Horké koktejly 9/9 – Kávy s alkoholem, Bombardino, ad.
Vítejte v posledním díle tohoto seriálu o horkých koktejlech, ve kterém se budeme věnovat tomu, čeho jsme se ještě nedotkli, tedy kávám s alkoholem, legendárnímu italského Bombardinu a také méně tradičním a méně známým horkým koktejlům.
Pojďme tedy rovnou na to.
Wassail
Wassail je tradiční britský nápoj, který je velmi podobný punči, ale kombinuje ho se ciderem. Je to opravdu stará záležitost a jeho původ sahá hluboko do britské historie. Název tohoto horkého koktejlu pravděpodobně pochází ze staré norštiny. V minulosti patřil k rituálním nápojům a popíjel se při slavnostech, které bychom mohli přirovnat k naším dožínkám, s tím rozdílem, že oslavovali již před sklizní a připíjeli na budoucí hojnou úrodu, tento rituál se nazýval wassailling.
Historicky se Wassail vyráběl ze svařené medoviny s nakrájenými jablky. Moderní verze nápoje už obsahuje cider.
Suroviny potřebné pro přípravu horkého koktejlu (2 porce)
- 200 ml cideru
- 100 ml ananasového džusu – 100%
- 100 ml pomerančového džusu – 100%
- 1 svitek skořice
- 2 kusy hřebíčku
- 1 ks pomeranč nakrájený na plátky
- cukr podle chuti
Postup přípravy horkého koktejlu
- Vše kromě cideru dejte do hrnce a přiveďte k varu.
- Nechte cca 5 minut povařit.
- Poté přidejte cider a ohřejte na cca 70 stupňů Celsia.
- Nalijte do pohárů a podávejte horké.
Bombardino
Bombardino je teplý nápoj oblíbený v Itálii během zimní sezóny, zvláště v horských lyžařských střediscích. Vznikl v horské oblasti Livigna.
Bombardino tvoří z jedné poloviny alkoholický nápoj Advocaat nebo velmi podobný vaječný likér a z druhé poloviny brandy a servíruje se se šlehačkovou čepičkou. Originální receptura nápoje obsahovala kávu a tak je zde určitá podobnost s irskou kávou, nebo naší alžírskou kávou. V moderní verzi, kterou si zde představíme, však káva není.
Suroviny potřebné pro přípravu horkého koktejlu
- 60 ml vaječného likéruu
- 60 ml brandy
- šlehaná smetana 30%
- skořice na zdobení
Postup přípravy horkého koktejlu
- Sklenici na Bombardino (nízká silnostěnná s ouškem) nahřejeme horkou vodou
- Ohřejeme vaječný likér na nejvýše 70 stupňů Celsia
- Nalejeme ho do sklenice
- Přidáme brandy a zamícháme
- Nahoru dáme kopec našlehané smetany
- Posypeme mletou skořicí
- Drink je hotov
- Konzumujeme teplé
Více se o horkém koktejlu Bombardino dočtete zde – Horký koktejl – Bombardino – ALKOHOL DRINK.
Kávy s alkoholem
Káv s alkoholem je obrovské množství. Skoro bychom s trochou nadsázky mohli říci, že snad neexistuje alkohol, který by se nedal míchat s kávou. Některé z těchto horkých koktejlů jsou doslova legendární.
K nejznámějším patří například Irská káva, k nejchutnějším pak Alžírská káva. Italové pak nedají dopustit na své Coco Espresso Affogato či Caffé corretto. U nás vládne Turecká káva s rumem, tedy dnes už tuzemákem.
Inspirujte se horkými kávovými koktejly uvedenými na tomto webu
- Jamajská káva, jak jinak než s rumem – ALKOHOL DRINK
- Francouzská káva – ALKOHOL DRINK
- Coco Espresso Affogato Cocktail – ALKOHOL DRINK
- Holandská káva – Horká s ginem – ALKOHOL DRINK
- Cafe Brasileiro – s Cachacou – ALKOHOL DRINK
- Kentucky coffee – ALKOHOL DRINK
- Turecká káva s rumem – ALKOHOL DRINK
- Calimero – Odlehčené Bombardino – ALKOHOL DRINK
- Alžír – Alžírská káva – ALKOHOL DRINK
- Mexická káva – Ta s tequilou – ALKOHOL DRINK
- Caffé corretto – Italská specialita – ALKOHOL DRINK
- Irská káva – Se smetanou a whiskey – ALKOHOL DRINK
Více o zde uvedených kávách s alkoholem se dočtete zde – Kávy s alkoholem – ALKOHOL DRINK.
Ostatní horké koktejly
Medvědí mléko
Horký koktejl Medvědí mléko je českou variací na horké koktejly jako jsou například Bombardino. A nutno dodat, že Medvědí mléko patří k tomu nejlepšímu z horkých nápojů co u nás v mixologii vzniklo. A je s podivem, že tento nápoj není na tuzemských horách více rozšířen.
Více o koktejlu Medvědí mléko se dočtete zde – Horký koktejl – Medvědí mléko – ALKOHOL DRINK.
Svařené portské víno
V zimních měsících může být výbornou volbou Svařené portské víno. Je to vlastně obdoba toho čemu u nás říkáme svařené víno, jen trochu silnější a sladší. Ovšem minimálně stejně chuťově výborná.
Více o tomto koktejlu se dočtete zde – Svařené portské víno – Horké portské – ALKOHOL DRINK.
Horká čokoláda s vínem
Horká čokoláda s vínem je běžná horká čokoláda, která je doplněna o červené víno. Je to populární horký nápoj, který se skládá zejména z plnotučného mléka a kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Přidává se se skořice, cukr a případně také tučná smetana posypaná strouhanou čokoládou.
Více o tomto koktejlu se dočtete zde – Horká čokoláda s vínem – ALKOHOL DRINK.
Čaj s rumem
Čaj s rumem je populární český horký nápoj, který se skládá zpravidla z černého čaje a tuzemáku. Lze přidat i další aditiva na dochucení.
Více o tomto koktejlu se dočtete zde – Čaj s rumem – Česká klasika – ALKOHOL DRINK.
Více o horkých koktejlech uvedených na tomto webu se dočtete zde – Horké koktejly – ALKOHOL DRINK.
Všechny díly
- Horké koktejly 1/9 – Úvod do problematiky – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 2/9 – Svařené víno, teorie svařáku – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 3/9 – Svařené víno, recepty na svařák – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 4/9 – Punč a teorie o punči – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 5/9 – Recepty na přípravu punče – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 6/9 – Teorie o přípravě grogu – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 7/9 – Receptury na přípravu grogu – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 8/9 – Horká medovina, cider i pivo – ALKOHOL DRINK
- Horké koktejly 9/9 – Kávy s alkoholem, Bombardino, ad. – ALKOHOL DRINK