Vychutnávání vína – Degustace 3/8
Čichové hodnocení vína
Čich je možná nejdůležitějším smyslem při hodnocení vína. Hodnocení vůně vína by mělo probíhat v uzavřené místnosti, nežádoucí je určitě cigaretový a jiný kouř, vůně květin, parfémů a podobné rušivé vlivy.
Vůně vína se dělí na „primární“ aroma pocházející z vinných hroznů (ovocité, rostlinné, květinové, kořenité, minerální tóny); „sekundární“ pocházející z fermentace, které závisí na druhu kvasinek a podmínkách při kvašení (kvasné a mléčné tóny) a „terciární“ vůni vznikající při vyzrávání vína v sudu nebo láhvi (džemové, kouřové, živočišné, kořenité až chemické tóny).
Čichový vjem je buď přímý, vdechnutí vůně vína nosem, nebo retronosální, vjem vína se do nosu dostává po ochutnání v ústech spojnicí mezi patrem a nosní dutinou. Při vnímání vůně vína není dobré spěchat, sebemenší maličkost může ovlivnit konečný dojem z vína.
Schopnost rozlišovat vůně ve víně, kde bývají velmi často překryté a zkombinované, není jen výsadou zkušených degustátorů. Milovník vína brzy zjistí, že si stačí jednotlivé aromatické vjemy uvědomit a mozek zareaguje vypuštěním konkrétního termínu.
Pro uvolňování vůně vína je důležitá vnitřní plocha a tvar sklenice. Přičichneme si ke sklenici po nalití vína v klidu. Potom sklenicí zakružíme, aby se víno rozlilo po vnitřní stěně sklenice a přičichneme si znovu. Jemným mícháním vína ve sklence docílíme uvolňování vonných látek, které patří také k velkému smyslovém zážitku. Zjišťujeme intenzitu čichových vjemů.
Ke sklenici s vínem přičichneme třikrát zhruba asi ve dvouminutových intervalech, čichové buňky potřebují chvilku na regeneraci a uzavření, aby mohly reagovat na další vjemy. Prvním přivoněním k čerstvě nalité sklenici určíme „primární“ aroma, které charakterizuje odrůdu. Odráží se v něm ovocné, květinové a rostlinné tóny. „Sekundární“ a „terciární“ aroma ve víně zkoumáme až po napití.
Víno v ústech provzdušníme a přes nosohltan vnímejme uvolněné vůně, vytváří se při zrání vína v láhvi, proto při jeho identifikaci musíme nechat víno nadechnout. Po čichové analýze získáme informace o odrůdě (odrůdách), typu vína, zemi původu, stáří a hlavně o jeho zdraví.
Víno by mělo mít výraznou typickou vůni pro danou odrůdu, bez chorob a vad. Tolerovány jsou jen menší odchylky ve výraznosti a typičnosti. U přívlastkových vín by měla vůně být navíc výrazná a typická s ohledem na stupeň vyzrálosti a užitou technologii, a také vinařskou oblast.
Každá odrůda má typické aromatické složení, které charakterizují konkrétní vůně např. Sauvignon blanc se vyznačuje tóny kopřiv, květu bezu nebo broskví a angreštového kompotu. Muškátová vůně patří Muškátu Moravskému, ale muškátové tóny mají také Irsai Oliver, Tramín Červený a někdy i Müller Thurgau. Jestliže nalezneme tóny kvasinek, jedná se pravděpodobně o vyrobené víno metodou „sur li“, tedy zráním na kvasničních kalech.
Původ vína je možné určit podle stylu vůně, vína z chladnějších zemí mají aroma studenější, lehčí a méně vyzrálá a naopak. Stáří určíme podle stupně nazrálosti vůně. Z výrazu vůně můžeme určit i ročník, ze kterého víno pochází. Každý rok má svůj charakter, déšť, sucho, mlhy, plísně, kroupy, to všechno se odráží v charakteru a výrazu vína.
Rozlišujme intenzitu vůně, čistotu vůně, přítomnost či nepřítomnost rušivých tónů (vysoký obsah SO2, oxidační tóny a různé nežádoucí pachy z případné vady či choroby vína nebo pachuť po korku) a kvalitu vůně (obsah a harmonii kladných – příjemných a typických vůní vína).
Měli bychom si zodpovědět následující otázky:
- Připomíná vůně vína výrazně něco co znáte?
- Cítíte více známých vůní, jaké?
- Cítíte cizí vůně například ocet, korek, …?
Termíny které se používají při čichové analýze vína
Kondice
Popisuje způsob výroby vína například vůně kvasinek u vín „sur lie“, vyhodnotíme ji při mírném roztočení vína ve sklenici a následném přičichnutí
- zdravé
- čisté
- nemocné
- nečisté
Intenzita
- slabá
- střední
- výrazná
Vývoj
- mladistvé
- hroznové
- unavené
- zoxidované (buď stářím nebo záměrně?)
Charakter
- ovocitý (například černý rybíz – mladý Cabernet Sauvignon)
- květnatý (například vůně kvetoucí louky – Müller Thurgau)
- rostlinný (například travnatost a kopřiva u mladých Sauvignonů)
- kořenitý (Tramín)
- dýmový
- kouřový (Pouilly Fumé)
- živočišný (tzv. pach stodoly, koňské stáje)
- trouchnivějící listí (pokládá se u starších ročníků červených vín z Burgundska za atraktivní)
- lesní či zemitý (Syrah)
Celkový dojem
- neutrální
- čistý
- atraktivní
- vynikající
Komplexnost
- kvasné aroma
- buketní zralost
- vady ( např. síra, korková plíseň, těkavé kyseliny, ocet )
Všechny díly
- Vychutnávání vína – Degustace 1/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 2/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 3/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 4/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 5/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 6/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 7/8 – ALKOHOL DRINK
- Vychutnávání vína – Degustace 8/8 – ALKOHOL DRINK