté
objem plnosti a harmonie, většinou poněkud s vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek - těžké
vyniká hlavně alkohol, extrakt, případný zbytek cukru - kypré
vysoký obsah extraktivních látek, glycerolu a alkoholu, je hladké, při ochutnání vyvolává příjemný pocit chuti plného vína - robustní
již starší, hlavně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu, harmonické v chuti - bohaté
vyzrálé, plné, harmonické
Chuť vína podle obsahu alkoholu
- alkoholické
přes 12% (obj.) alkoholu - nízkoalkoholické
je potřeba jej stabilizovat proti zákalům - ohnivé
pálivé víno (větší poměr alkoholu k ostatním složkám), ale i opojné víno, které je jakostní s vyšším obsahem extraktu - lihovité
Chuť vína podle obsahu kyselin
- tvrdé
kyseliny vynikají nad ostatní složky vína - ostré
mladé víno, které je na jazyku štiplavé - hladké
kyselina odpovídá ostatním složkám - měkké
nízký obsah kyselin, který se začíná pociťovat nepříjemně - fádní
velmi nízký obsah kyselin, víno je neharmonické a nepobízí k pití - škrablavé
palčivý pocit v krku způsobený vyšším obsahem těkavých kyselin - ocelové
tvrdé víno s vysokým obsahem kyseliny vinné
Komplexní hodnocení vína
Seznámili jsme se s podrobným hodnocením vína a jeho složkami. Po ochutnání by tedy mělo víno dotvářet harmonický soulad všech složek a navodit tak příjemný pocit z ochutnávání.
Označení pro charakteristiku a harmonie mezi složkami
- rozbité
jednotlivé složky vína jsou narušeny - drsné
vyskytuje se u mladého vína, u červeného vína značí vyšší obsah tříslovin - živé
mladé víno s dostatkem extraktu i kyselin - tupé
čerstvě zasířená vína se zastíněnými složkami - distinguované
jemné, dokonale vyškolené víno v nejvyšším stadiu svého vývoje - ploché
obsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly - jemné
příjemné, méně výrazné - svěží
harmonické s příjemnými kyselinami - řízné
harmonie plné chuti s výraznějšími kyselinami - jadrné
extraktivní - pitelné
pobízející k pití - vyrovnané
má složky v dobrém poměru - pěkné
lehčí, harmonické - dokonalé
plné, harmonické, extraktivní - elegantní
vyzrálé, harmonické - vyzrálé
na vrcholu své jakosti - dobře vyvinuté
zralé víno - hladké
plné, harmonické - hebké
červené víno s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin a tříslovin a lahvovou zralostí - sametové
plné, vyzrálé červené víno s vyšší intenzitou barvy - šťavnaté
harmonické, s příjemnou kyselinkou i plností - harmonické
všechny složky vína jsou v souladu - urozené
víno z nejlepších poloh - noblesní
jakostní, plné a harmonické víno s výrazným buketem
Všechny díly
- Vychutnávání vína – Degustace 1/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 2/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 3/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 4/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 5/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 6/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 7/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 8/8 – ALKOHOL DRINK