Horké koktejly 3/9 – Svařené víno, recepty na svařák
Máme za sebou už dostatek teorie a tak je nyní čas přistoupit k praxi. V tomto článku si představíme několik receptů na přípravu svařeného vína. Můžete si tak sami vybrat, který z nich si připravíte.
1. Svařené víno s karamelem, medem a ovocem
Suroviny potřebné pro přípravu
- láhev červeného vína, 7 dl – takové, které vám chutná
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml horké vody
- koření – 1 svitek skořice, 3 badyány a 3 hřebíčky
- ovoce na ozdobení – plátky pomeranče, hrušky, kompotované třešně ad.
- med na doslazení
Postup práce při přípravě
- Do hrnce nasypeme cukr a začneme ho pomalu zahřívat na mírném ohni. Než se cukr rozpustí, může to trvat i 10 minut, proto nespěchejte.
- Do rozpuštěného cukru přilijeme horkou vodu, abych vytvořili karamel.
- Jakmile se karamel s horkou vodou spojí v homogenní směs, přidáme do hrnce skořici, badyán i hřebíček, a vše spolu sedm minut povaříme.
- Nakonec do hrnce nalijeme červené víno, které jen krátce prohřejeme, ale nevaříme.
- Do hrnce posléze přidáme nakrájené ovoce, dle vlastního výběru.
- Pokud je na vás svařené víno málo sladké, doslaďte si ho medem.
2. Svařené víno dle Jamieho Olivera
Tento britský kuchař známý z televizní show představil svůj recept na přípravu svařeného vína, který vám nyní přinášíme. Už podle náročnosti na suroviny lze očekávat velmi rafinovanou chuť.
Suroviny potřebné pro přípravu
- 2 mandarinky
- kůru z 1 citronu
- kůru z 1 limetky
- 250 g cukru krupice
- 6 hřebíčků
- 1 celou skořici
- 3 bobkové listy
- špetku muškátového oříšku
- 1 vanilkový
- 2 ks badyánu
- 2 lahve chianti nebo jiného, nejlépe italského červeného vína
Postup práce při přípravě
- Oloupejte mandarinky, citron a limetku.
- Do velkého hrnce nasypte cukr, přidejte kůru z mandarinek, citronu a limetky.
- Poté zalijte šťávou z mandarinek.
- Přidejte všechno koření kromě badyánu – hřebíček, celou skořici, bobkový list a špetku muškátového oříšku.
- Poté přidejte rozpůlený vanilkový lusk a vše zalijte červeným vínem jen tak, aby byl cukr ponořený, tedy cca 1 – 2 dl..
- Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, a poté přiveďte k varu. Povařte asi 4 až 5 minut, dokud směs trochu nezhoustne.
- Zmírněte oheň, přidejte badyán a dolijte zbytek vína. Ohřívejte cca dalších pět minut.
- Když víno dosáhne teploty cca 60 – 70 stupňů Celsia, nalijte ho do sklenic.
3. Svařené víno dle M. D. Rettigové
Autorka nejslavnější české kuchařky Magdalena Dobromila Rettigová je také autorkou tohoto receptu. Tento recept berte spíše jako historický relikt, nebo variantu pro abstinenty, protože přivedením vína k varu uvaříte nealkoholické svařené víno.
Suroviny potřebné pro přípravu
- červené víno – 1 l
- pomeranč – 1 ks
- citrón – 1 ks
- badyán – 2 ks
- skořice – 1 svitek
- hřebíček – 5 ks
- třtinový cukr – 100 g
Postup práce při přípravě
- Citrusy nakrájíme na silnější plátky.
- Dáme je hrnce a zalijeme vínem.
- Přidáme všechno koření a cukr.
- Směs přivedeme k varu.
4. Svařené bílé víno s karamelem a ovocem
Bílé svařené víno není tak běžné jako to červené, přesto však neexistuje žádný důvod proč by z bílého vína nešlo připravit víno svařené. Jedná se o zajímavé zpestření, kterým můžete nahradit běžně konzumované červené svařené víno.
Suroviny potřebné pro přípravu
- Bílé víno -1 l
- Grapefruit – 1 ks
- Jablko – 1 ks
- Citrón – 1 ks
- Cukr – 150 g
- Voda horká – 1 dl
- Hřebíček – 3 ks
- Badyán – 1 ks
- Skořice – 1 ks
Postup práce při přípravě
- Do hrnce nasypte cukr a nechte ho zkaramelizovat.
- Mezitím oloupejte ovoce a nakrájejte ho na plátky.
- Do hrnce přidejte vodu a promíchejte.
- Přidejte všechno koření a ovoce a opět promíchejte a krátce povařte.
- Přidejte víno, promíchejte a ohřejte na cca 70 stupňů Celsia.
5. Svařené víno s ovocným moštem
Tato receptura je trochu rafinovanější, do svařeného vína se používá ovocný mošt z jablek, případně hroznový a také je použito více koření, než je zvykem u jiných receptur.
Suroviny potřebné pro přípravu
- Červené víno – 1 l
- Citrón – 1 ks
- Pomeranč – 1 ks
- Cukr – 100 g
- Mošt z hroznového vína, nebo jablek – 0,5 l
- Skořice – 1 svitek
- Jalovec – 10 bobulí
- Badyán – 2 ks
- Hřebíček – 5 ks
- Bobkový list – 2 ks
Postup práce při přípravě
- V hrnci nechte zkaramelizovat cukr.
- Mezi tím nakrájejte pomeranč a citron na plátky cca 1 cm silné.
- Ke zkaramelizovanému cukru přidejte ovocný mošt a důkladně promíchejte, aby se vytvořila homogenní směs.
- Přidejte všechno koření a nechte důkladně povařit cca 15 minut.
- Přidejte víno, vše promíchejte a už jen lehce ohřejte.
- Podávejte horké.
Všechny díly
- Horké koktejly 1/9 – Úvod do problematiky – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 2/9 – Svařené víno, teorie svařáku – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 3/9 – Svařené víno, recepty na svařák – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 4/9 – Punč a teorie o punči – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 5/9 – Recepty na přípravu punče – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 6/9 – Teorie o přípravě grogu – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 7/9 – Receptury na přípravu grogu – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 8/9 – Horká medovina, cider i pivo – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 9/9 – Kávy s alkoholem, Bombardino, ad. – ALKOHOL DRINK