Jak vybrat správnou sklenici na víno 1/2
Víno se dá vychutnat prakticky z čehokoliv. Sklenice rozhodně není ve všech případech nutnost. Jsou v životě okamžiky, kdy si víno nejlépe vychutnáte přímo z láhve. V letadle, nebo na trhu vám také většinou víno nalijí do plastového pohárku, Nikdo také nemůže chtít po bezdomovci, aby na krabicové víno používal tu jedinou a správnou sklenku na stopce.
Pokud si ale chcete víno vychutnat a užít a pokud od pití vína očekáváte i příjemný degustační zážitek, je ta správná sklenice na víno považována za nutnost. Rovněž tak, pokud jste ve vinárně, určitě očekáváte, že tam vínu natolik dobře rozumí, že vám ho ani v jiné sklence než té správné servírovat nebudou.
Sklenice na víno mají stopku, aby nedošlo při kontaktu ruky se sklenicí k zahřátí obsahu. Ze stejného důvodu také víno nikdy nenaléváme do celé sklenice, ale vždy jen do poloviny. Víno tak nezteplá a udrží si servírovací teplotu, při které chutná nejlépe.
Základní tvar vinné sklenky je vždy stejný – sklenka na stopce
Možná se ptáte, proč existuje takové množství vinného skla? Odpověď je velmi jednoduchá – protože existuje velké množství různých druhů vín.
Sklenice na bílé víno
Výběr sklenice na víno ovlivňuje to, jak se rozvine aroma rozlévaného vína, které je u tohoto ušlechtilého nápoje velmi důležité.
Bílé víno podáváme obvykle v menších sklenicích než víno červené, což samozřejmě není žádné dogma. Sklenice by měla mít menší kalich na stopce ve tvaru tulipánu, který se směrem nahoru zužuje, což umožňuje koncentrovaný vjem z aroma.
Bílá vína bývají často servírována do menších skleniček. Takový typ skleničky lépe zachová květinové tóny a udrží víno chladné po delší dobu. I přes nižší teplotu při servírovaní se ve skleničce udrží výrazné aroma. Do užší skleničky se servírují hlavně svěží, lehká a mladá vína.
Mezi taková patří například mladé ryzlinky, Rulandské šedé, Sauvignon blanc nebo Veltlínské zelené. Naopak v širších skleničkách je doporučeno podávat plná tělnatá vína. Mezi ta řadíme například Chardonnay, které zrálo dubových sudech nebo portugalská bílá vína typu reserva zrající taktéž ve dřevě.
Na bílé i růžové se používají sklenice tvarem připomínající tulipán. Jsou protáhlejší a užší a obvykle mívají i vyšší stopku. Bílá a růžová vína se servírují při nižší teplotě a v tomto typu sklenice si ji udrží déle. Podle odrůdy pak můžete volit různé skleničky s různými objemy.
Obecně platí, že těžká vína patří do sklenic s vyšším objemem. Univerzální je ryzlinková sklenka, ve které to bude slušet každému bílému i růžovému vínu.
Sklenice na červené víno
Červená vína se tradičně servírují ve větších skleničkách. Díky širší skleničce víno působí jako jemnější a elegantnější. Větší plocha umožňuje alkoholu lepší odpařování a tím pádem lépe vnímáme vůně. Výběr skleničky pro červené víno ovlivňuje také to, jak moc výrazné jsou ve víně třísloviny a zda je víno výrazněji kořeněné.
Červené víno se servíruje v otevřené sklenici tvarem připomínající cibuli. Ta vínu umožňuje se pořádně rozvonět a naplno se tak projeví jeho vůně i chuť. Těžší vínům to sedne v kulovitějších sklenicích, pro mladá můžete zvolit i vyšší a uzavřenější sklenici. Červené víno je o něco více aromatické, proto sklenice na červené víno bývají větší, většinou o objemu cca 4, 5 cl.
Aroma se v této sklenici může příjemně rozvinout a vaše čichové ústrojí bude v dostatečné vzdálenosti od nápoje. Pro výjimečně aromatická vína je vhodné použít tenkou sklenici s širokým kalichem ve tvaru koule. Tyto sklenice mívají kratší nožku než sklenice na víno bílé.
Na tvaru sklenice záleží
- Štíhlejší sklenice s větším objemem je doporučována na vína středně plná až plná. Mezi taková řadíme například Cabernet Sauvignon, vína z Bordeaux, Cabernet Franc, Nebbiolo nebo Merlot.
- Štíhlejší sklenice s menším objemem je ideální pro servírování vín plných s výraznou tříslovinou, pro která je typický vyšší obsah alkoholu. Takovými víny jsou například portugalská červená vína z Doura a Alenteja, která obsahují odrůdy Syrah a Touriga Nacional. Tato sklenka je také vhodná na vína z odrůd Malbec a Zinfandel.
- Banatější sklenice s větším objemem je vhodná na vína jemnější a elegantnější s výrazným aroma typickým pro červená vína. Jedná se o odrůdy Gamay, Svatovavřinecké, Pinot Noir nebo Zweigeltrebe.
Všechny díly